Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Όχι» από Βρυξέλλες στην αύξηση του oρίου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων - Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει η Ελλάδα

«Όχι» από Βρυξέλλες στην αύξηση του oρίου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων - Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει η Ελλάδα
Στην κάλυψη των υποχρεώσεων του Μαρτίου θα συμβάλλει και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ποσού 875 εκατ., που θα διενεργήσει ο ΟΔΔΗΧ
«Ξυπόλητη» στο μεγάλο «αγκάθι» της ρευστότητας βαδίζει η κυβέρνηση η οποία απώλεσε το εργαλείο της αύξησης του «στοκ» των εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δισ. ευρώ μετά τον «πάγο» που έβαλαν οι Βρυξέλλες.
Κατόπιν τούτου, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται σε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση της ρευστότητας, οι οποίες σχετίζονται με την αξιοποίηση των αποθεματικών φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Ήδη, το Γενικό Λογιστήριο «σκούπισε» χθες τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου.
Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με την οποία ανάβει το «πράσινο φως» για την μεταφορά αυτού του ποσού που λαμβάνουν για τις καλλιέργειες τους οι αγρότες σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πρόκειται για την πρώτη πράξη αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να βρεθούν 2 με 2,5 δισ. ευρώ που θα καλύψουν μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του Μαρτίου που φθάνουν συνολικά τα 6,13 δισ. ευρώ.
Άμεση ήταν η αντίδραση από ομάδα βουλευτών του Ποταμιού που σε ερώτηση τους κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμένη πράξη λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που για τον αγροτικό πληθυσμό ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και με την κυβέρνηση να βάζει «χέρι» στις επιδοτήσεις.
Στην κάλυψη των υποχρεώσεων του Μαρτίου θα συμβάλλει και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα διενεργήσει αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ποσού 875 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ καταβάλει προσπάθειες για να καλυφθεί η έκδοση με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα κάνουν οι ξένοι θεσμικοί.
Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον αναπληρωτή υπουργό Δημητρη Μάρδα και τον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο.
Στην συνάντηση μετείχε και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης