Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις στο ΔΝΤ - Όχι στη δραχμή ναι στην αναδιάρθρωση χρέους εντός ευρώ

Βαρουφάκης: Θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις στο ΔΝΤ - Όχι στη δραχμή ναι στην αναδιάρθρωση χρέους εντός ευρώ
Δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά η λίστα μεταρρυθμίσεων - Δεν θα ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα - Πρώτα αναδιάρθρωση χρέους και μετά νέο δάνειο - Οι συντελεστές στο ΦΠΑ δεν θα αλλάξουν
(upd23)Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαψεύδοντας τα σενάρια περί χρεοκοπίας και πιστωτικού γεγονότος εντός του Μαρτίου. 
"Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε", εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο Star και την εκπομπή στον ενικό, ερωτηθείς ευθέως για το εάν η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία.
"Θα είμαστε συνεπείς με τις δόσεις προς το ΔΝΤ", πρόσθεσε.
Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν.
Το χρέος προς την ΕΚΤ είναι τελείως διαφορετικό από το υπόλοιπο μέρος του χρέους, επισήμανε επίσης.
Κληθείς να παρουσιάσει τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος της συμφωνίας είναι να έχει η Ελλάδα 4 μήνες ανάσας.
Είμαστε σίγουροι πως οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο, τόνισε, για να συμπληρώσει πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας καθ' όλη τη διάρκεια του τετραμήνου.
Οι υποχρεώσεις του Μαρτίου είναι λυμένες, σημείωσε.
Στη νέα συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε όλους εκείνους που επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Οι διαφορές μεταξύ της παράτασης του Α. Σαμαρά και της σημερινής παράτασης είναι καθοριστικές, τόνισε επίσης, λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά η λίστα μεταρρυθμίσεων τις οποίες πρότεινε η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει πως στην τρέχουσα συγκυρία το μόνο δεσμευτικό κείμενο της Ελλάδας είναι η επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Kαταφέραμε να διαχωρίσουμε τη δανειακή σύμβαση με τους όρους που ήταν συνδεδεμένη, επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης.
Όταν χρωστάς, έχεις χάσει ένα μέρος της ανεξαρτησίας σου, παραδέχθηκε ωστόσο.
Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι η ασάφεια στη συμφωνία, δεν δίστασε να υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομίας.
Θα είχαμε χάσει εάν μου επέβαλαν μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ΦΠΑ και πλεόνασμα 3,5%, τόνισε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι κέρδισε και τι έχασε η ελληνική πλευρά από τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς στη συνέχεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του γιατί η Γερμανία αντιδρά σθεναρά στις αναφορές του για το ελληνικό χρέος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
"Είναι λογική η αντίδραση της Γερμανίας στις αναφορές μου για το χρέος.
Εγώ δέχομαι να εγκαταλείψω τη λέξη κούρεμα".
Σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε μία πολύ καλή σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble, τόνισε ωστόσο.
Συμφωνήσαμε στην επανεξέταση του στόχου για το πλεόνασμα, με βάση την οικονομική επίδοση και την αναδιάρθρωση του χρέους, εξήγησε ωστόσο στη συνέχεια, για να διευκρινίσει πως με τη χρήση του όρου "κατάλληλα" πλεονάσματα σταματάει η διαδικασία της αυτοματοποιημένης λιτότητας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και δη στον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές, τόνισε.
Αν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς, συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους χρόνο και όχι χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
"Δεν είμαι υπέρ του δόγματος υπεράνω όλων η δόση".
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από τη λιτότητα μόνο με το Grexit, ο κ. Βαρουφάκης έλαβε σαφείς αποστάσεις και τόνισε:
Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει δύο φορές εντός της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε εξωφρενικό το γεγονός ότι η Ελλάδα "έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ είχε ήδη χρεοκοπήσει".
Η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της Ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα δικά μας προβλήματα, όσο η Ευρωζώνη δεν αλλάζει τρόπο σκέψης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης, για να εκφράσει την προσδοκία πως η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel θα ξεκινήσει την αναδόμηση της Ευρωζώνης με ένα "Merkel Plan", στα πρότυπα του New Deal.
Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε ως Ισπανοί, ως Ιρλανδοί και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως Ευρωπαίοι, δεν δίστασε να σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή, επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, δεχόμενος αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα υπάρξει τεράστια ρευστοποίηση και έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα, πρόσθεσε.
Όσοι ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη, δεν θέλουν και έξοδο από το ευρώ, έσπευσε να διευκρινίσει στη συνέχεια.
Στο Eurogroup γίνεται ένα ρεσιτάλ δηλώσεων ενόψει της διαπραγματεύσεις, εξήγησε, στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να τοποθετηθεί επί των σεναρίων για την ανάγκη τρίτου δανείου της Ελλάδας ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
"Δεν πρέπει να τα λαμβάνουμε όλα υπόψιν μας", πρόσθεσε.
Όσο έχουμε πρόβλημα με το χρέος, είμαστε αναγκασμένοι πρώτα να το διευθετήσουμε και μετά να προβούμε σε νέο δανεισμό, σημείωσε.
Δεν πρόκειται να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, διεμήνυσε στη συνέχεια, διαψεύδοντας σενάρια περί έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, εντός της εβδομάδας.
Είναι λάθος να λάβουμε νέο δάνειο, προτού λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, τόνισε, για να συμπληρώσει πως "προηγείται η αναδιάρθρωση του χρέους και μετά η λήψη νέου δανείου".
Τον Απρίλιο θα κριθούμε από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που εμείς προτείναμε, σημείωσε.
Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα, ξεκαθάρισε.
Τη Δευτέρα θα συζητήσουμε στο Eurogroup έναν φάκελο έξι μεταρρυθμίσεων, γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας τα εργαλεία της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου.
Η τρόικα ήταν ένα επιτελείο τεχνοκρατών που ερχόταν στην Ελλάδα με αποικιακή λογική, τόνισε, για να προσθέσει πως "προφανώς και θα έχουμε σχέση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, από τη στιγμή που μας δανείζουν".
Η κρίση στην Ελλάδα είναι μακροοικονομική, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, προσθέτοντας μάλιστα πως "κανείς δεν σκέφτηκε με μακροοικονομικό τρόπο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια".
Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε πως οι συντελεστές στο ΦΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε πως στο τετράμηνο της παράτασης η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξασφαλίσει πως δεν θα επιβάλλει υφεσιακά μέτρα, αλλά δεν εξασφάλισε την επιβολή αναπτυξιακών μέτρων.
Η ΕΚΤ αξιοποιήθηκε ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αποκάλυψε επίσης.
Η πίεση της ΕΚΤ συνολικά θα αποδεχθεί θετική για το σύνολο της Ευρωζώνης, σημείωσε.
Κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα, ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανάγκη να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από τον βραχνά του δημοσίου.
Θέλουμε το δημόσιο να σταματήσει να ζητάει πιστοποιητικά από τους πολίτες, τα οποία ήδη κατέχει, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, για την Ελλάδα απαιτείται ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα περνάει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Πρέπει να δημιουργήσουμε μία δημόσια αλλά ανεξάρτητη αναπτυξιακή τράπεζα, σημείωσε.
Η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε στην αστάθεια και την τραπεζική κρίση, τόνισε, επίσης, ο κ. Βαρουφάκης, βάλλοντας εκ νέου κατά των προκατόχων του.
Μία κυβέρνηση της Αριστεράς που θέλει να αλλάξει πράγματα, θα πρέπει να είναι έτοιμη για θυσίες, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, εξήγησε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά, αφού η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποκύψει στη σαγήνη της δημοφιλίας.
"Πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας", εξήγησε.
Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης στοχεύει στην εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως το κόστος του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση ανέρχεται αρχικά στα 200 εκατ. ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι έχουν τύψεις για τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα, σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης.
Το ζήτημα των 100 δόσεων προχωράει, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών τον χαρακτήρισε απαράδεκτο φόρο και δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ προς το ευνοϊκότερο.
Θα αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες, συμπλήρωσε. 
Η διαδικασία αλλαγής του ΕΝΦΙΑ μπορεί να απαιτήσει 2-3 μήνες, παραδέχθηκε ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών.
Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον να τον πληρώνουμε, δήλωσε επίσης.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως "πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα εθελοντικής νομιμοποίησης των χρημάτων που διέφυγαν στο εξωτερικό".
Δεν πρόκειται να βάλουμε έκτακτο φόρο, δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο υπουργός.
Ταυτόχρονα επανέλαβε πως στόχος για το 2015 είναι η επίτευξη πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.
Η σταθεροποίηση θα επιφέρει την ανάκαμψη, η οποία θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πλεόνασμα 1% - 1,5% του ΑΕΠ, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί αύξησης των υψηλών μισθών στη ΔΕΗ - τα οποία κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα - ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε άγνοια, για να τονίσει πως "έχω πρόβλημα, εάν όντως υπάρχει αύξηση των μεγάλων μισθών στη ΔΕΗ".
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εκ νέου πως είχε μυστική συνάντηση με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, J. Asmussen.
"Δεν υπήρξε ποτέ συνάντηση με τον Asmussen, αυτά είναι ανοησίες", διεμήνυσε.
Επανερχόμενος στο πρόσωπο του Γερμανού ομολόγου του ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε πολύ σκληρό αντίπαλο στο Eurogroup τον Schaeuble.
"Xαίρομαι που συζητάω μαζί του", πρόσθεσε.
Οι επενδύσεις πρέπει να είναι υψηλότερες από τις αποταμιεύσεις, σημείωσε σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης.
Η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, επανέλαβε.
Το πλεόνασμα δεν πρέπει να σκοτώνει την ανάκαμψη, διεμήνυσε.
Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει συμφωνία πριν την ολοκλήρωση του τετραμήνου, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς για το μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε χαρακτηριστικά:
- Ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ είναι απαράδεκτος.
- Η είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ είναι επιβεβλημένη.
- Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι λάθος. Όπου έγινε, απέτυχε παταγωδώς.
- Το τίμημα για το Ελληνικό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.
- Το ζήτημα των περιφερειακών αεροδρομίων θα το "ξανακοιτάξουμε".
Όπου ο νόμος επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, θα το πράξουμε, δεσμεύθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης