Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιέσεις από τους δανειστές έως το Eurogroup στις 9/3 - Στα 16 δισ. οι ανάγκες σε ομόλογα, τόκους και έντοκα το επόμενο 3μηνο

Πιέσεις από τους δανειστές έως το Eurogroup στις 9/3 - Στα 16 δισ. οι ανάγκες σε ομόλογα, τόκους και έντοκα το επόμενο 3μηνο
Κύκλοι από τις Βρυξέλλες: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάποιο «καλό μέτρο» από την Ελλάδα
Μέτρα και πολιτικές που θα αποφέρουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία και όχι ένα «ξερό κατάλογο» από έξι μεταρρυθμίσεις περιμένουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Eurogroyp της προσεχούς της Δευτέρας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ακούσει κάποιο «καλό μέτρο», αναφέρουν κύκλοι από τις Βρυξέλλες, που θα μπορούσε ένα κατευνάσει τα πνεύματα και να ικανοποιήσει σε αυτή την φάση τους δανειστές που κορυφώνουν τις πιέσεις τους μέχρι την ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης.
Όπως φαίνεται και οι δύο πλευρές έχουν ακόμα «αρκετό δρόμο να διανύσουν» έστω και για μία πρώτη συμφωνία καθώς με άλλε ς προσδοκίες πηγαίνει σε αυτή την συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και με άλλη «ατζέντα» θα τον περιμένουν εκεί οι ομόλογοι του υπουργοί.
Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και να επιστρέψει με ένα καλό νέο που θα βελτιώσει το «παγωμένο» κλίμα των τελευταίων ημερών.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τα δείγματα γραφής που θα παρουσιάσει η Αθήνα.
Τα κοστολογημένα μέτρα δηλαδή και τις νέες παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα κωδικοποιηθούν στο Μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν στην τελική λίστα που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Εντούτοις, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως θα περιοριστεί στους 6 άξονες που έχει ανακοινώσει: μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση σε συνδυασμό με παρεμβάσεις διοικητικής μεταρρύθμισης, ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου, δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
Εφόσον η κουβέντα στο Eurogroup ξεφύγει και οι πιέσεις των Κομισάριων προς την Ελλάδα θα είναι τέτοιες που η ελληνική αποστολή δεν θα έχει άλλα περιθώρια ελιγμών τότε τα έκτακτα μέτρα στην οικονομία θα είναι αναπόφευκτα.
Στη βάση αυτή ουδείς στην πλατεία Συντάγματος αποκλείει νέα αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά ή αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ στα πρότυπα της πρότασης του ΔΝΤ για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ή μίας νέας έκτακτης εισφοράς
Και αυτό για να μπορέσει η Αθήνα να ξεπεράσει το οξύ πρόβλημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζει. Και για να το ξεπεράσει θα πρέπει οι δανειστές να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν την κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα μας. Έτσι, θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ελληνικού ζητήματος σε έκτακτο Eurogroup, καθώς η επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου και μέχρι τότε θα μεσολαβήσει μόνο μια άτυπη συνάντηση στις 24 Απριλίου στη Λετονία.
Για την ιστορία και μόνο θα πρέπει να σημειωθεί ότι 16 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο για την αποπληρωμή τόκων και λήξεις ομολόγων.
Στις υποχρεώσεις των 6,13 δισ. ευρώ του Μαρτίου εκ των οποίων το 1,53 δισ. στο ΔΝΤ, ακολουθούν αυτές του Απριλίου με 2,85 δισ. ευρώ, του Μαΐου με 3,55 δισ. ευρώ και του τον Ιουνίου με 3,53 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης