Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη λίστα μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη ο τζόγος και το νέο σώμα των «Ράμπο ελεγκτών»

Στη λίστα μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη ο τζόγος και το νέο σώμα των «Ράμπο ελεγκτών»
Ο Γ. Βαρουφάκης προσέθεσε στα αρχικά έξι σημεία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και την αδειοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα
Φρέσκα έσοδα τα οποία θα έρθουν από την αδειοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα αλλά και από τους ελέγχους του οποίους θα διενεργούν άνθρωποι και κάθε ειδικότητας προβλέπει το νεότερο σχέδιο Βαρουφάκη που απέστειλε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, διαδικασία η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι την… υστάτη ώρα με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της σύγκλισης των θέσεων των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες, με ενδιάμεσο σταθμό τη Βενετία, όπου θα μιλήσει σε οικονομικό συνέδριο το Σαββατοκύριακο. Στην πόλη των καναλιών, ο υπουργός θα συναντηθεί και με τον Ιταλό συνάδελφό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος θα μιλήσει στο ίδιο συνέδριο. Η παρουσία του Ιταλού υπουργού Οικονομικών στον ίδιο χώρο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον κ. Βαρουφάκη, προκειμένου να αρχίσει το «χτίσιμο» γεφυρών εν όψει της δύσκολης αποστολής του στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Και ενώ η Ελλάδα κατέβαλε χθες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, την πρώτη δόση ύψους 310 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα κρίνουν εν πολλοίς το τι μέλλει γενέσθαι στο αμέσως προσεχές διάστημα όσον αφορά το μείζον θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να προετοιμαστεί κατάλληλα για το συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται διμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Η τελευταία κίνηση «καλής θέλησης» αφορά μια ακόμα μεταρρύθμιση, η οποία εντάχθηκε στον κατάλογο των αρχικών έξι σημείων που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε επιστολή που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής τού Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρεται ότι θα υπάρξει άμεση ροή εσόδων από τη διάθεση αδειών δραστηριοποίησης στην αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Πρόκειται ουσιαστικά για την αδειοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα, με ισχυρούς μάλιστα «παίκτες» του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου (Μπόμπολας, Μάρης, Οντόνι κ.ά.).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 4002 του 2011) οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χορηγούνται από το υπουργείο Οικονομικών μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, έχουν 5ετή ισχύ και μπορούν να ανανεωθούν για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με την καταβολή πρόσθετου τιμήματος.
Το κατά πόσο δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΠΑΠ (Μελισσανίδης, Τσέχοι) μένει να αποδειχθεί στην πράξη, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή του αθλητικού στοιχήματος με κάθε πρόσφορο μέσο, δηλαδή και μέσω του διαδικτύου, έως το 2020.

Οι προτάσεις
Οι υπόλοιπες έξι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη νέα επιστολή Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup είναι αυτές που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ενώ προστέθηκαν και κάποια «συνημμένα», κατ’ απαίτηση των «θεσμών».

Οι πρώτες 6 μεταρρυθμίσεις αφορούν:
*Την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σε αυτό θα συμμετέχουν τόσο πολιτικοί όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες και «τεχνοκράτες», ώστε να καθορίζεται το φορολογικό και δημοσιονομικό πλαίσιο σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο.
*Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.
*Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
*Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν όλα τα χρέη τους.
Θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους στην περίπτωση αποπληρωμής μεγάλου μέρους της οφειλής, μετά την ακύρωση των σχεδίων για «κούρεμα» κεφαλαίου, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, λόγω νομικών κολλημάτων αλλά και των αντιδράσεων από την πλευρά των συνεπών φορολογουμένων.
*Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
*Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιλαμβάνει τα έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση σίτισης, στέγασης και ενεργειακής επάρκειας σε όσα νοικοκυριά και πολίτες μαστίζονται από τη φτώχεια. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που εκπόνησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης