Τελευταία Νέα
Οικονομία

Brussels Group: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με βάση τη συμφωνία της 20ης/2 - Η διαδικασία των διαβουλεύσεων

Brussels Group: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με βάση τη συμφωνία της 20ης/2 - Η διαδικασία των διαβουλεύσεων
Μετά την τρόικα οι θεσμοί... και μετά τους θεσμούς το... Brussels Group - Tο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης
(upd7)Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Brussels Group, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαρτίου.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι η εξής:
Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.
Αύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα 16/3 θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας.
Όπως επιβεβαίωναν από το μεσημέρι της Τετάρτης, ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στις συζητήσεις μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τους μηχανισμούς ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα.
Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.
Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την τρόικα οι θεσμοί... και μετά τους θεσμούς το... Brussels Group - Tο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης
Αρχικά ήταν η τρόικα, μετά ήρθαν οι θεσμοί και τέλος το... Brussels Group (BG).
Brussels Group είναι η επίσημη ονομασία του νέου σχήματος διαπραγμάτευσης, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και δανειστών, στις Βρυξέλλες.
Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα.

Όλο το παρασκήνιο της επεισοδιακής έναρξης
Μετ' εμποδίων ξεκινά σήμερα το μεσημέρι- εκτός απροόπτου - ο Μαραθώνιος των τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό».
Η έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα φαίνεται να ικανοποιεί σε αυτή τη φάση τουλάχιστον τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Η εφόρμηση των δανειστών στη χώρα με την γνωστή εικόνα των πολυάριθμων κλιμακίων της τεχνικής αντιπροσωπείας να εισβάλουν σε υπουργεία και υπηρεσίες με ύφος ανακριτή, προκειμένου να συλλέξουν μείζονα στοιχεία για την διαπραγμάτευση, αποτελεί παρελθόν για την ελληνική πλευρά.
Για το Μαξίμου η εμφανής παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών συνιστά επιστροφή στα …παλιά που τόσο προκάλεσαν βάναυσα το αίσθημα των εξαθλιωμένων από τις μνημονιακές πολιτικές πολιτών, τις οποίες επέβαλε στις προηγούμενες κυβερνήσεις η τρόικα. Η παρουσία τους στην ελληνική πρωτεύουσα η οποία έτσι και αλλιώς θεωρείται αναπόφευκτη σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι… ακριβοθώρητη και σε κάθε περίπτωση να μην προκαλεί το λαϊκό αίσθημα.
Το όλο θέμα ανακινήθηκε με αφορμή την αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς (E.E., EΚΤ, ΔΝΤ) καθώς εκτός από την σημειολογική διάσταση του ζητήματος υπάρχει και το επικοινωνιακό στοιχείο το οποίο κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες ένθεν και ένθεν.
Την σύγχυση τροφοδότησαν αμέτρητες δηλώσεις αρμοδίων και μη αξιωματούχων προκαλώντας ένα ακόμη «επεισόδιο» στο σίριαλ των συζητήσεων εντείνοντας το «αλαλούμ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου περίμεναν με τις …βαλίτσες στο χέρι προκειμένου να βγάλουν εισιτήριο για τις Βρυξέλλες για να πάρουν μέρος στο Μαραθώνιο που ξεκινά στη βάση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναχωρούσε με τρένο για το Παρίσι για να προετοιμάσει την αυριανή συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ξεδιαλύνοντας το «μυστήριο» της αναχώρησης του υπουργού από την Βελγική πρωτεύουσα, ο οποίος την Πέμπτη μαζί με τον Πρωθυπουργό θα επισκεφτούν και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.
«Τροφή» σε αυτά τα σενάρια έδωσε και η αναχώρηση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητή Γιώργο Χουλιαράκη που συνέβη την ίδια ακριβώς στιγμή με τον υπουργό.
Αναμένεται πάντως να επιστρέψει - εκτός απροόπτου - σήμερα στις Βρυξέλλες για να συνδράμει την ελληνική αποστολή, η οποία πλαισιώνεται από τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη και την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.
Στην ομάδα θα ενσωματωθεί την Παρασκευή και ο Γιάννης Βαρουφάκης που θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένης συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Στην Αθήνα έως και αργά χθες το βράδυ δεν είχε κλειστεί κανένα ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών με την συνήθη διαδικασία μέσω του προέδρου του ΣΟΕ.
Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για άμεση εγκατάσταση τεχνικών κλιμακίων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ωστόσο, άλλες πηγές δεν αποκλείουν τις… κατά μόνας επισκέψεις στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα κομβικά υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, κλπ.) το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, όπως τουλάχιστον διεμήνυσε από την Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, οι βασικές εξετάσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να γίνουν εντός έδρας.
Συνεπώς οι επισκέψεις στην Αθήνα από εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, είναι μάλλον αναπόφευκτες.

Πρώτη ενημέρωση: 00:35, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης