Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνεχίζεται το «κρυφτούλι» με τα τεχνικά κλιμάκια - Οι υπερβολές στις απαιτήσεις και τα «μαύρα σύννεφα»

Συνεχίζεται το «κρυφτούλι» με τα τεχνικά κλιμάκια - Οι υπερβολές στις απαιτήσεις και τα «μαύρα σύννεφα»
Ο νέος τρόπος οργάνωσης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί καινούργια δεδομένα - Η «χημεία» μεταξύ τους αποτελεί το βασικό ζητούμενο
Άκρα μυστικότητα καλύπτει τις επαφές των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα ομόβαθμα δημοσιονομικά στην χώρα μας, με τα σενάρια για τις κινήσεις τους, τις διαδρομές τους και τη συμπεριφορά τους να λαμβάνουν διαστάσεις μυστηρίου.
Ήρθαν; Πού εγκαταστάθηκαν; Με ποιους συναντήθηκαν; Θα επιστρέψουν στην έδρα τους μετά την 48ωρη παρουσία τους στην πρωτεύουσα; Ουδείς μπορεί να πει επακριβώς τι συμβαίνει.
Ένα όμως είναι βέβαιο. Στις αποσκευές τους έχουν ήδη τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, τα οποία ζήτησαν και έλαβαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο νέος τρόπος οργάνωσης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί καινούργια δεδομένα.
Η «χημεία» μεταξύ τους αποτελεί το βασικό ζητούμενο, στην παρούσα συγκυρία, καθώς δεν λείπουν οι υπερβολές και οι εντάσεις στην προσπάθεια οριοθέτησης των «κόκκινων γραμμών» ένθεν και ένθεν.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εντάσσεται και η έμφαση που δόθηκε σε χθεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι δανειστές έθεσαν ακόμα και θέμα στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα.
Όλα ξεκίνησαν από σχετική αναφορά της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Ελενας Παναρίτη, σε ομιλία της σε δημόσια εκδήλωση.
Η επίμαχη φράση «μην πληρώσετε μισθούς για ένα-δύο μήνες» αποδόθηκε σε χαμηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών και φέρεται να ειπώθηκε κατά την έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.
«Είναι ντροπή ακόμα και να το λένε αυτό. Να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις» φέρεται να απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ενημερώθηκε σχετικώς.
Ωστόσο, με επίσημη ανακοίνωσή της η κ. Παναρίτη διευκρίνισε:
«Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Μπορεί η σύμβουλος του υπουργού να προσπάθησε να ρίξει τους τόνους εν όψει της συνέχειας των διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι πάντως ότι μόλις τώρα άρχισαν να συσσωρεύονται τα «μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα, προμηνύοντας μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από την οποία δεν θα λείψουν οι ακρότητες από την πλευρά των δανειστών.
Εθισμένοι από τη δουλική συμπεριφορά των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν αποθρασυνθεί, ζητώντας συνέχιση των πολιτικών της σκληρής λιτότητας εξαθλιώνοντας περαιτέρω την ελληνική κοινωνία.
«Αυτό οφείλεται στο ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε», σχολίασε η κ. Παναρίτη, αναφερόμενη στην απαξιωτική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους των θεσμών.
Όσον αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης συμφωνήθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και η αναζήτηση στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια στην ελληνική πρωτεύουσα ξεκίνησε από το δημοσιονομικό σκέλος σε μια προκαταρκτική συνάντηση με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τα στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επικεντρώνονται στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2015, με φόντο τους φόβους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίζεται σταδιακά.
Σύμφωνα δε με την κ. Παναρίτη, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο του 1,5%, στο 0,6% με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Τη Δευτέρα αναμένεται να ακολουθήσουν στελέχη που θα συλλέξουν στοιχεία για το χρηματοοικονομικό κομμάτι (τράπεζες, «κόκκινα» δάνεια) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση τονίζει ότι όλες οι συζητήσεις και η ανταλλαγή στοιχείων θα γίνουν εκτός υπουργείων, στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι τεχνοκράτες των πιστωτών μας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης