Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έξω φρενών οι Ευρωπαίοι - H Eλλάδα δεν παρουσίασε νέα στοιχεία στο Euro Working Group

Έξω φρενών οι Ευρωπαίοι - H Eλλάδα δεν παρουσίασε νέα στοιχεία στο Euro Working Group
Αντίθετα η ελληνική πλευρά επέμεινε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κορυφωθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες

Σκηνικό ρήξης δημιουργείται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών μετά την προκλητική απαίτηση των δανειστών για απόσυρση ακόμη και του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίζεται σήμερα.
Την ώρα που οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια βαίνουν από το κακό στo χειρότερο με υπαιτιότητα των θεσμών οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικά αμετακίνητοι από τις θέσεις τους και το mail Χαρδούβελη, λάδι στη φωτιά έριξε επιστολή του τοποτηρητή της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο τελευταίος βάζει βέτο στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις που κατατέθηκε χθες με την διαδικασία του κατεπείγοντος και τους πλειστηριασμούς που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Ο Κοστέλο χαρακτηρίζει μονομερείς τις συγκεκριμένες κινήσεις, κατά παράβαση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, θέτοντας ουσιαστικά θέμα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Το θέμα προέκυψε και πάλι μέσω Αγγλίας - όπως και στην περίπτωση των κειμένων Μοσκοβισί για την συμφωνία του Φεβρουαρίου - αναδεικνύοντας το ρόλο και την εμπλοκή ακόμη και άσχετων παραγόντων με το ελληνικό ζήτημα.
Στην επιστολή του ο κ. Κοστέλο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο (σ.σ. σήμερα) νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα.
Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.
Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή κατά αποσπασματική κίνηση που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Κύκλου του Μεγάρου Μαξίμου απάντησαν με «σκληρή γλώσσα» στον εκπρόσωπο της Κομισιόν λέγοντας ότι το να «θεωρεί κάποιος μονομερή ενέργεια την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».
Ουσιαστικά ο κ. Κοστέλο δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σύγκλισης επιτείνοντας το ήδη βαρύ κλίμα των κρυφών διαβουλεύσεων που διεξάγονται σε δωμάτια, υπόγεια και κατά περίπτωση αίθουσες ξενοδοχείων, για τις οποίες η όποια ενημέρωση έρχεται από το εξωτερικό εν αντιθέσει με την επίσκεψη του γ.γ. του Κυπριακού κόμματος ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού για την οποία το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση.
Στην χθεσινή 45 τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group επιχειρήθηκε ένας πρώτος απολογισμός των ελέγχων που έχουν γίνει από τα κάθε λογής κλιμάκια που βρίσκονται στην χώρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Οι συζητήσεις έχουν «σκαλώσει» και δεν οδηγούν πουθενά, με τους εκπροσώπους των θεσμών να παραπονιούνται για την περιορισμένη παροχή στοιχείων σε μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Euroworking Group πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια με κανονικό Eurogroup. Απέναντι στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της ευρωζώνης βρέθηκε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης μαζί με την Σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.
Ο επικεφαλής του ΣΟΕ καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης ήταν κλινήρης και απουσίαζε από την τηλεδιάσκεψη.
Θα παραβρεθεί στις νέες διαβουλεύσεις, όποτε και όπου αυτές γίνουν.

Τι προηγήθηκε;

Έντονη αγανάκτηση, αλλά και δυσαρέσκεια, επικρατεί στους κόλπους των Ευρωπαίων, με αφορμή τη στάση της ελληνικής πλευράς στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group το απόγευμα της Τρίτης 17/3.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι απογοητεύτηκαν από τη στάση της Ελλάδας, κατά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης.
Ο λόγος; Όπως επισημαίνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παρουσιάσει νέα στοιχεία για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά επέμεινε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κορυφωθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
"Για πολλούς, η τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τρίτης θα μπορούσε να θεωρηθεί η τελευταία σταγόνα", εξηγεί ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.
"Τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες" φέρεται, σύμφωνα πάντα με το Reuters, να ήταν η στάση της Αθήνας στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.
"Oι Eυρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να προσφέρουν στον Έλληνα πρωθυπουργό κάτι περισσότερο από το Eurogroup, καθώς περισσότερη οικονομική στήριξη προς την Αθήνα βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει, παρά τη μεγάλη απροθυμία της", διαμηνύουν ολι Ευρωπαίοι.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σχολιάζει το Reuters και προειδοποιεί:
Ο χρόνος εξαντλείται, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου και δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η χρεοκοπία της, ούτε η έξοδός της από το ευρώ...

Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων εξέτασε το Euro Working Group - Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 18/3 το Brussels Group


H πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά και της ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group το απόγευμα της Τρίτης 17/3.
Τα τεχνικά κλιμάκια φέρεται να έχουν ήδη συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τις πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group για την Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκίνησε στις 17:30 και η διάρκειά της ήταν μικρότερη από μια ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, την ελληνική πλευρά στο Euro Working Group εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νικόλαος Θεοχαράκης.
Tο Brussels Group αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη 18/3, με την Αθήνα να περιμένει να αξιολογήσει τη συνάντηση αυτή πριν οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς της για τη Σύνοδο Κορυφής.
Nα σημειωθεί εδώ πως δεν επιβεβαιώνεται ακόμη η πληροφορία ότι την τηλεδιάσκεψη ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble.

Πρώτη ενημέρωση: 00:58, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης