Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με χρηματοδοτικές ανάγκες ρεκόρ 5 δισ. ευρώ μπαίνει ο Απρίλιος για την Ελλάδα

Με χρηματοδοτικές ανάγκες ρεκόρ 5 δισ. ευρώ μπαίνει ο Απρίλιος για την Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση
Σε οριακό σημείο οδηγεί την χώρα η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Η μετάθεση του έκτακτου Eurogroup για τις αρχές Απριλίου μετά τις 6 Απριλίου συγκεκριμένα, που κανονικά επρόκειτο να συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα, έχει «λούσει» με «κρύο ιδρώτα» την κυβέρνηση που αναζητεί φόρμουλα γα να μπορέσει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Μπορεί ο Απρίλιος να είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες που μαζί με τα έντοκα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν φθάνουν σε 2,848 δισ. ευρώ, όμως η χώρα βρίσκεται ήδη σε ταμειακή εξουθένωση βιώνοντας το μαρτύριο της ρευστότητας.
Με δεδομένο ότι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν «στεγνώσει» χτυπώντας καμπανάκι για την έγκαιρη επιστροφή των επενδυμένων σε repos αποθεματικά τους, διαφορά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί τα πράγματα έχουν αρχίσει να οδηγούνται σε οριακό σημείο.  
 Όλα θα κριθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου που θεωρείται κρίσιμο και θα πρέπει να γίνουν οι εξής πληρωμές:
-Στις 8 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει 6μηνους τίτλους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 Απριλίου.
Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.
-Στις 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για την δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).
-Στις 17 Απριλίου θα πρέπει να καλυφθεί άλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων.
Πρόκειται για τίτλους  τρίμηνης διάρκειας και ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις προς τους δανειστές και ο μόνος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι αυτός που έχει να κάνει με την πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο. Από σήμερα και έως το τέλος Απριλίου το μέγεθος αυτών των αναγκών φθάνει τα 2,15 δισ. ευρώ  και στα 5 δισ. ευρώ μαζί με τα έντοκα.    
Με τους δανειστές να έχουν διαμηνύσει ότι το όριο της έκδοσης εντόκων δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω τα 15 δις ευρώ  την ΕΚΤ να έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μην συνδράμουν στις δημοπρασίες εντόκων  του ελληνικού δημοσίου και το ELA αυξημένο μεν στα 71,1 δις ευρώ αλλά πηγές να εκτιμούν ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό στα 68 δις ευρώ, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.
Έτσι τα βλέμματα της Αθήνας έχουν στραφεί στις Βρυξέλλες και στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η εκταμίευση ενός ποσού μέχρι του ύψους του 1,2 δις. ευρώ, τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας δηλαδή που έκαναν «φτερά» ανήκουν στην Αθήνα και διεκδικεί να τα πάρει πίσω.
Εφόσον έως μεθαύριο, Τετάρτη επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων τότε το ποσό αυτό θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως τις 8 Απριλίου.
Αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί και σε επίπεδο Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέσα της εβδομάδας.

Μ. Χριστοδούλου      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης