Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύσταση bad bank για τα κόκκινα δάνεια με χρήση των 10,9 δισ. του ΤΧΣ προβλέπει η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων

Σύσταση bad bank για τα κόκκινα δάνεια με χρήση των 10,9 δισ. του ΤΧΣ προβλέπει η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων
Διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω χρήσης των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ
Τη σύσταση μιας bad bank (κακή τράπεζα), στην οποία θα μεταφερθεί ποσοστό των κόκκινων δανείων, προβλέπει, επίσης η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που έχει αποσταλεί στους δανειστές.
Ειδικότερα, στη λίστα περιλαμβάνεται πρόταση για τη σύσταση μιας bad bank για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία έχουν επιστραφεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF.

Τι έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr ήδη από τις 3 Μαρτίου:

Εξετάζεται η μετατροπή του ΤΧΣ σε ιδιότυπη «bad bank» για τα NPLs – Επανέρχεται η συλλογική λύση για τα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση εξετάζει την μετατροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε μια ιδιότυπη bad bank που θα διαχειρίζεται τα NPLs με βάση κορυφαία θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews.gr.
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες προφανώς αυτή η θεσμική μετατροπή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που διέπει και την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για να μην υπάρξει κάποια παρερμηνεία, το ΤΧΣ δεν θα μετατραπεί σε μια κλασσική bad bank αλλά θα μετεξελιχθεί σε ένα ΤΧΣ που από την μια θα λειτουργεί ως μέτοχος των τραπεζών και από την άλλη θα έχει άμεσο ρόλο και λόγο στην διαχείριση μέρους των προβληματικών δανείων.
Το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, με την χρηματοδότηση και με ποιες διαδικασίες ακόμη βρίσκεται σε επεξεργασία το τελικό σχέδιο.
Ωστόσο οι πρώτες επαφές που έχουν υπάρξει με τους θεσμούς δηλαδή την Τρόικα για το θέμα αυτό δείχνουν ότι υπάρχει ένα καταρχήν ενδιαφέρον.
Το ΤΧΣ ως γνωστό μετέφερε τα 11 δισεκ. που κατείχε το κεφαλαιακό απόθεμα στο ESM και πλέον για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να πάρει εγκρίσεις από την ΕΚΤ και το ESM και μόνο για λόγους ανακεφαλαιοποίησης.
Ο κλασσικός και άμεσα επωφελής τρόπος για τις τράπεζες θα ήταν το ΤΧΣ να διέθετε κεφάλαια και με αυτά να αγόραζε προβληματικά δάνεια με ένα πολύ μεγάλο discount ας υποθέσουμε 70%.
Δηλαδή θα αγόραζε δάνεια 100.000 ευρώ με 30.000 ευρώ και θα έπαιρνε και όλα τα collaterals.
Οι τράπεζες που έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις θα έπαιρναν πίσω τα 30 χιλιάδες ευρώ και έτσι θα αυξανόταν εντυπωσιακά το 2015 – αν το σχέδιο υλοποιείτο το 2015 – κέρδη και κεφάλαια.
Επειδή μια τέτοια άριστη μεν λύση για τις τράπεζες, η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν θα την έκαναν δεκτή καθώς μπορεί να θεωρηθεί από τον SSM και την DGCom κρατική ενίσχυση state aid αναζητείται άλλη φόρμουλα ώστε το ΤΧΣ να διαδραματίσει τον ρόλο του θεσμικού εξυγιαντή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Με βάση ενδείξεις ακόμη και αν οι τράπεζες δεν κερδίσουν τίποτε άμεσα από το σχέδιο αυτό…μόνο και μόνο ότι θα έχουν βγάλει από τους ισολογισμούς τους ορισμένα δισεκατομμύρια προβληματικών δανείων θα πρόκειται για ένα θετικό βήμα.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η φόρμουλα με βάση την οποία το ΤΧΣ θα μετατραπεί σε κάποιας μορφής «bad bank» χωρίς να είναι ακριβός bad bank.
Ωστόσο η θεσμική πηγή που μας παρουσίασε την πρόταση αυτή εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι επωφελές για την κοινωνία και τις ελληνικές τράπεζες που χρειάζεται πρόσθετη στήριξη.
Να σημειωθεί ότι τα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα εντός Ελλάδος διαμορφώνονται στα 213-214 δισεκ. ευρώ και τα προβληματικά δάνεια φθάνουν τα 90 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων ή 81-82 δισεκ. σε επίπεδο Ελλάδος δηλαδή τα καθαρά μη προβληματικά δάνεια στο σύστημα είναι 131 δισεκ. ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα απόλυτα υγιή δάνεια αυτά δηλαδή που έχουν μηδενική υπερημέρεια δηλαδή δεν έχουν ποτέ καθυστερήσει να πληρωθούν διαμορφώνονται στα 122-124 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης