Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Πρόταση πέντε σημείων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος – Κρίσιμο το Eurogroup της 24ης Απριλίου

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Πρόταση πέντε σημείων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος – Κρίσιμο το Eurogroup της 24ης Απριλίου
Δεν θα καταδικάσουμε την χώρα σε μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι όρους που την εγγυώνται τόνισε ο κ.Βαρουφάκης
Μια κατ’αρχήν κατάληξη την εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βλέπει στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως η σεναριολογία περί Grexit προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο κ.Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «η διαπραγμάτευση θα λήξει όταν καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία η οποία δίνει στην ελληνική οικονομία την προοπτική της πραγματικής σταθεροποίησης και, περαιτέρω, της ουσιαστικής ανάπτυξης».
«Η κυβέρνηση δεν θα «καταδικάσει» τη χώρα όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική «διακρίσεων» από την πλευρά των θεσμών όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας επιρρίπτοντας, πάντως, τις ευθύνες περισσότερο στη στάση των τεχνικών κλιμακίων παρά στους επικεφαλής τους.
Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε Κίνα και Ρωσία  για αναζήτηση χρημάτων επαναλαμβάνει ότι «η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια, και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε».
«Η σύσφιγξη και καλλιέργεια σχέσεων με χώρες εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε., οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, και θέληση να τα προωθήσουν στη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας, αποτελεί εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος προτείνει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
- Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).
- Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
- Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
- Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble υποστηρίζει ότι οι συναντήσεις μαζί του έγιναν όλες σε εξαιρετικό κλίμα και με την ευθύτητα που απαιτεί η συγκυρία προσθέτοντας ότι αναμένει μια επίσκεψή του «είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων να οραματίζονται την Ευρωζώνη ως πεδίο ευημερίας και δημοκρατίας, κοινό για όλους τους Ευρωπαίους».
Αναφορικά με τα σενάρια περί παραίτησης του, τονίζει ότι «δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή» να παραιτηθεί» αφού, όπως λέει, «όταν αποδεχθήκαμε την κυβερνητική ευθύνη, όλοι οι συνάδελφοι και σύντροφοι γνωρίζαμε πως αναλαμβάναμε σε συνθήκες σχεδιασμένης ασφυξίας, που στόχο είχαν να ανατρέψουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης