Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 15 δόσεις - σοκ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ έως τον Δεκέμβριο - Στα 6,4 δισ. οι συνολικές υποχρεώσεις

Οι 15 δόσεις - σοκ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ έως τον Δεκέμβριο - Στα 6,4 δισ. οι συνολικές υποχρεώσεις
Αξιωματούχοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για μεγάλο κάβο που είναι αδύνατο να ξεπεραστεί χωρίς εξωτερική βοήθεια
«Γολγοθάς» για την κυβέρνηση οι εναπομείνασες δεκαπέντε δόσεις που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ και απορρέουν από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές τον Μάιο του 2010.
Πρόκειται για έναν «λογαριασμό» που φθάνει τα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου συμπεριλαμβανομένης και της δόσης των 746 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει μεθαύριο Μ. Πέμπτη η Αθήνα στο Ταμείο.
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή αυτής της δόσης, όμως όπως άλλες πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους διαβεβαιώνουν δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για τις υπόλοιπες δεκατέσσερις που σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στο «λαιμό» της οικονομίας.
Μόνο το «γραμμάτιο» της 12ης Μαΐου προς το ΔΝΤ ύψους 746 εκατ. ευρώ και οι τέσσερις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουνίου 5, 12,16 και 19 του μήνα με τα αντίστοιχα ποσά τους 298,6 εκατ. ευρώ, 336 εκατ. ευρώ, 560 εκατ. ευρώ και 336 εκατ. ευρώ, έχουν προκαλέσει ταραχή στην κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για «μεγάλο κάβο που είναι αδύνατο να ξεπεραστεί χωρίς εξωτερική βοήθεια από τη στιγμή που το κράτος έχει εξουθενωθεί οικονομικά. Χωρίς δηλαδή η χώρα να πάρει το επόμενο διάστημα έστω και ένα μικρό μέρος από την εκκρεμούσα βοήθεια των 7,2 δισ. ευρώ - που κρατούν και δεν αποδεσμεύουν, δίχως νέα μέτρα λιτότητας, οι δανειστές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης περίγραψε στη συνάντηση που είχε χθες με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, χωρίς ωστόσο να πάει παρακάτω την κουβέντα ή να αφήσει κάποιο υπονοούμενο περί αθέτησης πληρωμής των υποχρεώσεων της.
Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου από την πλευρά της, αφού αναγνώρισε το βάρος των δανείων που έχουν επωμισθεί, διεμήνυσε στον Έλληνα υπουργό που εκλήθη εκτάκτως στην Ουάσιγκτον ανήμερα της εορτής του Πάσχα των Καθολικών να τηρήσει τις δεσμεύσεις στα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα κάλεσε την Αθήνα να κινηθεί γρήγορα αφού η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα λειτουργεί σε βάρος της.
Η προσπάθεια που κατέβαλε ο Γιάννης Βαρουφάκης να μην παραβιασθούν οι «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό, εργασιακό που συνιστούν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» της λίστας των μεταρρυθμίσεων που εξετάζει το Brussels Group δεν στέφτηκε με επιτυχία.
Μόνο η ημέρα που συνέβη αυτό το «ραντεβού» με την κα. Λαγκάρντ να αφήνει το μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι για να προσέλθει σε αυτή την συνάντηση έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Έλληνα υπουργό.
Για την επικεφαλής του Ταμείου δεν υπάρχουν «καυτά» σημεία, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων παρά μόνο μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα «πλούσια νησιά» ( Σαντορίνη, Μύκονος).
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι ζητήθηκε από τον Γ. Βαρουφάκη αύξηση ΦΠΑ και μείωση συντάξεων όπως και το ότι η συνάντηση έγινε μετά από επιθυμία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
Το θέμα της αναθεώρησης του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου που τείνει να γίνει «σλόγκαν» άφησε ανοικτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρά το γεγονός ότι εσχάτως είχε απορριφθεί ως μέτρο. Κύκλοι του Μαξίμου επικαλούμενοι νομικά προβλήματα τόνιζαν ότι «δεν επιτρέπεται η μερική απένταξη νησιών από το καθεστώς του ΦΠΑ στο Αιγαίο».
Έμφαση δόθηκε και στην καλύτερη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν όπως είχαν μάθει τα τελευταία πέντε χρόνια εισβάλοντας χωρίς άδεια σε όλα υπουργεία προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, απαραίτητα για τις διαπραγματεύσεις.
«Συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του.

Οι υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ

9 Απριλίου 448 εκατ. ευρώ
12 Μαΐου 746,6 εκατ. ευρώ
5 Ιουνίου 298,6 εκατ. ευρώ
12 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
16 Ιουνίου 560 εκατ. ευρώ
19 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
13 Ιουλίου 448 εκατ. ευρώ
4 Σεπτεμβρίου 298,6 εκατ. ευρώ
14 Σεπτεμβρίου 336 εκατ. ευρώ
16 Σεπτεμβρίου 560 εκατ. ευρώ
21 Σεπτεμβρίου 336 εκατ. ευρώ
13 Οκτωβρίου 448 εκατ. ευρώ
7 Δεκεμβρίου 298,6 εκατ. ευρώ
16 Δεκεμβρίου 560 εκατ. ευρώ
21 Δεκεμβρίου 336 εκατ. ευρώ

Σύνολο 6,346 δισ. ευρώ

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης