Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελεσίγραφο σοκ 6 ημερών από το EWG στην Ελλάδα για να προτείνει ολοκληρωμένη πρόταση - Διαψεύδει η Κομισιόν

Τελεσίγραφο σοκ 6 ημερών από το EWG στην Ελλάδα για να προτείνει ολοκληρωμένη πρόταση - Διαψεύδει η Κομισιόν
Αμετακίνητοι οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ελλάδα να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει
(upd2)Προθεσμία έξι ημερών δίδουν στην Ελλάδα οι δανειστές, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδεκτές προτάσεις για δημοσιονομικά μέτρα, ασφαλιστικό, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, παρουσιάζοντας τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι παραμένουν αμετακίνητοι στη σκληρή τους θέση, ζητώντας επί της ουσίας από την ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, οι οποίες δεν είναι άλλες από το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. τις οποίες επικαλείται το Reuters οι εταίροι ζητούν βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ αξιωματούχος της ευρωζώνης κάνει λόγο για ακόμη πιο ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα, σε σχέση με την προγούμενη εβδομάδα. 
Οι πιέσεις των δανειστών προς την Αθήνα αυξάνονται, με το Euro Working Group να στέλνει αυστηρό τελεσίγραφο 6 ημερών, προκειμένου να παρουσιαστούν νέες και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις από την κυβέρνηση που να περιλαμβάνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Στο στόχαστρο των τεχνοκρατών των Βρυξελλών μπαίνει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι φέρεται να ισχυρίζονται πως η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της.
Η Ελλάδα την Τετάρτη προχώρησε σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, αντλώντας 1,14 δισ. ευρώ, κερδίζοντας λίγο χρόνο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εκτιμάται πως θα έχουν εξαντληθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ν. Θεοχαράκης, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euro Working Group, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως τις 24 Απριλίου (ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup).
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις και πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση μέσω της προκλητικής και απαράδεκτης εκποίησης των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών κατάφερε να συγκεντρώσει ένα απόθεμα ρευστότητας liquidity buffer περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ.
Με αυτά τα 3,6 δισεκ. ευρώ το ελληνικό κράτος μπορεί να πληρώσει
1)Τα 458 εκατ της δόσης του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
Αυτό είναι οριστικό.
2)Θα καλύψει τα 650 εκατ από τα 1,4 δισεκ. της δημοπρασίας εντόκων 6μηνης διάρκειας που κατέχουν ξένοι και δεν θα ανανεώσουν.
Τα υπόλοιπα 750 εκατ των 1,45 δισεκ. το κατέχουν ελληνικές τράπεζες και θα καλυφθεί μέσω της διαδικασίας του roll over.
Από αυτές τις δύο κινήσεις το ελληνικό κράτος θα καταβάλλει 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι το liquidity buffer θα μειωθεί από 3,6 στα 2,4 δισεκ. ευρώ.
3)Η Ελλάδα θα αποπληρώσει και την δόση των 762 εκατ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα έχει δυνατότητες οικονομικής επιβίωσης έως τα τέλη Μαΐου του 2015.

Διαψεύδει τα περί τελεσιγράφου η Κομισιόν: Η λίστα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος Απριλίου

Διαψεύδει τις φήμες περί προθεσμίας έξι ημερών στην Ελλάδα από τους δανειστές, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ειδικότερα ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.
Ανέφερε επίσης ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα βήμα» πρόσθεσε.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Πρώτη ενημέρωση: 9 Απριλίου 2015, 00:31

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης