Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πακέτο» Βαρουφάκη: Αυξάνουν κατά 1 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά μέτρα - Τρίτη αύξηση σε λίγες εβδομάδες

«Πακέτο» Βαρουφάκη: Αυξάνουν κατά 1 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά μέτρα - Τρίτη αύξηση σε λίγες εβδομάδες
Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου
Στο «μικροσκόπιο» της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης μπήκε από χθες το εμπλουτισμένο «πακέτο» μέτρων Βαρουφάκη που αυξάνει κατά 1 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά μέτρα επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από αυτά τα μέτρα «κρέμεται» και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα ήταν μαραθώνιες, δείγμα της κρισιμότητας που είχε το Euro Working Group (EWG).
Χωρίς να πάρουν καμία ανάσα, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους περίπου στις 5.00 το απόγευμα και συνέχισαν τις διαβουλεύσεις το βράδυ στο πλαίσιο του δείπνου, με στόχο να χαρτογραφήσουν τα σημεία συμφωνίας και τις εστίες τριβής ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της.
Όπως ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών, στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου, ώστε η άτυπη αυτή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αναλώσει πολύ χρόνο για την υπόθεση της χώρας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο χθεσινό EWG, προσήλθε στις Βρυξέλλες με συμπληρωματική δέσμη μέτρων προκειμένου η Αθήνα να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.
Η νέα λίστα που κόμισε στις Βρυξέλλες ο κ. Θεοχαράκης αυξάνει κατά 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό των μέτρων που μαζί με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις εκτινάσσονται στα 8,5 δισ. ευρώ από 7,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο κείμενο εργασίας ικανοποιώντας έτσι τις σκληρές απαιτήσεις των τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Χωρίς τις εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις η «καθαρή» απόδοση των μέτρων υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 5,7 έως 7,1 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας έτσι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι του ορίου του 1,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει στα προτεινόμενα μέτρα αυξήσεις στον ΦΠΑ και αλλαγές στο ασφαλιστικό, κάτι που ζητούν επίμονα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.
Τα δύο αυτά θέματα, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν τα κυριότερα «αγκάθια» της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.
Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι η ατζέντα στην οποία έχουν επικεντρωθεί από χθες τα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν το έργο τους στην Αθήνα.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης