Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρυφό «Πόθεν Eσχες» το νέο έντυπο Ε1 για να εισπραχθούν φόροι 15,5 δισ. ευρώ από εισόδημα και ακίνητα

Κρυφό «Πόθεν Eσχες» το νέο έντυπο Ε1 για να εισπραχθούν φόροι 15,5 δισ. ευρώ από εισόδημα και ακίνητα
Για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν εισοδήματα από μερίσματα, μετοχές, ομόλογα αλλά και χρήματα που επενδύθηκαν για τη σύσταση των επιχειρήσεων
Γεμάτο παγίδες και νέους κωδικούς που θα «καρφώνουν» στην εφορία τα πάσης φύσεως εισοδήματα των πολιτών είναι το νέο έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά - έως τις 30 Ιουνίου - 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Βέβαια, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet δεν έχει ανοίξει ακόμη και παραμένει άγνωστο για το πότε θα συμβεί αυτό. Το μόνο σίγουρο για την ώρα, είναι το πότε θα πληρωθεί ο επιπλέον φόρος για τα περσινά εισοδήματα.
Ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, η πρώτη δόση του φόρου καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2015.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαίδου εκδίδοντας την απόφαση για τα έντυπα των φετινών δηλώσεων Ε1, Ε2 (μισθώματα από ακίνητα) και Ε3 (έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Πρόκειται ουσιαστικά για τους τρεις μεγάλους «αγωγούς» μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τροφοδοτήσει τη μεγάλη δεξαμενή των φόρων, η οποία για να γεμίσει φέτος χρειάζεται εισπράξεις ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 13 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους στο εισόδημα (φυσικά - νομικά πρόσωπα) και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ από τα ακίνητα.
Προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτά τα εισπρακτικά σχέδια το έντυπο Ε1 έχει μετατραπεί σε μία κρυφή δήλωση «Πόθεν Έσχες» αφού για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν εισοδήματα από μερίσματα, μετοχές, ομόλογα αλλά και χρήματα που επενδύθηκαν για τη σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων των επιχειρήσεων.
Επίσης, έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί στους οποίους οι υπόχρεοι θα απαντούν για τους τόκους των καταθέσεων και για τα ακίνητα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος.
Η περιουσιακή κατάσταση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν και την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την αγορά των ακινήτων.
Στο νέο έντυπο Ε1, η πρώτη αλλαγή που βλέπει ο φορολογούμενος αφορά στο έτος της «Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος».
Στη νέα δήλωση αναγράφεται «Φορολογικό Έτος 2014» και όχι «Οικονομικό Έτος 2015» όπως είθισται τα προηγούμενα χρόνια.
Με το νέο έντυπο Ε1:
1. Για πρώτη φορά οι αγρότες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% με βάση τα πραγματικά τους κέρδη που έχουν προκύψει από τα βιβλία τους.
2. Ο πίνακας 4 που αφορά στα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων έχει αναμορφωθεί πλήρως ενσωματώνοντας τις αλλαγές που επήλθαν με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Καταγράφονται οι επτά πηγές προέλευσης των εισοδημάτων που προέρχονται από:
- Από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις,
- Εισοδήματα Αξιωματικών και Κατώτερου Πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού,
- Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα,
- Επιχειρηματική Δραστηριότητα,
- Μερίσματα-Τόκοι- Δικαιώματα,
- Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία,
- Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου.
Σε κάθε κατηγορία εισοδήματος δηλώνονται και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.
Για το λόγο αυτό έχει καταργηθεί ο πίνακας 8 της φορολογικής δήλωσης όπου σε αυτόν αναγράφονταν αναλυτικά όλοι οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι.
Πλέον οι φόροι αυτοί βρίσκονται σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία – πηγή εισοδήματος.
3. Καταργήθηκε ο κωδικός βάσει του οποίου εκπίπτει από το φόρο το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον.
Ο μοναδικές ουσιαστικές δαπάνες που μειώνουν το φόρο για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι οι ιατρικές δαπάνες και τα νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας.
4. Οι κωδικοί που αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 από μισθούς και συντάξεις και των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι προσυμπληρωμένοι καθώς μέχρι τις 27 Απριλίου οι επιχειρήσεις και οι φορείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών

Οι «παγίδες»

Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να προσέξουν τους νέους κωδικούς του εντύπου Ε1:
1. Κωδικοί 015 – 016 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και άλλους που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.
2. Κωδικοί 325–326 (πίνακας 4Α): Οι αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
3. Κωδικοί 351 – 351(πίνακας 4Α): Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.
4. Κωδικοί 403 – 404 και 409 – 410 (πίνακα 4Γ2): Δηλώνονται οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης.
5. Πίνακας 4 Δ2: Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129 - 130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση (κωδικοί 145 – 146).
6. Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων πχ. μεταβίβαση μεριδίων εταιρειών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά. φορολογείται με 15%.
7. Κωδικοί 669 – 670: Φόρος Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή. Όταν ένα φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στη Ελλάδα αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Όταν οι τόκοι πληρώνονται μέσω ημεδαπής Τράπεζας, αυτή παρακρατά και αποδίδει το φόρο επί των τόκων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος δηλώνει το ποσό των τόκων και του φόρου που παρακρατήθηκε. Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί Τράπεζα, ή οι τόκοι δεν εισάγονται στην Ελλάδα, επιβάλλεται φόρος 15% με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στους κωδικούς 667- 668 οι φορολογούμενοι, λογικά θα βρουν και φέτος τους τόκους που εισέπραξαν το 2014 από εγχώριες τράπεζες και στους κωδικούς 293 – 294 το φόρο που τους παρακρατήθηκε.
8. Κωδικοί 295–296: Φόρος Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό, πρέπει να συμπεριληφθούν στο Ε1.
9. Κωδικοί 671–672 και 673–674: Φόρος σε εισοδήματα από δικαιώματα. Το εισόδημα από δικαιώματα (royalties), που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 20%.
10. Κωδικοί 293–294: Εισόδημα από Ελεγχόμενες Αλλοδαπές. Αφορά το μη διανεμηθέν εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρείας το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης