Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία 24/4 ή έκτακτο Eurogroup 29/4 - Η Ελλάδα αυξάνει στα 10 δισ. τα μέτρα και αντικαθιστά τα one - off με μόνιμα

Συμφωνία 24/4 ή έκτακτο Eurogroup 29/4 - Η Ελλάδα αυξάνει στα 10 δισ. τα μέτρα και αντικαθιστά τα one - off με μόνιμα
Το νέο πακέτο με τα μόνιμα εισπρακτικά μέτρα θα καταρτιστεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα
(upd)Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η κυβέρνηση, καθώς μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας, επανέρχεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στοχεύει σε ιστορική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Τις τελευταίες ώρες, ως εναλλακτική λύση, εξετάζεται η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup στις 29 Απριλίου, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στις 24 Απριλίου, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.
Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση αντικατάσταση των έκτακτων μέτρων (one – off) από μόνιμα σταθερής φορολογικής απόδοσης και αξίας κοντά στα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποδεχτεί τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr, το νέο πακέτο με τα μόνιμα εισπρακτικά μέτρα θα καταρτιστεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων του Brussels Group.
Σε αυτές τις διαβουλεύσεις οι πιστωτές θα εξετάσουν μία προς μία τις ελληνικές προτάσεις από τις οποίες θα κρίνουν κατά πόσο αυτές ήρθαν ακόμη πιο κοντά στις δικές τους απαιτήσεις, διαμορφώνοντας έτσι προϋποθέσεις έστω και μερικής συμφωνίας.
Θα ακολουθήσει το Euroworking Group που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει στις 20 με 21 Απριλίου και θα κρίνει αν η Αθήνα έκανε τη ρελάνς που χρειαζόταν για να «γεφυρωθεί» το χάσμα που κρατούσε σε απόσταση τις δύο πλευρές.
Εκτός από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και τις αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά οι δανειστές έθεσαν ξαφνικά θέμα αντικατάστασης των έκτακτων μέτρων από μόνιμα.
Το αρχικό πακέτο που απέστειλε η κυβέρνηση στου θεσμούς απαρτίζονταν κυρίως από μέτρα «μιας χρήσεως», όπως: ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η δημιουργία μιας «bad bank» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», το «κλείσιμο» των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κλ.) ακόμη και οι έλεγχοι που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνουν οι ελληνικές αρχές στη λίστα «Λαγκάρντ» και στις offshore εταιρίες προσδοκώντας σε έσοδα 875 εκατ. ευρώ.
Η λίστα αυτή με τα 6,1 δισ. μέτρα δεν κατάφερε να πείσει τους δανειστές που ζήτησαν να εμπλουτιστεί με περισσότερες παρεμβάσεις. Έτσι και έγινε. Το εισπρακτικό «πακέτο» ψήλωσε στα 7,1 δισ. ευρώ ή στα 8,5 δισ. ευρώ μαζί με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ακόμη και αυτό δεν στάθηκε ικανό να κάμψει τις αντιστάσεις των πιστωτών που διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι θα «πρέπει να αποδείξει ότι θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα βασισμένο σε μόνιμα μέτρα και όχι εφάπαξ. Το νέο διορθωτικό πακέτο που θα σταλεί θα φτάνει σε αξία τα 10 δισ. ευρώ μέσα από «στοχευμένες» παρεμβάσεις.
Τελικό ταμείο που θα κρίνει και το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου - ή το αργότερο σε έκτακτο Eurogroup πιθανότατα στις 29 Απριλίου - όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφανθούν αν η Ελλάδα πέτυχε το μίνιμουμ των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Είναι αυτό που θα αποφασίσει για το αν πρέπει να απελευθερωθεί μέρος από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα βγάλει την χώρα από τη στενωπό της ρευστότητας.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 9 Απριλίου 2015, ώρα 19:01)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης