Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Στο +2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ - Blanchard: Πιθανό το Grexit

ΔΝΤ: Στο +2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ - Blanchard: Πιθανό το Grexit
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 24,8% η ανεργία φέτος, από 26,5% το 2014, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω το 2016 στο 22,1%
Στο +2,5% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο +3,7% το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα.
Παράλληλα, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 24,8% φέτος, από 26,5% το 2014, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω το 2016 στο 22,1%.
Αναφορικά με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα συνεχίσει πτωτικά, κατά -0,3%, το 2015, ενώ θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2016.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ:



Embedded image permalink


Πάντως, το ΔΝΤ διευκρινίζει πως οι άνωθεν εκτιμήσεις βασίζονται στην υπόθεση πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα καταλήξουν σε συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου.
Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Jean Blanchard, το σενάριο του Grexit είναι το πλέον πιθανό.
Μάλιστα, καθιστά σαφές πως η έξοδος από το ευρώ θα αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια και επίπονη για την Ελλάδα.
«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές» συμπληρώνει.
Πάντως, επισημαίνει πως η Ευρωζώνη διαθέτει το κατάλληλο τοίχος προστασίας προκειμένου να θωρακιστεί έναντι του Grexit.
Παρόλα αυτά, προσθέτει ο Olivier Blanchard, οι επιπτώσεις του Grexit θα καταστήσουν την Ευρωζώνη αρκετά πιο ευάλωτη.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις οικονομικές προβλέψεις του για την Ευρωζώνη, καθώς προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2015.
Βασικός λόγος είναι ότι υπάρχει ανανεωμένη αίσθηση της αισιοδοξίας γύρω από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι σχετικά θετικές προοπτικές για την Ευρώπη έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια του Ταμείου για την Ευρώπη το περασμένο φθινόπωρο.
Τώρα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αυξημένου τραπεζικού δανεισμού και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία, στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου τα διαρθρωτικά μέτρα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Matteo Renzi, έχουν θετική επίδραση.


Σήμα κινδύνου από Thomsen (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Paul Thomsen στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος όμως απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν ο Thomsen δεν βλέπει πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο, ενώ δήλωσε πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι συνεπής μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24 Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης