Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει σύγκλιση με την Ελλάδα - Έως τον Μάιο επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα της Αθήνας

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει σύγκλιση με την Ελλάδα - Έως τον Μάιο επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα της Αθήνας
Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει υπάρξει κανένα βήμα σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών
Την ύπαρξη δυσκολιών προκειμένου να επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενόψει της πιεστικής προθεσμίας της 24ης Απριλίου.
Ειδικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, o αξιωματούχος της Κομισιόν καθιστά σαφές πως οι φόβοι περί μη συμφωνίας έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου αυξάνονται δραματικά.
Άλλωστε, όπως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες δεν έχει υπάρξει κανένα βήμα σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος, η Ελλάδα αρνείται οποιαδήποτε πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αντιστέκεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό και συνταξιοδοτικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως απαιτούμενο όρο για την επίτευξη συμφωνίας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους συγκεκριμένους δύο κλάδους.
Η ίδια πηγή ωστόσο, παραδέχεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως τον Μάιο, ακόμη και εάν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων.
«Χρησιμοποιώντας τα αποθέματα κρατικών εταιρειών, δημοτικών αρχών και ασφαλιστικών ταμείων, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έως τον Μάιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διέρρευσαν λίγες ώρες αφότου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, κατέστησε απίθανη την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη για τις νέες καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως κωλυσιεργεί τις διαδικασίες.
«Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από απροθυμία, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας, ενώ δεν εμφανίζεται ικανή να ευθυγραμμιστεί στις απαιτήσεις σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μάλλον δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου. Επομένως, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τη δόση προς την Αθήνα» σημείωσε εν συνεχεία ο Valdis Dombrovskis.
Πάντως, εκτίμησε πως η εκταμίευση των χρημάτων είναι πιο πιθανή να συντελεστεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία.
«Περιμένουμε από την Ελλάδα μία αξιόπιστη δέσμη μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης