Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σανίδα σωτηρίας για τα έσοδα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Μειώθηκε στα 584 εκατ. η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία

Σανίδα σωτηρίας για τα έσοδα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Μειώθηκε στα 584 εκατ. η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία
Η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία είχε φτάσει στο 1 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο και απειλούσε τον προϋπολογισμό
«Φιλί ζωής» στα έσοδα έδωσαν οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι αυξημένοι κοινοτικοί πόροι με τις εισροές στο πρώτο τρίμηνο του 2105 διαμορφώνονται σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 770 εκατ. ευρώ.
Τούτο βοήθησε στο να συρρικνωθεί στα 584 εκατ. ευρώ η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία από 1 δισ. ευρώ που είχε φτάσει στο πρώτο δίμηνο και απειλούσε τον προϋπολογισμό.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο παρέμειναν προσηλωμένοι στην πεπατημένη της δραστικής περικοπής των δαπανών «παγώνοντας» ή μεταθέτοντας για αργότερα την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Του κανόνα εξαιρούνται μόνο μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα από τον Μηχανισμό Βοήθειας και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξοφλήσει η Αθήνα, εάν θέλει να αποφύγει ένα «πιστωτικό γεγονός».
Ολες οι άλλες οφειλές, όπως οι επιστροφές φόρων, εισοδήματος και ΦΠΑ σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις ή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 4 δισ. ευρώ που χρωστά και δεν αποδίδει το κράτος στους ιδιώτες, θεωρούνται ελαστικές δαπάνες από το Γενικό Λογιστήριο και ως τούτου «μπορούν να περιμένουν».
Από αυτή την τακτική της υπερσυγκράτησης των δημοσίων δαπανών ο κρατικός προϋπολογισμός βγαίνει ωφελημένος. Ο πόροι που εξοικονομήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ με το συνολικό ύψος των δαπανών να περιορίζεται στα 11,98 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 13,3 δισ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 10,574 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,2% έναντι του στόχου. Αν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια που εισπράχθηκαν μέσα στην ίδια περίοδο, τότε το μέγεθος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο διαμορφώνεται σε 12 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου.
Ειδικά για τον Μάρτιο, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ ή 33,5% σε σχέση με τον στόχο του προγράμματος.
Από του πίνακες του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός στο τέλος Μαρτίου του 2015 εμφανίζει πρωτογενές αποτέλεσμα 1,735 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,541 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είπε ότι η πρώτη εικόνα από την πορεία των εσόδων τον Απρίλιο είναι ικανοποιητική.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αύριο στις Βρυξέλλες (Brussels Group) ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους δανειστές, ο κ. Μάρδας εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Από χθες πάντως έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έχει κατατεθεί στην Κομισιόν έως το Μάιο και θα επικαιροποιηθεί μετά τη μεγάλη συμφωνία τον Ιούνιο.

M. X.
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 16 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης