Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: «Όχι» στο Grexit - Άγνοια για τα επίπεδα της ρευστότητας - Αλλαγές στο ασφαλιστικό, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές

ΔΝΤ: «Όχι» στο Grexit - Άγνοια για τα επίπεδα της ρευστότητας - Αλλαγές στο ασφαλιστικό, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές
«Η εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης πρέπει να συντελεστεί πριν τις αποπληρωμές του Ιουνίου και του Αυγούστου»
Ξεκάθαρη θέση εναντίον του Grexit λαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως τόσο το Ταμείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο πρακτορείο MNI, καθιστά σαφές πως το Grexit δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας
Παράλληλα, δηλώνει άγνοια για τα επίπεδα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν έχουμε λεπτομερή άποψη για την κατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης πρέπει να συντελεστεί πριν τις αποπληρωμές του Ιουνίου και του Αυγούστου» συνεχίζει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Ωστόσο, αποσαφηνίζει πως ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπογραμμίζει, το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.
«Πρέπει να αποκτήσουμε το momentum λίαν συντόμως» διατείνει χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα της Ελλάδας» υποστηρίζει εν συνεχεία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ήδη έχουν υπάρξει ορισμένες συζητήσεις, στις οποίες έχει αποφασιστεί ο τρόπος εξασφάλισης της σταθερότητας.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη λαϊκή εντολή για αλλαγή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.
«Δίχως αμφιβολία, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για αλλαγή του προγράμματος» τονίζει.
Σχετικά με τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει πως το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι μη βιώσιμο, αν και απορρίπτει την ανάγκη λήψης οριζόντιων περικοπών.


Τhomsen: Nα μην υποτιμηθούν οι συνέπειες του Grexit
Την ανάγκη να μην υποτιμηθούν οι συνέπειες του Grexit εξήρε ο Paul Thomsen, καθιστώντας σαφές πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει εκτός του βασικού σεναρίου.
Ειδικότερα, στα περιθώρια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Paul Thomsen επανέλαβε πως το Grexit παραμένει εκτός του βασικού σεναρίου.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μην υποτιμηθεί ούτε ο κίνδυνος, αλλά ούτε και οι συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο P. Thomsen κατέστησε αναγκαία την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ διαμήνυσε πως ουδέποτε το Ταμείο δεν ζήτησε οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.


Lagarde: Δεν θα υποστηρίξω ελληνικό αίτημα για καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί χρονική παράταση στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η επικεφαλής του, Christine Lagarde, προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέψει στην Αθήνα να αναβάλει τις αποπληρωμές χρέους.
«Δεν υπήρξε ποτέ προηγμένη οικονομία να ζητήσει πραγματικά κάτι τέτοιο, μια καθυστέρηση πληρωμής χρέους», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι «ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο με την Ελλάδα».
«Εγώ η ίδια δεν θα υποστήριζα κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης