Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ η Ελλάδα για βοήθεια 17 δισ. ευρώ - Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την ΕΚΤ

tags :
Κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ η Ελλάδα για βοήθεια 17 δισ. ευρώ - Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την ΕΚΤ
Ενώ στο ευρωπαϊκό σκέλος παραμένουν στάσιμες, οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ κινούνται γρηγορότερα
Σε διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία με τους θεσμούς και οδηγούνται σε έκτακτο Euroworking Group που θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου, δύο μέρες πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που δεν αναμένεται να υπάρξει «χειροπιαστό» αποτέλεσμα.         
Ενώ στο ευρωπαϊκό σκέλος παραμένουν στάσιμες, οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ κινούνται γρηγορότερα. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ για τη νέα «γραμμή» χρηματοδότησης που ενδεχομένως να αλλάξει και την έκβαση των συζητήσεων με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα .    
Η προεργασία για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα νέο πρόγραμμα έλαβε χώρα στο παρασκήνιο των συζητήσεων που είχε στη Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του Ταμείου, C. Lagarde. 
Σε αυτές συμφωνήθηκε να επικαιροποιηθεί η σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ και οι τεχνικές λεπτομέρειες να καθορισθούν το επόμενο διάστημα.
Όπως το παλιό πρόγραμμα, έτσι και το νέο θα «τρέχει» παράλληλα με το ευρωπαϊκό και εκτιμάται ότι θα ανοίξει τους κρουνούς χρηματοδότησης του Ταμείου προς την χώρας μας.
Οι τελευταίοι παραμένουν κλειστεί από πέρυσι το καλοκαίρι εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της έκτης αξιολόγησης από τα κλιμάκια της τρόικας.     
Το ύψος των κεφαλαίων, παλιά και νέα, που δικαιούται για τα επόμενα τρία χρόνια να λάβει μετά από αξιολόγηση η Ελλάδα φθάνουν συνολικά τα 15 δις. ευρώ με 17 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα θα συνοδευτούν από το γνωστό «αλμυρό» επιτόκιο με το οποίο είθισται να δανείζει το ΔΝΤ τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και το οποίο ανέρχεται στο 4%.   
Επί της ουσίας όπως άλλες πηγές τονίζουν, δεν πρόκειται για κάποιο νέο «Συμβόλαιο» με το ΔΝΤ αλλά για επέκταση  του υφιστάμενου προγράμματος το οποίο εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.
Το θέμα είναι ότι για να εξασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση θα πρέπει η χώρα να τηρήσει τις «σκληρές» δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της σε αυτή «γραμμή».
«Νωπές» είναι ακόμη  στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος οι «φαρμακερές» αναφορές των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Το ύψος του βασικού μισθού, τις τριετίες και τις ομαδικές απολύσεις.
Ειδικά για τον βασικό μισθό, γνωστές τοις πάσοι είναι οι «θέσεις» του Ταμείου που επιθυμεί σταθερά την επανεξέταση και του κατώτατου μισθού κατά τη διετία 2016-2017.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ (μεικτές αποδοχές) είναι υψηλός (!) διότι δεν καταργήθηκε ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι επιμένει ότι οι κατώτατες αποδοχές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα άλλων ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα χωρών.  
Το «πακέτο» των μνημονιακών  προτάσεων του Ταμείου συμπληρώνουν οι μόνιμες συστάσεις για κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων, την διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και την αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα.   
Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες συνιστούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση με αποτέλεσμα η στάση την οποία θα κρατήσει σε αυτή την συμφωνία να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ «τρέχουν» με μεγαλύτερο ρυθμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυτές παραμένουν στάσιμες.
Την αυλαία των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Παρίσι μεταξύ των στελεχών της ελληνικής αντιπροσωπείας με τα αντίστοιχα κλιμάκια των θεσμών άνοιξαν τα δημοσιονομικά θέματα.
Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 με την Αθήνα να ζητά «κούρεμα» του στόχου στο 1,2% από 1,5% που φέρεται να είχε συμφωνηθεί.
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερες επιτυχίες σε επίπεδο πλεονάσματος, το οποίο το Γενικό Λογιστήριο συνεχίζει να «ροκανίζει» καλύπτοντας βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Χθες, δεύτερη μέρα των συζητήσεων του…Paris Group στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν εργασιακά – ασφαλιστικά με έμφαση την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και φορολογικά με αιχμή των ΦΠΑ.         
Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί έστω και μία πρώτη συμφωνία.
Τούτο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ενώ οι συζητήσεις  θα συνεχισθούν και αύριο παραμονή του έκτακτου Euroworking Group που γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου.
Θα ακολουθήσει το άτυπο Eurogroup που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας δύο μέρες μετά και στο οποίο θα γίνει μία νέα αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων.          
Στο Παρίσι την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης