Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lipton (ΔΝΤ): Το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία με τους πιστωτές

Lipton (ΔΝΤ): Το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία με τους πιστωτές
Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της αρκεί να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για να ξεκινήσει η εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ
«Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της αρκεί να περάσει στην πράξη» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην ιταλική il sole 24ore, το νούμερο δύο του ΔΝΤ, David Lipton.
Όπως υποστηρίζει ο αμερικανός οικονομολόγος και πρώην οικονομικός σύμβουλος αμερικανικής κυβέρνησης, «το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων για τη σταθεροποίηση της χώρας ώστε να βάλει τις βάσεις για ανάπτυξη και να παρουσιάσει σύντομα στους δανειστές της ένα λεπτομερές σχέδιο ώστε να επιτρέψει την εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ».
«Kαταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση εξελέγη με την ρητή εντολή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λιτότητας της Ελλάδας με διαφορετικό τρόπο. Γι΄αυτό θέλουμε να εντείνουμε και να συνεχίσουμε το διάλογο με την ελληνική πλευρά αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πιο ειδικές και συγκεκριμένες προτάσεις».
Οπως υπογραμμίζει ο David Lipton «οι δανειστές επιθυμούν μια πιο ισχυρή ελληνική οικονομία γεγονός που θα δώσει σχετική ώθηση και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτή την εβδομάδα άλλωστε, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ευρωζώνη στο 1,5% για το 2015 και 1,6% για το 2016.
Το Ταμείο έχει υποστηρίξει την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων (Qe) όπου συνέβη τον περασμένο μήνα πιστεύοντας ότι «το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει θετική επίδραση και πρέπει να συνεχιστεί».
Αλλωστε, καταλήγει ο  Lipton «τα Qe σε συνδυασμό με την πτώση του ευρώ μπορούν να δώσουν ώθηση στο ευρώ και να υπάρξει ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης