Τελευταία Νέα
Οικονομία

Brussels Group, Κομισιόν και Ελλάδα βλέπουν επιτέλους πρόοδο στις διαπραγματεύσεις - Αργεί όμως η συμφωνία

Brussels Group, Κομισιόν και Ελλάδα βλέπουν επιτέλους πρόοδο στις διαπραγματεύσεις - Αργεί όμως η συμφωνία
Δεν υπάρχει πιθανότητα οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου - Παρατείνεται η αγωνία ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου
Σημαντικά βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών διακρίνονται πλέον από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Η επίτευξη προόδου συνιστά σίγουρα μια θετική εξέλιξη, δεδομένης, ωστόσο, της κρισιμότητας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, η Αθήνα δεν πρέπει να εφησυχάσει στην πρόοδο, αλλά πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας.
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υπάρχει, αλλά η οριστική συμφωνία - που θα ανοίξει τον δρόμο στη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας - καθυστερεί.
Και καθυστερεί επικίνδυνα...
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον πως δεν υπάρχει πιθανότητα επίτευξης οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου, με την αγωνία να παρατείνεται ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να επιμένει πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση με τους εταίρους.

Brussels Group: Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι έχει αναβαθμιστεί

Στο μεταξύ, συνεχίζονται για τέταρτη διαδοχική ημέρα οι συνεδριάσεις του Brussels Group στο Παρίσι, ενόψει της συνεδρίασης του κρίσιμου Euro Working Group της Τετάρτης και του Eurogroup της Παρασκευής.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται θέματα που αφορούν στο χρέος, τη φορολογία και τα εργασιακά.
Πηγές των θεσμών αποκαλύπτουν πως πλέον η διαπραγμάτευση στο Παρίσι έχει αναβαθμιστεί, καθώς υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο που ζητούν οι δανειστές: Η τεκμηρίωση στοιχείων.
Έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αποκαλύπτουν πηγές της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι.

Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών – Δεν αναμένεται η σύνταξη έκθεσης προόδου

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, όμως δεν αναμένεται να συνταχθεί σχετική έκθεση προόδου, τόνισε, από την πλευρά της η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομίας, Pierre Moscovici.
Ειδικότερα, κληθείσα να απαντήσει αν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, 24 Απριλίου, η Annika Breidthardt σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, όμως δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει γραπτή έκθεση προόδου.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, το Euro Working Group (EWG), που θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup, στη Ρίγα, θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.

Κυβέρνηση: Θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου

Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου εκφράζουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες.
"Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα υπάρξει συμφωνία", αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να θωρακίσει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας, μέσω της απόφασής της, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου.
Μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να αντλήσει ρευστότητα περί τα 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μετά την απόφαση της Δευτέρας, τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης ανέρχονται στα 1,5 δισ. ευρώ.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να πειράξει τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών εταιρειών.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, μέσω των νέων αυτών κινήσεων, επαρκούν έως τα τέλη του επόμενου μήνα, Μαΐου.

Κορωνάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Χωρίς μέτρα λιτότητας η συμφωνία που θα προκύψει

Για επικείμενη συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Κορωνάκης υπογράμμισε πως «είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι των συμφερόντων των ολιγαρχών».
Όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Κορωνάκης τόνισε:
«Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη φτιάχτηκε στο εξής πλαίσιο: εμείς να συμφωνήσουμε με κανόνες της ΕΕ αν και διαφωνούμε και οι εταίροι μας να αποδεχθούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Ο κ. Κορωνάκης επανέλαβε ότι «εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα λιτότητας και ύφεσης, τα οποία έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή ανθρωπιστική καταστροφή που αναγνωρίστηκε και στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ» και επέκρινε την αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων, καλώντας την να δηλώσει ξεκάθαρα «ότι θέλει να εφαρμόσουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Προσέθεσε ότι μέρα με τη μέρα «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, γίνεται συνεχής επεξεργασία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που εμείς καταθέσαμε» και τόνισε ότι κανείς δεν θα βάλει την χώρα σε περιπέτειες
«Κανέναν στην ΕΕ δεν θα συμφέρει η κατάρρευση της χώρας» πρόσθεσε ο κ Κορωνάκης, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή «στις δηλώσεις και να μην αναπαράγουμε δηλώσεις, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να είναι σε έξαρση, και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης».
Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι «κανείς δεν πήρε τα λεφτά, δεν τα έβαλε στην τσέπη του, μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας κι αν χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για να υπάρξει δανεισμός με τη μορφή των repos. Σε κάθε περίπτωση θα επιστραφούν σε σύντομο χρόνο στο ακέραιο».

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 21 Απριλίου 201;5, ώρα 16:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης