Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαφωνία στο Eurogroup - Όχι Dijsselbloem στο αίτημα Βαρουφάκη για μερική εκταμίευση της δόσης με λιγότερα μέτρα

tags :
Διαφωνία στο Eurogroup - Όχι Dijsselbloem στο αίτημα Βαρουφάκη για μερική εκταμίευση της δόσης με λιγότερα μέτρα
Απογοητευμένοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - Περιορισμένη η πρόοδος στις διαπραγματεύσης της Ελλάδας με τους πιστωτές
(upd) Διαφωνία προέκυψε στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς ο πρόεδρος Jeroen Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ με λιγότερα μέτρα, απορρίπτοντας το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν εχθρικό, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δέχεται σκληρή κριτική από τους απογοητευμένους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. 
Το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Draghi προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα επανεξεταστεί το haircut στα collateralls των ελληνικών τραπεζών. 

Αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Dijsselbloem
Αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης και ότι στόχος είναι μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα.  
«Ένας αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων απαιτείται για την έκβαση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.
«Ξεμένουμε από χρόνο.
Έχει χαθεί πολύς χρόνος το τελευταίο τρίμηνο», προειδοποίησε ο Dijsselbloem.
«Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σε όλη την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Dijsselbloem.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τις αντοχές της έναντι ενδεχόμενων σοκ, αναφορά η οποία προκαλεί εντύπωση.

Βαρουφάκης: Ζητάμε μερική εκταμίευση της δόσης
Η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι δύσκολη, αλλά θα γίνουν γρήγορα βήματα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. 
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Αθήνα ζητά μερική εκταμίευση της δόσης έναντι μικρότερης λίστας μεταρρυθμίσεων, ωστόσο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. 
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις που μπορούν να επισπεύσουν τις συνομιλίες», ανέφερε ο υπ. Οικονομικών. 
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις απαιτήσεις των δανειστών για το πλαίσιο των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.
«Υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει συγκλίνει τις τελευταίες βδομάδες», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. 
«Η Ελλάδα θέλει συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα που να μην υπονομεύουν την ανάκαμψη», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. 
Έχουμε έρθει πιο κοντά με τους πιστωτές για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και το δικαστικό σύστημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Προειδοποίηση Draghi
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα επανεξεταστούν τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών προειδοποίησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi. 
O κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. 
«Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί.
Πρέπει να επιταχύνουμε» τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος ζήτησε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Moscovici: Περιορισμένη η πρόοδος 
Την άποψη πως έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες περιορισμένη πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδας, η οποία όμως δεν είναι επαρκής εξέφρασε ο Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ.
«Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει.
Ίσως είναι περιορισμένη η πρόοδος αλλά έχουμε προχωρήσει λίγο» τόνισε ο Moscovici, υπογραμμίζοντας πάντως πως χρειάζεται μια συμφωνία – πακέτο.
«Αλλά ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να τηρήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της απέναντι στους εταίρους της» τόνισε ο Moscovici.
Όπως είπε, το μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο.
«Πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας από αυτό το Σαββατοκύριακο» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος αφού ανέφερε πως ένα κομμάτι της ευθύνης βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, επεσήμανε πως «ο χρόνος τρέχει, πρέπει να ανεβάσουμε στροφές».
«Κατανοώ ότι υπάρχουν θετικά βήματα. Αλλά υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis έκανε λόγο για περιορισμένη πρόοδο και ζήτησε να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση. 


«Ανεύθυνος και τζογαδόρος ο Βαρουφάκης»
Αρνητικό ήταν το κλίμα για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup, καθώς δέχθηκε έντονη κριτική από τους ευρωπαίους ομολόγους του, εν μέσω έντονης απογοήτευσης για την άρνησή του να προχωρήσει σε μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαρακτήρισαν ανεύθυνους τους χειρισμούς Βαρουφάκη και τον κατηγόρησαν ότι χρονοτριβεί, ενώ τον χαρακτήρισαν τζογαδόρο, αλλά και ερασιτέχνη.
Έλληνας αξιωματούχος που βρίσκεται στη Ρίγα, σε επικοινωνία του Bloomberg δήλωσε ότι δεν δύναται να σχολιάσει.


Τι δήλωσαν οι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο Eurogroup
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα για την Ελλάδα, καθώς δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, δυναμιτίζοντας το κλίμα με το «καλημέρα».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κάποια αναφορά για πρόοδο μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, με στόχο ενδεχομένως τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup, πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 11ης Μαίου.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να παραχωρήσει δηλώσεις. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία, ενώ ζήτησε χθες από την Καγκελάριο Angela Merkel να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου να κλείσει μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα. 
Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας.
Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ούτως ώστε ως το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει λαμβάνειν.
Την άποψη πως είναι εξαιρετικά επείγον να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem κατά την προσέλευση του στη συνεδρίαση.
Στις δηλώσεις του ο Dijsselbloem υποστήριξε πως υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ελλάδας για να υπάρξει μια συμφωνία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι εκτιμά πως η Αθήνα θα καταφέρει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα της ρευστότητας, αν και υπογράμμισε πως ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
«Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι για λύση καθώς ο χρόνος τελειώνει.
Άκουσα κάποια καλά νέα από την Ελλάδα, αλλά θέλω να ακούσω περισσότερα στοιχεία» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Τις προσδοκίες για πρόοδο μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας υποβάθμισε με το καλημέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, με το γνωστό του ύφος.
«Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Περιμένω να δω την αναφορά των θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα», ανέφερε.
Να επιταχύνει τους ρυθμούς της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, P. Moscovici, κατά την είσοδό του στο έκτακτο eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
«Η πρόοδος για την Ελλάδα είναι πολύ αργή», δήλωσε ο Moscovici, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της.
«Ήρθε η ώρα να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα», ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling, προσθέτοντας πως δεν έχει υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος.
Αν και ενοχλημένος από την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις με την Ελλάδα, ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ τόνισε, ακόμα, πως τεχνικά δεν γίνεται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το λεγόμενο και ως Grexit, καθώς δεν προβλέπεται φυγή από το ευρώ, παρά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δήλωσε, επίσης, ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα φαίνεται να έχουν φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο.
Την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στην ελληνική υπόθεση καθώς και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο.
Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα υποσκάπτει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η καθυστέρηση που επιδεικνύει η Ελλάδα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «πληγώνει» την οικονομία της.
Ο Dombrovskis υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την προσαρμογή της οικονομίας της.
Την άποψη ότι οι δανειστές πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα στις συζητήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Ο Sapin υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, εφόσον βέβαια, όπως είπε, υφίσταται πλεόνασμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι Ευρώπη και Ελλάδα έχουν δύο μήνες περιθώριο για να φτάσουν σε συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω πολιτικούς και διπλωματικούς ελιγμούς.

Ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου ζήτησε ο Τσίπρας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου, ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα.
Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.
Η συνάντηση διήρκησε περί τα 50 λεπτά.
Όπως ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Angela Merkel πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, με στόχο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου το συντομότερο δυνατό, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στη Λετονία.
H συνάντηση Τσίπρα - Merkel πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Κυβερνητικές πηγές: Συμφωνία Μerkel - Τσίπρα ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις - Κλειδώνει ο στόχος για το πλεόνασμα

Στην πεποίθηση πως πράγματι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, όπως αποκαλύπτουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία.
"Merkel και Τσίπρας συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες", εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, επιβεβαιώνεται πως Ελλάδα και δανειστές συγκλίνουν στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ο οποίος, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, κλειδώνει κοντά στο 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ.

Πρώτη ενημέρωση: 09:50, Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης