Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Εάν πέσει η Ελλάδα κανείς δεν θα θέλει να βρεθούν τα αποτυπώματα του στο όπλο της δολοφονίας

Reuters: Εάν πέσει η Ελλάδα κανείς δεν θα θέλει να βρεθούν τα αποτυπώματα του στο όπλο της δολοφονίας
Το παιχνίδι ανάμεσα την Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της έχει εξελιχθεί σε μια εχθρική αντιπαράθεση κατηγοριών 
Ενα «φανταστικό» διάλογο - που για πολλούς θα μπορούσε να είναι και πραγματικός- ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές σε φάση διαπραγμάτευσης παραθέτει το Reuters.
-«Μας οδηγείται στα άκρα»
-Όχι δεν κάνουμε κάτι τέτοιο»
- Μας στραγγαλίζεται»
-«όχι, δεν το κάνουμε»
-Μας χρωστάτε από την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου»
- «Δώσαμε ήδη».
Το παιχνίδι ανάμεσα την Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της έχει εξελιχθεί σε μια εχθρική αντιπαράθεση κατηγοριών με την Αθήνα οδεύει προς την χρεοκοπία καθώς δεν έχει πλέον χρήματα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αλλά και οι έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε εάν πράγμα : Εάν η Ελλάδα πέσει, κανείς δεν θέλει να βρεθούν τα αποτυπώματα του στο όπλο της δολοφονίας.
Εάν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που δείχνει αρκετά πιθανό, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε την κατάσταση στα άκρα ή ότι απέτυχε να σώσει την κατάσταση.
Αν και για την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας ο «ένοχος» είναι η Γερμανία, ο ισχυρός παίκτης της Ευρώπης που έχει επιβάλλει μια τοξική λιτότητα στην Ελλάδα, με τους έλληνες να τους κατηγορούν για «ανθρωπιστική κρίση».
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πάντως προετοιμάζουν το έδαφος για να κατηγορήσουν την αρχάρια κυβέρνηση του Α. Τσίπρα για κομπασμό, παρεμπόδιση και αποτυχία να ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα και να λάβει καθοριστικές αποφάσεις την ώρα που η Αθήνα καίγεται.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από τον εαυτό της, αλλά στο τέλος εξαρτώνται όλα από αυτούς» είναι το μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην πορεία αυτούς τους μήνες τόσο του γ. Βαρουφάκη όσο και του Α. Τσίπρα να πείσουν τους ευρωπαίους για μια νέα συμφωνία αλλά και τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για γερμανικές αποζημιώσεις.
Και καταλήγει λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η απομάκρυνση ενός κράτους- μέλους από το ευρώ θα είναι μια μεγάλη έκρηξη στα θεμέλια της ευρωζώνης, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Είναι όμως παράλληλα γεγονός ότι η χρεοκοπία της Ελλάδα, ακόμη κι αν παραμείνει στην ευρωζώνη, θα είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρχουν πολλοί τριγύρω για να κατηγορηθούν αλλά κανείς για να αναλάβει την ευθύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης