Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα πρώτα μέτρα του πολυνομοσχεδίου: Αυστηρότερα φοροπρόστιμα, χαμηλότερο όριο στις συναλλαγές με μετρητά

Τα πρώτα μέτρα του πολυνομοσχεδίου: Αυστηρότερα φοροπρόστιμα, χαμηλότερο όριο στις συναλλαγές με μετρητά
Το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης λαμβάνει χαρακτήρα «εσωτερικού» Eurogroup καθώς καλείται να εγκρίνει το νομοσχέδιο - σκούπα με τα πρώτα 26 «ανώδυνα» μέτρα
«Στροφές» λίγο πριν την τελική ευθεία, για μία πρώτη συμφωνία με τους δανειστές ανεβάζει η κυβέρνηση, μετά τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας και την ανακατανομή των ρόλων των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο του συγκερασμού των προτάσεων των δύο πλευρών.
Το υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης λαμβάνει χαρακτήρα «εσωτερικού» Eurogroup καθώς καλείται να εγκρίνει το νομοσχέδιο - σκούπα με τα πρώτα 26 «ανώδυνα» μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν τον προπομπό αυτών που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο.
Άρθρα του νομοσχεδίου που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή θα αφορούν: τα δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη «λοταρία», τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που φθάνουν τα 10 δις. ευρώ ( μαζί με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) και συγκροτούν την περίφημη λίστα Βαρουφάκη, απόρροια της αρχικής συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που είχε συνάψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Ωστόσο, τα «καυτά» θέματα των εργασιακών σχέσεων, του Ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, του φόρου πολυτελών διακοπών και των συντελεστών του ΦΠΑ πάνε για τον Ιούνιο. Δεν αποκλείεται όμως, το τελευταίο μέτρο να έρθει νωρίτερα αν πρόκειται να ανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε νέα φάση και σε διαφορετικό κλίμα και απομένει να αποδειχθεί αν το… ανακάτεμα της τράπουλας από την κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα.
Η διάθεση της ελληνικής πλευράς να βάλει σε νέα βάση βασικά ζητήματα των διαβουλεύσεων διαφάνηκε και από τα όσα ανέφεραν από κοινού, μετά την πρώτη συνεδρίασης της διαπραγματευτικής ομάδας, οι κ. κ. Γ. Βαρυφάκης, Ευκ. Τσακαλώτος.
Οι δύο υπουργοί ήταν σαφείς ως προς τον στόχο μίας συμφωνίας – γέφυρας πριν από το «Συμβόλαιο» του Ιουνίου: «Ο ρεαλισμός καταδεικνύει τη σταδιακή συμφωνία ως μια καλή λύση.
Αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:
* Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο «σπριντ» είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα- δυνατά για μια έντιμη συμφωνία.
* Την Τετάρτη ξεκινούν οι διά ζώσης συζητήσεις του Brussels Group. Η «ατζέντα» με τα 26 σημεία προετοιμάστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και τώρα προχωρούμε σε ένα πιο ώριμο στάδιο.
* Κάποιες από τις προτάσεις μας θα αποτυπωθούν σε ένα νομοσχέδιο. Ο βασικός του κορμός θα είναι έτοιμος έως αύριο το βράδυ (σ.σ. σήμερα) και θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του υπουργικού την Πέμπτη.
* Το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές πηγαίνει βήμα - βήμα.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί «καπελώματος» Βαρουφάκη, ανέφερε τα εξής:
* Μαθαίνουμε συνεχώς από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Οι νίκες και οι επιτυχίες είναι συλλογικές αλλά και τα λάθη είναι συλλογικά. Μάθαμε πράγματα αυτούς τους μήνες και τώρα μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα.
* Η παρουσία των Τάσου Κορωνάκη και Χρήστου Μαντά στη σύσκεψη έχει να κάνει με την λήψη πληρέστερης εικόνας σε επίπεδο κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου.
Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια.
Σε αυτήν την «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν εξάλλου χθες ότι διαπραγματεύσεις γίνονται και στο «Frankfurt Group», όπως ονομάστηκε η ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, της Κομισιόν Λουκ Τολονιάν και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Αναλυτικότερα, ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο είναι:

1. Αυστηρότερα φοροπρόστιμα. Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.
2. Περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά. Ο νόμος προβλέπει ήδη ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά, αλλά το όριο θα μειωθεί δραστικά, κάτω και από 100 ευρώ για να μη «σπάνε» οι συναλλαγές σε μικρές αποδείξεις που θα πληρώνονται με μετρητά.
3. Παροχή «bonus» στους πολίτες που θα πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Όσοι θα κάνουν χρήση των πόντων, θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κ.λπ.
4. Εφαρμογή του σχεδίου της τυχερής απόδειξης από το καλοκαίρι με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει σε εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ. Αυτό ότι προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε διάφορες κληρώσεις δώρων, (όπως, δικύκλων, αυτοκινήτων) ακόμη και χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος με sms, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα μπορούν να κερδίζουν δώρα ή ποσά που θα φτάνουν έως και 10.000 ευρώ.
5. Ηλεκτρονικός έλεγχος επιχειρήσεων. Με νόμο θα επιτρέπεται στη ΓΓΔΕ να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ, τα οποία μετά θα κάνουν συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις ύποπτες Φοροδιαφυγής. Η ΓΓΔΕ έχει συστήσει ήδη ειδική μονάδα η οποία επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ θα εντείνει ελέγχους σε εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν μοντέρνα επιχειρηματικά μοντέλα, που συχνά ξεφεύγουν από τα δίχτυα της εφορίας.
6. Σώμα ανειδίκευτων εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες ελεγκτές, δηλαδή φοιτητές, συνταξιούχους κλπ. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.
7. Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από 1.500 ευρώ) ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.
8. Μέτρα καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, προϊόντων καπνού και αλκοόλ. Θα προβλέπεται λειτουργία των Κινητών Μονάδων Τελωνειακού Ελέγχου με ελεγκτές, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγουν ελέγχους σε καθημερινή και ολοήμερη βάση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν έσοδα από 250 έως 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015 και 400 εκατομμύρια ευρώ από το 2016 και έπειτα.
9. Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από φέτος (Ιούνιο) και θα εξεταστεί η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ειδησεογραφικά site) με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 50-70 εκατ. ευρώ.
10. Τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες. Οι ελληνικές αρχές θα δημοπρατήσουν της συχνότητες, βάσει κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Εκτιμώνται έσοδα έως 380 εκατ. το 2015.
11. Άδειες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Διάταξη θα προβλέπει την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή και αλλαγές στην υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία (ν. 4002/2011). Στόχος είναι η παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο. Προβλέπονται έσοδα από την πώληση αδειών για επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, και την παράταση των αδειών για περίοδο πέντε ετών με προκαταβολή 3 εκατ. για κάθε άδεια.
12. Δημοσιονομικό Συμβούλιο και οργανικός νόμος. Το Συμβούλιο θα προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα παρακολουθεί την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών και θα παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική. Θα ενοποιηθεί με το υπάρχον Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και θα συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης