Τελευταία Νέα
Οικονομία

To «crash test» των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών

To «crash test» των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών
Τον Ιούνιο με τα «βαριά» μέτρα η πραγματική ανάσα ρευστότητας - Τι θα περιλαμβάνει το θερινό «πακέτο» των παρεμβάσεων
Μήνυμα ότι «ήγγικεν» η ώρα της συμφωνίας με τους δανειστές που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 1,9 δισ. ευρώ στέλνει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, η πραγματική ανάσα ρευστότητας θα έρθει τον Ιούνιο, μαζί με τις αποφάσεις για τα ακανθώδη ζητήματα (εργασιακά, ασφαλιστικό, συντελεστές ΦΠΑ κλπ) τα οποία έμειναν στην άκρη από τη στιγμή που δεν θίγουν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού αλλά τον μεγάλο πλούτο και τους φοροφυγάδες.
Εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου παραβιάσει τις προηγούμενες «κόκκινες γραμμές» τότε σύμφωνα με τους δανειστές θα αποδεσμευτεί και το υπόλοιπο ποσό από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Αυτό θα γίνει πριν το τέλος Ιουνίου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και της διαμόρφωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της περιόδου 2016 - 2019.
Τουτέστιν, η τελική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο, αλλά και άλλα νομοθετήματα ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, οι τελευταίες διαρροές ημερών εμφανίζουν την κυβέρνηση να κινείται ήδη προς τη λήψη ενός «πακέτου» μέτρων με όλα τα «βαριά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Και το οποίο προβλέπει:
* Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αφορά αυτές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.
* Αναίρεση της προεκλογικής δέσμευσης για επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία, επιμένοντας να χορηγηθεί από φέτος η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους».
* Περιορισμό κάποιων εξόφθαλμων περιπτώσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
* Καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (πιθανότατα στο 15%) απ' τον οποίο θα εξαιρεθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα, εμβόλια, ξενοδοχεία και εφημερίδες-περιοδικά.
Ουσιαστικά υιοθετεί την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο πιέζει εδώ και αρκετό καιρό για αυτή την αλλαγή.
Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει δεσμευθεί ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις».
Τυχόν υιοθέτηση αυτού του «σεναρίου» θα σήμαινε αυτόματα την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών κλπ, από το 13% στο 15%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών.
* Επιβολή ειδικού φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω. Υπάρχουν δύο σενάρια: φόρος 3% έως 5% ή επιβολή τέλους (αντί ποσοστιαίου φόρου) που θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.
* Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με ταυτόχρονη επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής (πέραν από τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών και τις πισίνες).
Υπάρχουν σενάρια για επιβολή ενιαίου συντελεστή 10% για όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού ή αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών ακόμα και κατά 30%.
* Όλες οι συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
* Αποφάσεις για κόκκινα δάνεια και στο θέμα των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικίας.
Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών η ρύθμιση έχει ετοιμαστεί από καιρό και υφίσταται διαρκείς τροποποιήσεις, η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί τις ενστάσεις της ακόμη και μετά το χαμήλωμα του πήχη κατά 30-40% στα όρια υπαγωγής που προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκείται πίεση εκ μέρους των «θεσμών» ώστε αν πρόκειται να κατατεθεί ρύθμιση, αυτή να γίνει με κριτήρια χαμηλότερα ή παρόμοια σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Χατζηδάκη (4224/2013) που έληξε στις 31.12.2014.
Πρακτικά ζητείται δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να πέσει χαμηλότερα των 200.000 ευρώ (αντί 300.000 ευρώ της πρότασης Σταθάκη), το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να περιοριστεί κάτω από τις 35.000 ευρώ (αντί 50.000 ευρώ), η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να μειωθεί κάτω από τις 270.000 ευρώ (αντί των 500.000 ευρώ που προβλέπονται) και το ύψος των καταθέσεων να είναι χαμηλότερο από 15.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ της αρχικής ρύθμισης.
* Ιδιωτικοποίηση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης