Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 2% ανεβάζουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 οι δανειστές - Προ των πυλών η ύφεση

Στο 2% ανεβάζουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 οι δανειστές - Προ των πυλών η ύφεση
Όλα τα σενάρια για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ
Εγκλωβισμένη στους στόχους για υψηλά πλεονάσματα θα παραμείνει η Ελλάδα, εφόσον προχωρήσει το σενάριο του 2% για το 2015 που βάζουν πάνω στο τραπέζι οι δανειστές, οι οποίοι πριν από ένα μήνα στο Παρίσι είχαν δείξει κατανόηση για μικρότερο πρωτογενές αποτέλεσμα.
Η συμφωνία που είχε κάνει στην βίλα Σαίντ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τα αντίστοιχα κλιμάκια των θεσμών προέβλεπε «κούρεμα» του φετινού στόχου στο 1,2% εξαιτίας της δεινής οικονομικής θέσης που βρίσκεται η Αθήνα.
Ακόμη και ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ με τον οποίο προσήλθε η ελληνική πλευρά από την πρώτη κιόλας μέρα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές αποδείχθηκε ανεδαφικός στην πορεία, μετά την αργή πρόοδο που καταγράφεται στις διαβουλεύσεις και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα που πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στην τρόικα ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα κλείσει με ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη ΝΔ για τη νέα «θηλιά» που ετοιμάζεται να περάσει σε όλα τα νοικοκυριά προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Να σημειωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έκλεισε τελικά στο 0,3% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Αυτό οφείλεται στην ισχνή ανάπτυξη που είχε η ελληνική οικονομία την προηγούμενη χρονιά απόρροια της υψηλής φορολογίας και των εκλογών που μεσολάβησαν και έβαλαν στην «κατάψυξη» την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% φέτος (3,6 δισ. ευρώ), απαιτείται η λήψη μέτρων τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να καλυφθεί και η «τρύπα» των 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ και ζητά να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Την κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου το μακροοικονομικό περιβάλλον που συνεχίζει να επιδεινώνεται στο εσωτερικό της χώρας, με «νούμερο ένα» πρόβλημα αυτό της ρευστότητας.
Ήδη οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τον φετινό στόχο της ανάπτυξης.
Το Μεσοπρόθεσμο που έχει θέσει η Αθήνα υπόψη των δανειστών, περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα καλό και ένα κακό, για την αύξηση του ΑΕΠ.
Το καλό προβλέπει αύξηση κατά 1% το 2015, ενώ το κακό κατεβάζει την ταχύτητα στο 0,8%.
Η αρχική πρόβλεψη σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ήταν για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,9% εφέτος και η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται υπερβολικά αισιόδοξη.

Ενιαίος ΦΠΑ

Παράλληλα, καλά κρατεί, η διελκυστίνδα για τον ΦΠΑ.
Ο ενιαίος συντελεστής αυξομειώνεται ανάλογα με τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών, που μπαινοβγαίνουν σ' αυτόν.
Η αρχή που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση, είναι ότι ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται, για κάθε εξαίρεση που ζητάει η κυβέρνηση.
Δηλαδή ανάλογα με το δημοσιονομικό βάρος της εξαίρεσης θα αυξάνεται και ο συντελεστής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν χθες, στο σενάριο που προβλέπει ενιαίο συντελεστή 17%-18%, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταταχθεί σ' αυτόν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών με εξαίρεση τα φάρμακα.
Η ελληνική πλευρά επιμένει για ενιαίο συντελεστή 15%-16% με εξαίρεση από αυτόν και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως ορισμένων τροφίμων.
Οι τεχνοκράτες των θεσμών υποστηρίζουν ότι η μείωση κατά 6-7 μονάδες από τον υψηλό συντελεστή 23%, έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για αυτούς τους συντελεστές και μάλιστα με εξαιρέσεις.
Κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επιμένει για ενιαίο συντελεστή 18%-19%, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα προκύψει το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Με βάση τα προαναφερθέντα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ως τον Απρίλιο του 2005.
Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα- καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Ανατιμήσεις

Τα δύσκολα όμως βρίσκονται στον αντίποδα, καθώς θα πάρουν την ανηφόρα οι τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού, του νερού και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, που σήμερα έχουν συντελεστή 13%.
Για να αποφευχθούν επιβαρύνσεις των φτωχών νοικοκυριών και κύμα ανατιμήσεων με αφορμή το ΦΠΑ, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για ένταξη βασικών ειδών διατροφής (ψωμί, γάλα, αυγά κλπ.), στο μειωμένο συντελεστή.
Υπάρχουν μάλιστα και εισηγήσεις για μηδενικό συντελεστή σε αυτά τα βασικά είδη του νοικοκυριού, όπως ισχύει στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά στο νέο χαμηλό συντελεστή, εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν, επίσης, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αλλά με μικρές πιθανότητες, αφού αυτομάτως θα υπάρξει πίεση για αύξηση του βασικού συντελεστή σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Την κυβέρνηση «καίει» ιδιαίτερα το θέμα των νησιών.
Επιδιώκει τη διατήρηση των υφιστάμενων εξαιρέσεων και κυρίως την έκπτωση του 30% από τον πολύ χαμηλό συντελεστή (6,5%).

Καταστροφή

Για καταστροφικές συνέπειες από το ενδεχόμενο ενιαίου συντελεστή, κάνει λόγο ο κλάδος της εστίασης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό.
Αναφέρει ότι ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα πλήξει μόνο τον κλάδο της εστίασης αλλά και το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ήδη βιώνει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης»
Τονίζει επίσης ότι η εφαρμογή του «δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει, της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί και στην προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ που κατέστρεψε τον κλάδο».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης