Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Οι Ελληνικές αρχές δεν κυνήγησαν ποτέ τους φοροφυγάδες του εξωτερικού - Η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται σοβαρά γι αυτό το θέμα

Spiegel: Οι Ελληνικές αρχές δεν κυνήγησαν ποτέ τους φοροφυγάδες του εξωτερικού -  Η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται σοβαρά γι αυτό το θέμα
Οι προσφορές για βοήθεια από μέρους των ελβετικών αρχών προς τις ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πολλές αλλά παραμένουν στα συρτάρια
«Οι Ελληνικές αρχές δεν κυνήγησαν ποτέ τους φοροφυγάδες του εξωτερικού. Το κυνήγι όσων έβγαζαν τον αφορολόγητο πλούτο τους σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ήταν ως τώρα απολύτως αδιάφορο για τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα» τονίζει το γερμανικό Spiegel.
Με φόντο την έλλειψη ρευστότητας το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο νεώτερες πληροφορίες του από αξιωματούχο της Βέρνης, σχολιάζει καυστικά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται εδώ και χρόνια να κυνηγήσουν τον αφορολόγητο πλούτο που βρίσκει καταφύγιο στις ελβετικές τράπεζες.
«Οι προσφορές για βοήθεια από μέρους των ελβετικών αρχών προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν πολλές και μένουν για αρκετά χρόνια στα συρτάρια, χωρίς καμία αντίδραση» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε, ότι κανείς στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται στα σοβαρά για αυτό το θέμα» σχολιάζει.
Από την αρχή του 2012 και μετά τη συμφωνία περί διπλής φορολόγησης με την Ε.Ε., οι Ελβετοί ήταν έτοιμοι να παράσχουν επισήμως τη βοήθειά τους, σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην Αθήνα.
Από την ελληνική πλευρά έχουν φτάσει έκτοτε μόλις 15 αιτήματα.
Ωστόσο, απλώς και μόνο η επονομαζόμενη «Λίστα-Lagarde» περιέχει 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο παράρτημα της HSBC στη Γενεύη, πράγμα που θα μπορούσε να είναι αφορμή για ένα τεράστιο αριθμό υπηρεσιακών αιτημάτων βοήθειας.
Επιπλέον, στις αρχές του 2014 η υπ. Οικονομικών της Ελβετίας, Eveline Widmer-Schlumpf, πρότεινε στην τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να διαπραγματευτούν ένα «φόρο προς την πηγή», ο οποίος θα επιβαλλόταν στις αποδόσεις ελληνικών λογαριασμών στην Ελβετία.
Όμως η μοναδική αντίδραση από την Αθήνα ήταν να ζητήσει μία απολύτως μη-ρεαλιστική προκαταβολή πολλών δισεκατομμυρίων.
Κατά τις ελβετικές αρχές, ο λόγος για την παράξενη αδιαφορία των Ελλήνων ήταν προφανώς η ανικανότητα των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Η Ελβετία αυτή τη στιγμή προσφέρει ακόμα βοήθεια, υπό τη μορφή εφικτών λύσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, αλλά ένας «φόρος προς την πηγή» δεν είναι πλέον μία από αυτές.
Tις τελευταίες εβδομάδες oi Ν. Παπάς, Γ. Βαρουφάκης και Παναγιώτης Νικολούδης συνάντησαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της συνεργασίας στα φορολογικά θέματα.
Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι διατιθεμένη να παρέχει βοήθεια στην Αθήνα για «πραγματοποιήσιμες λύσεις». Σε αυτές μάλλον δεν εντάσσεται πλέον ο φόρος στην πηγή.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκρίνει τώρα την φορολόγηση 15% όσων περιουσιακών στοιχείων δηλωθούν εκ των υστέρων, με αντάλλαγμα τη μη δίωξη των καταθετών.
Από την πλευρά τους οι ελβετικές τράπεζες θα συμβάλλουν ασκώντας πιέσεις στους πελάτες τους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και με κλείσιμο λογαριασμών.
Ως προς το ύψος των ελληνικών καταθέσεων η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας τις υπολογίζει στα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα.
Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 6 δισ. σε ομόλογα. Το 2010 η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρία Helvea υπολόγιζε ότι οι ελληνικές καταθέσεις σε «μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα.

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης