Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Η κρίσιμη ώρα της αποπληρωμής των 750 εκ ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ φτάνει - Τεράστιες οι συνέπειες σε περίπτωση άρνησης

FT: Η κρίσιμη ώρα της αποπληρωμής των 750 εκ ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ φτάνει - Τεράστιες οι συνέπειες σε περίπτωση άρνησης
H Αθήνα τη δεκαετία του 1980, μαζί με άλλες 25 χώρες, αρνήθηκαν να καταβάλουν χρήματα στο ΔΝΤ για ένα χρόνο
«Η συνάντηση των υπουργών του Eurogroup τη Δευτέρα 11/5 στις Βρυξέλλες είναι ίσως η κρίσιμη στιγμή της συμφωνίας ή της διάσπασης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» αναφέρουν οι Finacial Times τονίζοντας την κρισιμότητα της αυριανής συνάντησης.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «είναι γεγονός, ότι η κρίσιμη στιγμή πλησιάζει για την Ελλάδα για την αποπληρωμή των χρεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η Αθήνα θα πρέπει να δώσει δις ευρώ μέσα στο τρέχον έτος, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της με το ΔΝΤ την επόμενη χρονιά».
Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της την αποπληρωμή των 750 εκ ευρώ της Τρίτης 12/5 η οποία θα πρέπει να καταβληθεί ανεξάρτητα από το εάν έχει επέλθει συμφωνία στο Eurogroup μία μέρα νωρίτερα στις 11/5 ή όχι.
Τα χρήματα αυτά ήταν μέρος του δανείου που έλαβε η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια, το 2010, από το ΔΝΤ και καμία προηγμένη οικονομία δεν έχει αθετήσει ποτέ τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τα τελευταία 70 χρόνια, το οποίο έχει «δανείσει» χρήματα σε 188 κράτη.
Οι Finacial Times αναφέρουν στη συνέχεια «μερικά από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για την καταλυτική ημερομηνία της 12/5».
Όπως τονίζουν η δόση των 750 εκ ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έχει να πληρώσει η Ελλάδα μέσα στο 2015 και αποτελεί την αρχή για τους επόμενους μήνες, περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν αποκλείεται «να καταστρέψει τις καλοκαιρινές διακοπές των ελλήνων αλλά και των δανειστών τους».
Η επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους θα δώσει ανάσα 7,2 δις ευρώ στην Ελλάδα, η οποία όμως χρωστά περισσότερα από αυτά τόσο στο ΔΝΤ όσο και στους άλλους πιστωτές της, τους επόμενους μήνες.
Μόνο τον Ιούνιο, θα πρέπει να πληρώσει 1,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ κι άλλο 1,5 δις ευρώ τους επόμενους 4 μήνες καθώς και 3 δισ προς την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η μη καταβολή των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δεν θα είναι η πρώτη φορά, καθώς η Αθήνα τη δεκαετία του 1980, μαζί με άλλες 25 χώρες, αρνήθηκαν να καταβάλουν χρήματα στο ΔΝΤ για ένα χρόνο.
Αυτό όμως είναι κάτι που αντιμετωπίστηκε δραστικά έκτοτε από τις διοικήσεις του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα μόνο οι κυβερνήσεις του Σουδάν, της Σομαλίας και της Ζιμπάμπουε να έχουν από τότε καθυστερήσει για 6 μήνες, την καταβολή των χρεών τους ενώ άλλες 4 ακόμη χώρες καθυστέρησαν για περίπου δυο εβδομάδες.
Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του ΔΝΤ, με χρέος προς αυτό 35 δις ευρώ, σημαίνει ότι και οι συνέπειες για την Αθήνα σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι τεράστιες καθώς μόνο για το 2015 θα πρέπει να αποπληρώσει 6,9 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης