Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόταση «σοκ» των δανειστών για ενιαίο ΦΠΑ 23% εξαιρώντας μόνο τρόφιμα και φάρμακα - Που συγκλίνει η διαπραγμάτευση

Πρόταση «σοκ» των δανειστών για ενιαίο ΦΠΑ 23% εξαιρώντας μόνο τρόφιμα και φάρμακα - Που συγκλίνει η διαπραγμάτευση
Η ελληνική πλευρά ήλπιζε σε κάτι καλύτερο από πλευράς των Ευρωπαίων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα
Καλή η πρόοδος αλλά τα μέτρα- μέτρα… Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν πίσω από τις κάμερες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη, προτείνοντας ενιαίο ΦΠΑ 23% για το σύνολο σχεδόν των αγαθών, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα υπαχθούν σε φόρο 8%.
Μπροστά όμως από αυτές προέταξαν τα καλά λόγια της προόδου που σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, χωρίς όμως να είναι ακόμη ορατό το ενδεχόμενο της συμφωνίας.
Η ελληνική πλευρά ήλπιζε σε κάτι καλύτερο από πλευράς των Ευρωπαίων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα.
Τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου υπάρχει κίνδυνος να τεθεί θέμα «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για να αντλήσουν ρευστότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν ενισχυθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος το «κούρεμα» των ομολόγων θεωρείται βέβαιο και θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στις τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς σε περιορισμούς κεφαλαίων και άρα σε προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών.
Χθες, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι οι περιορισμοί κεφαλαίων είναι αντίθετοι στην έννοια μιας νομισματικής ένωσης, ενώ δήλωσε ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα δημοψήφισμα, αν και σημείωσε πως είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, καθώς στενεύουν και τα περιθώρια της ρευστότητας.
Όπως είπε μετά το Eurogroup «το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξε μεγάλη σύγκλιση στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως λόγω της δικής μας υπερπροσπάθειας και των μεγάλων υποχωρήσεων που κάναμε, πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού, της βασικής αρχής να μην συμβιβαστούμε σε πολιτικές που συνολικά αναπαράγουν την κρίση.
Το Eurogroup κατέγραψε τη σύγκλιση και σημείωσε τις προσπάθειές μας σε ένα γενικά θετικό κλίμα».
Από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη προκύπτει ακόμα ότι:
- Υπάρχει σύγκλιση, αλλά όχι συμφωνία, στα δημοσιονομικά, στις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Στα εργασιακά η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη οπτική όχι πάντα συμβατή με αυτή των θεσμών.
Στο ασφαλιστικό, στόχος είναι να προστατευτούν όσοι θα υποφέρουν αν επιβάλουμε αυτά που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
- Το ζήτημα της ρευστότητας είναι πλέον εξαιρετικά επείγον. Το ότι δεν συμπεριελήφθη στο ανακοινωθέν σημαίνει ότι τα μέλη του συμβουλίου δεν ένιωσαν έτοιμα να το ενσωματώσουν.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ακόμα και στα θέματα που υποτίθεται συγκλίνουν οι δύο πλευρές, υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο ΦΠΑ όπου οι δανειστές επιμένουν για ενιαίο συντελεστή 23% (στον οποίο θα μεταταχθούν ακόμα και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού και νερού), με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα για τα οποία προτείνεται φόρος 8%.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης