Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen (ΔΝΤ): Πρώτα η αξιολόγηση και μετά τα χρήματα για την Ελλάδα - Tο χρέος στο επίκεντρο των επαφών Lagarde - Draghi

tags :
Thomsen (ΔΝΤ): Πρώτα η αξιολόγηση και μετά τα χρήματα για την Ελλάδα - Tο χρέος στο επίκεντρο των επαφών Lagarde - Draghi
To ΔΝΤ απορρίπτει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις
(upd9) Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Poul Thomsen κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει χρήματα χωρίς αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος του Ταμείου.
Αν θέλει ας δώσει τα χρήματα η Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες.
O Thomsen έκανε λόγο για πρόοδο μόνο στα διαδικαστικά και όχι στην ουσία, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί ιδεώδης».
Υποστήριξε επίσης ότι η Αθήνα αρνείται να δώσει στοιχεία στους θεσμούς.
Εξέφρασε δε παράπονα για το γεγονός ότι «οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς».
«Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρισμα» φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Πάντως το ΔΝΤ είναι ανοικτό στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3%.
Τα σημεία στα οποία έχει καταγραφεί σύγκλιση ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα είναι ο ΦΠΑ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η φορολογική διοίκηση.
«Αγκάθια» παραμένουν τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τη δημοσιονομική πολιτική και τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Ο Thomsen διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους στο Eurogroup της Ρίγας.
«Δεν τους πίεσα για αναδιάρθρωση του χρέους.
Δεν έχει γίνει μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν έχουμε, ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε στα στελέχη του Ταμείου, παρουσία της κ. Lagarde.
Σύμφωνα με τον Thomsen, η πληρωμή της δόσης ύψους 750 εκατ. ευρώ είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά για την Ελλάδα, με φόντο τις πληρωμές Ιουνίου – Αυγούστου.

ΔΝΤ: Υπάρχει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστώντας σαφές πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα διέπονται από ευελιξία. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις περί συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, καθώς το Ταμείο αναγνωρίζει πως οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
To ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης του διοικητή της ΕΚΤ, M. Draghi με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, στην Ουάσιγκτον.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο P. Thomsen, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και παλιός γνώριμος στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε αναλυτική και διεξοδική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Με βάση πληροφορίες, Draghi και Lagarde:
- Διερεύνησαν το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εντόκων, τα οποία στην τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 14,9 δισ. απόφαση που ωστόσο δεν θα ληφθεί πριν την συμφωνία.
- Εξέτασαν το πως θα απεμπλακεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μη γίνει άμεσα, αλλά στρατηγικά και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Rice (ΔΝΤ): Υπάρχει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις 
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Jerry Rice επισήμανε σήμερα πως υπάρχει η προθυμία και η θέληση για την επίτευξη συμβιβασμού, όσον αφορά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, διευκρίνισε πως οι συμβιβασμοί – υπαναχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το επίπεδο, όπου εξυπηρετούνται οι στόχοι.
«Υπάρχει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να εκπληρώνει τους στόχους του προγράμματος» διέτεινε ο J. Rice.
Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε πως οι εμπλεκόμενοι φορείς – ΔΝΤ, Ελλάδα και Κομισιόν – εργάζονται εντατικά προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.
«Εργαζόμαστε εντατικά με την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το Grexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν περιλαμβάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Βέβαια, συμπλήρωσε πως «πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας».
Σε διευκρινιστική δήλωση, κατόπιν ορισμένων παραφράσεων, ο J. Rice αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν εξετάζει ένα Plan B για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «δουλειά μας είναι να εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για κάθε χώρα».
Σχετικά με την ελληνική ρευστότητα, κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αθήνας.
Οι δηλώσεις του J. Rice προηγήθηκαν της κρίσιμης συνάντησης του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Christine Lagarde με επίκεντρο την Ελλάδα και τα σχέδια χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί δε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή κοινή παρουσία τους σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το παρασκήνιο πριν τη συνάντηση Lagarde - Draghi 
Με δεδομένες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς εξετάζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις και
1. Διερευνάται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εντόκων, τα οποία στην τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 14,9 δις. απόφαση που ωστόσο δεν θα ληφθεί πριν την συμφωνία.
2. Στο πως θα απεμπλακεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μη γίνει άμεσα, αλλά στρατηγικά εξετάζεται σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει εκτάκτως και με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Draghi: Να εφαρμοστεί πλήρως το QE της ΕΚΤ
Την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ υπογράμμισε ο Mario Draghi, κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η οποία έχει προβλεφθεί να βρίσκεται σε λειτουργία έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
«Τα νομισματικά μέτρα θα εφαρμοστούν για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, προειδοποίησε πως η μακρά εφαρμογή υπερ-χαλαρών νομισματικών πολιτικών έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Παράλληλα, ο Mario Draghi κατέστησε σαφές πως η οικονομία διέπεται από περιορισμένης κλίμακας ανισορροπίες.
«Υπάρχουν λίγες ενδείξεις χρηματοπιστωτικών ή οικονομικών ανισορροπιών» υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Βέβαια, επανέλαβε την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις οικονομικές προοπτικές και θα παράσχουν θάρρος στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες» κατέληξε ο Mario Draghi.

Lagarde (ΔΝΤ): Αργός ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας διεθνώς
Tην έντονη ανησυχία της για την πορεία της απασχόλησης διεθνώς εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της αρχικής εισήγησής της σε τραπεζικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.
"Παραμένω ακόμη ανήσυχη για την πορεία της απασχόλησης και τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας διεθνώς", διεμήνυσε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαΐου - 15:27)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης