Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Υπάρχει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα - Προθυμία για συμβιβασμούς - Εκτός βασικού σεναρίου το Grexit

ΔΝΤ: Υπάρχει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα - Προθυμία για συμβιβασμούς - Εκτός βασικού σεναρίου το Grexit
«Εργαζόμαστε εντατικά με την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμφωνία»
Την προθυμία του ΔΝΤ για αμοιβαίους συμβιβασμούς στις ελληνικές διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Jerry Rice.
Ειδικότερα, το στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε πως υπάρχει η προθυμία και η θέληση για την επίτευξη συμβιβασμού, όσον αφορά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, διευκρίνισε πως οι συμβιβασμοί – υπαναχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το επίπεδο, όπου εξυπηρετούνται οι στόχοι.
«Υπάρχει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να εκπληρώνει τους στόχους του προγράμματος» διέτεινε ο J. Rice.
Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε πως οι εμπλεκόμενοι φορείς – ΔΝΤ, Ελλάδα και Κομισιόν – εργάζονται εντατικά προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.
«Εργαζόμαστε εντατικά με την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το Grexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν περιλαμβάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Βέβαια, συμπλήρωσε πως «πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας».
Σχετικά με την ελληνική ρευστότητα, κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αθήνας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σήμερα το απόγευμα, ο Mario Draghi θα συναντηθεί με την διοικήτρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη και κυρίως, την Ελλάδα.
Με δεδομένες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις και
1.θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εντόκων, τα οποία στην τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 14,9 δις. απόφαση που ωστόσο δεν θα ληφθεί πριν την συμφωνία.
2. Στο πως θα απεμπλακεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μη γίνει άμεσα, αλλά στρατηγικά εξετάζεται σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει εκτάκτως και με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προεδρεύσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde ενώ την ενημέρωση θα κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Poul Thomsen.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση και η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται άτυπη και ενημερωτική.
Ο Thomsen θα ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες και βεβαίως και για τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΕΚΤ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης