Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα - Πιθανή η χρεοκοπία - Κίνδυνος για capital controls, αλλά όχι βασικό σενάριο

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα - Πιθανή η χρεοκοπία - Κίνδυνος για capital controls, αλλά όχι βασικό σενάριο
Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει για την ελληνική οικονομία το 2015 η Fitch - Βασικό σενάριο του οίκου η επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών
Αμετάβλητη στο CCC ανακοίνωσε πως διατηρεί την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ειδικότερα, ο οίκος επιβεβαίωσε:
- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, στο CCC.
- τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας στο C.
- το Country Ceiling στο Β-.

Η απόφαση του οίκου να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα αντανακλά τους εξής παράγοντες:
Έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, αβέβαιες προοπτικές σε ό,τι αφορά τον χρόνο εκταμίευσης της οικονομικής στήριξης από τους πιστωτές, αυξημένες πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ενισχύσει τις πιέσεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο οίκος προβλέπει πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιβιώσει από τις σφικτές συνθήκες ρευστότητας, αλλά προειδοποιεί πως η χρεοκοπία της Ελλάδας παραμένει πιθανή.
Όπως προειδοποιεί η Fitch, η ζημιά που έχει σημειωθεί στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταθετών και των καταναλωτών έχει εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς θα απαιτηθεί χρόνος, ακόμη κι αν υπάρξει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Η Fitch προειδοποιεί πως η ελληνική οικονομία δεν θα καταγράψει ανάπτυξη το 2015.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch προειδοποιεί για τη μεγάλη επιδείνωση που έχουν καταγράψει οι συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία.
Το Eurogroup θα απαιτήσει ψήφιση σειράς μεταρρυθμιστικών μέτρων, προτού ανάψει το πράσινο φως για εκταμίευση νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα.
Όμως ο χρόνος εξαντλείται και ακόμη οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει πλήρως σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων κοινής αποδοχής.
Όπως προειδοποιεί σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις ομολόγων και αποπληρωμές χρέους τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Σύμφωνα με τη Fitch, η όξυνση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική οικονομία.
Ο οίκος εκτιμά πως από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 μέχρι και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 16% της καταθετικής τους βάσηςε.
Το Viability Rating ccc που δίδει ο οίκος στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες αντανακλά τα μεγάλα εμπόδια που θέτει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η ελληνική κρίση.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών συνδέεται άμεσα με το προφίλ ρίσκου της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου του ύψους των πιέσεων σε όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Η ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της δυσμενούς εικόνας που παρουσιάζει το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Όπως προσθέτει εν συνεχεία η Fitch, παρά το γεγονός πως η επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο, διαμηνύει πως ο κίνδυνος υπάρχει, προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο της μαζικής εκροής καταθέσεων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα μπορεί να μην κατορθώσει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, 2015, λόγω της αδύναμης ζήτησης και των σφικτών συνθηκών ρευστότητας που έχουν διαγράψει τα φορολογικά έσοδα.
Το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά "βαρύ" προειδοποιούν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της Fitch, ενώ σπεύδουν να επισημάνουν πως πρόσθετα εμπόδια στην ελληνική οικονομία θέτει και το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον.


Κίνδυνοι για την αξιολόγηση
Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης:
- Η εκπρόθεσμη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα συνιστά άμεση χρεοκοπία. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί credit negative
- Οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μία εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους ή μία αναδιάρθρωση των ομολόγων
- Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της
Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης:
- Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η συνεννόηση στους όρους της νέας συμφωνίας, η οποία πιθανώς θα λάβει τη μορφή ενός τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας
- Η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών
- Η ανάκαμψη της οικονομίας, η επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος, η ανακούφιση του δημόσιους χρέους (OSI)


Βασικές παραδοχές
Η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι εκτεθειμένη σε μία σειρά κινδύνων.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανήλθε το 2014 στο 178% του ΑΕΠ και παραμένει σταθερό στα ίδια επίπεδα και το 2015.
Βέβαια, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία στην αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας (ΟSI).
Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι εκτεθειμένες στην ανάπτυξη, στον αποπληθωρισμό, στο πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού και στα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης