Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έως και 3 δισ. ευρώ οι ετήσιες εισροές κεφαλαίων από την Γαλλία στην ελληνική οικονομία

Έως και 3 δισ. ευρώ οι ετήσιες εισροές κεφαλαίων από την Γαλλία στην ελληνική οικονομία
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων
Ετήσια γαλλικά κεφάλαια ύψους 2 – 3 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην ελληνική οικονομία κατά την τελευταία 10ετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα.
Ειδικότερα, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού κατά τη διάρκεια της κρίσης - και κυρίως κατά το 2010 και 2011 - οι ετήσιες κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμάνθηκαν μεταξύ 2 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα γαλλικά κεφάλαια διοχετεύτηκαν κυρίως στην ενέργεια, στον κλάδο των τροφίμων και στον τομέα παροχής υπηρεσιών.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές.
Υπολογίζεται ότι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις 31.000 υπαλλήλων.
Οι γαλλικές εταιρείες ευρίσκονται εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.
Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αλλά και με επίσημες δηλώσεις εξεχόντων γάλλων πολιτικών, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα -αυτοκινητόδρομοι, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας-ύδρευση -ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όπου η Suez GDF κατέχει μερίδιο 4,7%), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.
Οι σημαντικότεροι κλάδοι και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:
- Βιομηχανία (Lafarge - τσιμέντο, Michelin - ελαστικά, Nexans -καλώδια, Rhodia -πλαστικές ίνες για βιομηχανική χρήση, Safran και Thales - αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider - ηλεκτρολογικό υλικό , Veritas - πιστοποίηση ποιότητας)
- Οχήματα ( PSA Peugeot Citroën και Renault)
- Eνέργεια (EDF, Alstom, Total, Cofely GDF Suez - μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Tenesol, DCNS και Veolia)
- Υποδομές και μεταφορές (Vinci, CMA-CGM -θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Systra).
- Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, L'Oréal , Hermès, Seb, Dior)
- Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi, Aventis, Pierre Fabre, Biomerieux)
Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin)
- Τρόφιμα (Pernod Ricard -αλκοολούχα ποτά, Danone)
- Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP)
- Τουρισμός ( Accor, Club Med).
«Στον τραπεζικό τομέα, εμφανίστηκε έντονη μείωση των γαλλικών επενδύσεων το 2012, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της πώλησης μεριδίου που διέθετε η Société Générale στη Γενική Τράπεζα (50,1%) στον Όμιλο Πειραιώς, καθώς και τη μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής που διατηρούσε η Credit Agricole στην Alpha Bank.
Η εν λόγω μείωση ακολούθησε ως αποτέλεσμα συνεχόμενων παρουσιαζόμενων ζημιών στα αποτελέσματα των ανωτέρω γαλλικών τραπεζών, σε σημείο που η διατήρηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα να κρίνεται ασύμφορη.
Επιπλέον, ως παράδειγμα γαλλικών αποεπένδυσεων στη χώρα μας αναφέρεται η συρρίκνωση κατά το εν πέμπτο της γαλλικής αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων «5 à Sec», που το 2009 διέθετε πάνω από 100 καταστήματα, εκ των οποίων διατηρεί σήμερα μόνον τα 20.
Τη μείωση των προερχόμενων από τη Γαλλία επενδύσεων ισοσκέλισε εν μέρει η αύξηση αυτών κυρίως στον τομέα της ενέργειας», καταλήγει το έγγραφο της γαλλικής πρεσβείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης