Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιον για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος - Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιον για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος - Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση
Στόχος είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σχέδιο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μέχρι το Φθινόπωρο και σημειώνει ότι στόχος είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, το μοναδικό σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Κομισιόν είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ποια είναι η θέση της Επιτροπής απέναντι στην πιθανότητα περαιτέρω παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Ιούνιο, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, σημείωσε ότι όλοι εργάζονται πάνω στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, επισήμανε ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται αυτά τα σενάρια δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες και εν πάση περιπτώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα περί «ηχογράφησης» της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroun Dijsselbloem, οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι «εμπιστευτικές» και ελπίζει πως η εμπιστευτικότητά τους θα γίνει σεβαστή.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ενδεχόμενης κλήσης, την ερχόμενη εβδομάδα, για να παραστούν στην Ευρωβουλή σε συζήτηση για την Ελλάδα, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Προέδρων της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, παράταση του προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο φέρεται πως εξετάζει το Eurogroup.
Κατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, οπότε εκπνέει και η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι από τη Γερμανία.
Ακόμη κι αν εξετάζεται από το Eurogroup η εν λόγω πρόταση τελεί υπό την έγκριση του Βερολίνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ζητούν σοβαρά ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εγκρίνουν νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, το Eurogroup ζητά να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά και λήψη μέτρων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης