Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το «crash - test» στα σχέδια των δύο προτάσεων Ελλάδος και δανειστών - Πού συγκλίνουν και πού διαφοροποιούνται

Το «crash - test» στα σχέδια των δύο προτάσεων Ελλάδος και δανειστών - Πού συγκλίνουν και πού διαφοροποιούνται
Ο «λογαριασμός» των δανειστών φθάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μέτρα 1,9 δισ. ευρώ για το 2015 περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις παρεμβάσεις που απέστειλε η ελληνική πλευρά
Δυσεύρετη είναι η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο σχεδίων (κυβέρνησης και θεσμών), καθώς το δημοσιονομικό «κενό» που τα χωρίζει ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την πολυπόθητη συμφωνία δύσκολη υπόθεση η οποία θα απαιτήσει ακόμα πολλές ώρες συνομιλιών.
Ο «λογαριασμός» των δανειστών φθάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μέτρα 1,9 δισ. ευρώ για το 2015 περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις παρεμβάσεις που απέστειλε η ελληνική πλευρά.
Από το «κρας- τεστ» των δύο σχεδίων που κάνει σήμερα το bankingnews.gr προκύπτει ότι οι πιστωτές επιμένουν σε ανάλγητα υφεσιακά μέτρα και στην διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» - που για αρκετούς έχουν ξεθωριάσει..
Η πρόταση που αντιπαρέθεσαν στο ελληνικό σχέδιο προβλέπει αδιακρίτως νέους φόρους με αιχμή την αύξηση του ΦΠΑ, και πολύ σκληρά μέτρα για ασφαλιστικό και εργασιακά.
Μόνο η μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος από το συντελεστή 13% στο 23%, θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ!
Έπεται συνέχεια με έκτακτες εισφορές, ΕΝΦΙΑ και άλλα πολλά μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα.
Ούτε η πρόταση της κυβέρνησης για τις πρόωρες συντάξεις στάθηκε αρκετή για να αναχαιτίσει τις εμμονές των δανειστών στην πλήρη απορύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα ίδια και χειρότερα στα εργασιακά, όπου στην ουσία οι δανειστές ζητούν το… κεφάλι των μισθωτών στο πιάτο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της παίζει με την έκτακτη εισφορά.
Στην «πρώτη γραμμή» του ελληνικού σχεδίου βρίσκεται το νέο «χαράτσι» σε όλες τις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ από το οποίο προσδοκούνται έσοδα 1,064 δις. ευρώ και η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (220 εκατ. ευρώ).
Ενώ έσοδα 100 εκατ. ευρώ προβλέπονται από τον φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, 120 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 220 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και 120 εκατ. ευρώ από τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Δημοσιονομικό
*Πρωτογενές πλεόνασμα: Οι στόχοι είναι 0,6% για το 2015, 1,5% για το 2016, 2,5% για το 2017, 3,5% για το 2018, 3,5% για το 2019, 3,5% για το 2020, 3,5% για το 2021 και 3,5% για το 2022.

Φορολογικό
* ΦΠΑ: Προβλέπονται τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% θα είναι φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα ( το 28% των τροφίμων) μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.α.
* Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά από την 1η Οκτωβρίου.
* Έκτακτη εισφορά: 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% ( από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω. Προβλέπονται εισπράξεις 220 εκατ. ευρώ.
* Έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις: Συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη έως 10 εκατ. ευρώ, 7% για κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ, 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ. Εισπρακτικός στόχος 1,064 δισ. ευρώ.
*Αύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες (έσοδα 30 εκατ. ευρώ).
* Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ).
* Τηλεοπτικές άδειες ( 120 εκατ. ευρώ) και
*Από τηλεοπτικούς σταθμούς ( 220 εκατ. ευρώ)
* Ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ (120 εκατ. ευρώ).

Εργασιακό
*Κατώτατος μισθός: Σταδιακή αύξηση έως το τέλος του 2016, στα επίπεδα που ήταν το 2010, δηλαδή στα 751 ευρώ.
*Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Επαναφέρεται η διαδικασία με βάση το μοντέλο που ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και με βάση την αποδοχή του σχεδίου νόμου που ήδη υπάρχει, από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Ενέργεια
*Καμία αναφορά σε «Μικρή ΔΕΗ» και ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
*Δέσμευση για εφαρμογή του μοντέλου δημοπρασιών ισχύος τύπου ΝΟΜΕ εντός 9 μηνών
*Απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου με νόμο έως τον Οκτώβριο του 2015
*Νέος μηχανισμός πληρωμής ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Μαϊου-Οκτωβρίου ύψους 112 εκατ. ευρώ.
* Αποπληρωμή χρεών 200 εκατ. ευρώ του δημοσίου στη ΔΕΗ μέχρι τέλος 2015
* Ανεξαρτησία της ΡΑΕ με βάση την κοινοτική νομοθεσία
*Νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ εντός τριών μηνών από τη συμφωνία
*Νέο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνεργασία με την γερμανική συμβουλευτική GIZ τον Ιούλιο του 2015.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)

Δημοσιονομικό
*Πλεόνασμα: Οι δανειστές ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος (από 3% που προέβλεπε το μνημόνιο), 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ. ευρώ).

Φορολογικό
*ΦΠΑ: Η πρόταση των δανειστών προβλέπει δύο συντελεστές:
- 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, με συνέπεια την αύξηση των τιμών των συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,22%, και:
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυτομάτως αυξάνονται κατά 8,84% τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εστίαση, ιατρικές εξετάσεις, εισιτήρια θεάτρων, κόμιστρα ταξί.
*Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα οι συντελεστές της προκαταβολής φόρου είναι: 55% για ατομικές - ελεύθεροι επαγγελματίες για Ο.Ε. και Ε.Ε., 80% για Α.Ε. και ΕΠΕ και 100% για τράπεζες. Τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες και φορολόγηση με τους συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές. Σταδιακή αύξηση στις 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ του ορίου για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
*Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος. Αποκλεισμό από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθορισμό ορίου οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.
*Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με διασφάλιση των εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και μείωση του ορίου των 300.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος για τα αστικά ακίνητα.
* Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση -προς τα κάτω- των ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Ενέργεια
«Αμετάκλητα βήματα» ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και δημιουργία «πλήρως λειτουργικής Μικρής ΔΕΗ»
*Μεταρρύθμιση αγοράς φυσικού αερίου
*Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής
* Εφαρμογή του μοντέλου δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας NOME
*Ολοκλήρωση του Target Model στην αγορά ηλεκτρισμού
*Ξεκαθάρισμα των δημόσιων δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και ενίσχυση της οικονομικής και ρυθμιστικής ανεξαρτησίας της
*Αναθεώρηση της φορολογίας στην ενέργεια
*Υποστήριξη των ΑΠΕ

Ασφαλιστικό
-Θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων αποτροπής της πρόωρης συνταξιοδότησης (εφαρμογή από 1/7/ 2015)
- Πάγωμα των ονομαστικών κατώτατων ορίων συντάξεων έως το 2021 (δηλαδή αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές και όχι κατώτατος συντάξιμος μισθός 489 ευρώ)
-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2016
-Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
-Αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη κατά 2% (από το 4% στο 6%).
-Θεσμοθέτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη και στις επικουρικές συντάξεις
-Πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων 3863/2010, 3865/2010 και 4093/2012 (οδήγησαν σε δραματικές αλλαγές στις συντάξεις, αποσάρθρωσαν το ασφαλιστικό σύστημα)
-Ενοποίηση Ταμείων και δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει τις εισφορές με τις παροχές (που σημαίνει μείωση συντάξεων ή παροχών) από το Σεπτέμβριο 2015. Για τον ΟΓΑ ζητείται να εναρμονιστούν οι παροχές κατ’ αναλογία με το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα.
- Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για όλα τα επικουρικά Ταμεία και ενοποίηση όλων των Ταμείων Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
-Τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους (αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/ 2015).
-Ενοποίηση των εισφορών στα ταμεία κύριας σύνταξης με βάση τον τρόπο καταβολής στο ΙΚΑ από 1/7/2015
- Καταβολή βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 30/6/2015 αφού συμπληρώσουν την ηλικία των 67 ετών

Εργασιακά
-Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά (σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού και συλλογικές διαπραγματεύσεις).
- έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013 (δηλαδή να καθορίζει το μισθό ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας)
-Διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις
- Διαβούλευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
-Οι αλλαγές στα εργασιακά να ισχύουν μόνο αν έχουν την έγκριση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης