Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βουτιά» σημείωσαν τα έσοδα τον Μάιο - Ξυπνά ο «εφιάλτης» του πρωτογενούς ελλείμματος

«Βουτιά» σημείωσαν τα έσοδα τον Μάιο - Ξυπνά ο «εφιάλτης» του πρωτογενούς ελλείμματος
Το πλεόνασμα των 2,1 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2015 «συρρικνώθηκε» δραματικά μετά την κάμψη των φορολογικών εσόδων
Την τεράστια καθίζηση που έχει υποστεί η αγορά αντανακλούν οι εισπράξεις από τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Μάιο σημείωσαν μεγάλη «βουτιά» επηρεάζοντας αρνητικά το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλεόνασμα των 2,1 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2015 «συρρικνώθηκε» δραματικά μετά την κάμψη των φορολογικών εσόδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι αυξημένες εισπράξεις από τη ρύθμιση των 100 δόσεων (κοντά στα 500 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το τελευταίο δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών) δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία που στο τετράμηνο είχε φτάσει στα 884 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η καθυστερημένη υποβολή των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα λόγω του ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει ακόμη την σχετική εφαρμογή που θα ενίσχυε τις εισροές εσόδων από τον φόρο εισοδήματος.
Κανονικά οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση του φόρου.
Όμως, οι αλλαγές στα έντυπα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων έχουν πάει πίσω τα φορολογικά έσοδα τα οποία πεντάμηνο «γράφουν» απώλειες της τάξης των 650 εκατ. ευρώ.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση και να τονωθεί η αγορά ώστε να ενισχυθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, είναι αρκετά πιθανό να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δανειστών για πρωτογενές έλλειμμα (με όρους Προγράμματος) κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ το 2015.

(πρώτη ενημέρωση 9 Ιουνίου 2015, 07:23)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης