Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) προτείνει να καταργηθούν 700 φοροαπαλλαγές για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ευρώ

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) προτείνει να καταργηθούν 700 φοροαπαλλαγές για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ευρώ
Μεγάλο το πλήγμα για φορολογούμενους, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων
Στο… μάτι του Γιάννη Στουρνάρα έχουν μπει οι 700 φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το «νυστέρι» του Μνημονίου προτρέποντας την κυβέρνηση να αρχίσει άμεσα το «κλάδεμα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) συστήνει κάτι ανάλογο αφού και στις προηγούμενες εκθέσεις του μιλούσε για κόψιμο ή την κατάργηση εκατοντάδων δεκάδων φοροαπαλλαγών.
Μπορεί μία τέτοια απόφαση να γλίτωνε τον προϋπολογισμό από ένα κόστος που σε ετήσια βάση φθάνει τα 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ ωστόσο το πλήγμα για φορολογούμενους, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων θα ήταν μεγάλο.
Ακόμη και η αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από «στοχευμένη επιδοματική πολιτική» που εισηγείται ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θα σταθεί ικανή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να περιορίσει την «μπόρα» που θα προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου.
Όμως, για τον Γιάννη Στουρνάρα συνιστά κορυφαία ιδέα στο «χάρτη» με τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ενώ είχε αποφασίσει να βάλει τέλος σε αυτό το κομμάτι από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών και συνδιαλέγονταν με την τρόικα.
Τότε δηλαδή που συμφωνούσε με τους δανειστές ότι ο περιορισμός αυτής της δαπάνης αποτελεί την πλέον σίγουρη λύση εν αντιθέσει με τα έσοδα που θεωρούνται αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η έκθεση, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 προβλέπονταν μείωση των συγκεκριμένων φορολογικών δαπανών που θα συνεισέφερε στη δημοσιονομική προσαρμογή 4,25% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011-2016.
Στο ειδικό κεφάλαιο που αφιερώνει η έκθεση για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών περιγράφονται τα σημεία από τα οποία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα ποσό από αυτή την δαπάνη.
Σύμφωνα με αυτό φοροαπαλλαγές σήμερα εντοπίζεται κυρίως στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και στη φορολογία κληρονομιών (γονικές παροχές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) ενώ πληθώρα φορολογικών εξαιρέσεων απολαμβάνουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες.
Αναλυτικότερα:
*Στα 1,046 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.
* Σε περίπου 35,48 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.
* Στα 293 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 φυσικών και νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.
* Κόστος 658 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων.
* Στα 969 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).
* Στα 65 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης