Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ελλάδα;

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ελλάδα;
H ελληνική κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Αυτό που χωρίζει την Ελλάδα με τους πιστωτές της είναι οι λεπτομέρειες των περικοπών στον προϋπολογισμό και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές.
Αυτό που είναι σαφές επίσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Στο Eurogroup της Πέμπτης, ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε μια αναδιάρθρωση χρέους που θα περιλαμβάνει επαναγορά των ομολόγων από το πρόγραμμα SMP, μέσω ενός νέου δανείου από τον μηχανισμό ESM.
Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση θα βασίζεται στις εναπομείνασες εκταμιεύσεις από το υπάρχον πρόγραμμα, και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα ολοκληρωθούν από την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα SMP τα οποία ανέρχονται σε 9 δισ.
Στην πρόταση του μείζον αυτού ζητήματος, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμη, εάν την αποδεχτεί, εάν τη διαπραγματευτεί ή εάν την απορρίψει.
Η ευρωζώνη θεσμικά στερείται εντελώς την ικανότητα λήψης αποφάσεων.
Αν’ αυτού ζητεί περικοπές που είναι κοινωνικά και πολιτικά αδύνατες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα.
Πρώτον, υπάρχει πλέον μικρό κενό ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την κλίμακα της λιτότητας που απαιτείται, καθώς έχει συρρικνωθεί στο ισοδύναμο του μόλις 0,5% του ΑΕΠ το 2016.
Δεύτερον, θα πρέπει να αποκρουστεί το αίτημα για περικοπές στις συντάξεις.
Ο Βαρουφάκης έχει επιχειρηματολογήσει πειστικά ότι μια περαιτέρω μείωση θα ήταν καταστροφική για πολλές φτωχές οικογένειες Ελλήνων - επειδή η υψηλή ανεργία κάνει πολλούς νέους να εξαρτώνται από τη βοήθεια των συνταξιούχων.
Αλλά εάν οι περαιτέρω περικοπές είναι αδύνατες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να υπάρξει μια αντιπρόταση, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Διότι αυτό που ήταν σαφές από το πρόσφατο Eurogroup είναι ότι οι πιστωτές είναι πλέον ανοικτοί σε αξιόπιστες προσφορές για εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό.
Αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει μόνο ένα συμβολικό μέτρο εξοικονόμησης χρημάτων, φαίνεται ότι είναι αρκετά σαφές ότι μια συμφωνία μπορεί ακόμα να γίνει, προκειμένου απελευθερώσει τα ζωτικής σημασίας ευρώ που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ή για να το θέσουμε αλλιώς, ο Τσίπρας και Βαρουφάκης πρέπει να «καταπιούν» την υπερηφάνειά τους και να δουν τους πιστωτές και όχι ως ένα φαύλο πιόνι του καπιταλισμού, αλλά ως ένα ελαφρώς μπερδεμένο οργανισμό που απλά θέλει να δείχνει ότι μπορεί να θέτει κανόνες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης