Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατσέλη (Εθνική Τράπεζα) στο BBC: Θα είναι ντροπή για την κυβέρνηση να μην επιτύχει συμφωνία -Τα 3 πιθανά σενάρια

Κατσέλη (Εθνική Τράπεζα) στο BBC: Θα είναι ντροπή για την κυβέρνηση να μην επιτύχει συμφωνία -Τα 3 πιθανά σενάρια
Εάν οι αγορές καταλάβουν ότι η Ευρωζώνη δεν είναι ενωμένη θα υπάρξει μια τεράστια κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος κρατών και του ευρώ
«Θα είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτύχει συμφωνία στη συνάντηση της Δευτέρας στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους» τονίζει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη της στο BBC.
Η πρόεδρος της Εθνικής, εμφανίστηκε καθησυχαστική πάντως σχετικά με την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών λέγοντας ότι «δεν απειλούνται άμεσα και δεν έχουν ξεμείνει από χρήματα».
Η Λ. Κατσέλη ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομία είναι σοβαρή τονίζοντας οτι «χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας θα γίνει επικίνδυνη».
Η αυριανή συνάντηση του Α. Τσίπρα με την A. Merkel, τον F. Hollande και τον J-C. Juncker είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει στους θεσμούς την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιμένοντας την αντίδραση των δανειστών.
Η πρόταση αποσκοπεί στο να αποτρέψει την αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει το 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ έως το τέλος του Ιουνίου, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) οι οποίοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την άρνηση τους να την χρηματοδοτήσουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις.

null



Τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης πάντως παραμένουν η αύξηση του ΦΠΑ και οι συντάξεις.
Όπως δήλωσε πάντως η Λούκα Κατσέλη και στο βρετανικό BBC Radio 4 «ο χειρισμός στις διαπραγματεύσεις υπήρξε πολύ κακός και έδειξε την έλλειψη ηγεσίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα μεγαλώσει την ανισότητα και τη φτώχεια στην Ελλάδα».
Η πρόεδρος τη Εθνικής Τράπεζας θεωρεί πάντως απίθανη την περίπτωση η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ καθώς υπολογίζει το μεγάλο κόστος.
«Εάν οι αγορές καταλάβουν ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελεί μια πραγματική Ένωση και μια κυβέρνηση μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση, τότε το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι να υπάρξει μια κερδοσκοπική επίθεση από τις αγορές για το επόμενο πιο αδύναμο συμμετέχοντα στη ζώνη του ευρώ ή ακόμη και το ίδιο το νόμισμα» υπογραμμίζει η Λ. Κατσέλη.
Τα στοιχεία πάντως που έρχονται από τις τράπεζες είναι άκρως απογοητευτικά καθώς μόνο την περασμένη εβδομάδα αποσύρθηκαν καταθέσεις ύψους 4,2 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου των καταθέσεων των ελλήνων στις τράπεζες.
Τέλος, το BBC παρουσιάζει τα τρία πιο πιθανά σενάρια για συμφωνία ή μη στη συνάντηση της δευτέρας.
- Η Ελλάδα χρεοκοπεί στο ΔΝΤ και η ΕΚΤ τραβά την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες οδηγώντας τες σε capital controls ακόμη και Grexit
- Η Ελλάδα συμφωνεί με τους δανειστές και γλυτώνει την τελευταία στιγμή από την χρεοκοπία
- Καμία συμφωνία δεν επιτυγχάνεται και από τις δύο πλευρές αλλά η Ελλάδα παραμένει για λίγο ακόμη στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης