Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οettinger (Επίτροπος): Οσο θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η συμφωνία είναι εφικτή

Οettinger (Επίτροπος): Οσο θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η συμφωνία είναι εφικτή
H Αθήνα χρειάστηκε να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία
«Οι Έλληνες πρέπει αύριο να είναι έτοιμοι να μας δείξουν αξιόπιστα, οτι θέλουν να κάνουν βήματα προς τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία Ginder Οettinger σε συνέντευξή του στη γερμανικής δημόσια τηλεόραση ZDF.
Ο Ευρωπαίους Επίτροπος δήλωσε ότι «όσο θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή».
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αυτό καθιστά απαραίτητες κάποιες αυξήσεις φόρων και περικοπές κάποιων εξόδων. Είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά το πού θα γίνουν αυτά και βρισκόμαστε σχετικά κοντά. Αλλά ακόμη οι Έλληνες δεν είναι αρκετά έτοιμοι για αυτό».
Όπως τονίζει «σε σχέση με τον Φεβρουάριο μειώσαμε ήδη σημαντικά το ύψος του πλεονάσματος . Είπαμε ότι μπορούν να αποφύγουν μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις με το να κάνουν άλλες περικοπές».
Ο γερμανός επίτροπος, αναγνώρισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες τονίζοντας ότι «με αυτό δείχνουμε ότι επιθυμούμε πραγματικά έναν συμβιβασμό και ότι δεν περιμένουμε από τους Έλληνες να σκύψουν το κεφάλι. Οι Ευρωπαίοι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ συναδελφικοί και δεν έβαλαν στη ζυγαριά κάθε λέξη που ερχόταν από την Αθήνα».
Αντίθετα, σχολίασε, «η Αθήνα έκανε συχνά εντυπωσιακές δηλώσεις στην ελληνική Βουλή και στα ΜΜΕ».
Στη συνέντευξή του ο Οettinger, υπογράμμισε ότι η Αθήνα χρειάστηκε να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία.
«Aκριβώς αυτές οι χώρες περιμένουν η Ελλάδα να μην λάβει ειδικές προτάσεις, αλλά να τους προτείνουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αυτό που μπορεί να γίνει. Και απομένει στην Ελλάδα να το δεχτεί αυτό και μπορεί αυτή η μέρα να είναι αύριο» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση χρέους, που επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, ο επίτροπος δήλωσε ότι «οι Έλληνες αυτή τη στιγμή δεν υποφέρουν από τα παλιά τους χρέη, αλλά πρέπει πρώτα να ισοσκελίσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ώστε να μην αυξάνεται το χρέος. Εάν αυτό γίνει, τότε σίγουρα μπορούμε την επόμενη δεκαετία να συζητήσουμε για πολλά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημα το παλιό χρέος. Είναι τα τρέχοντα έξοδα και τα ανεπαρκή έσοδα στον προϋπολογισμό. Και σε αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ακόμη αρκετά».
Τέλος ο επίτροπος επέμεινε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει το παν για να παραμείνει στο ευρώ κι εμείς πρέπει να προτείνουμε ό,τι μπορούμε» τονίζοντας ότι αντίθετα οι πιστωτές δεν έχουν άλλα περιθώρια ελιγμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης