Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα συνεδρίαση του Εurogroup την Τετάρτη 24/6, οριστικοποιείται η συμφωνία - Στις 25-26/6 η πολιτική έγκριση

tags :
Νέα συνεδρίαση του Εurogroup την Τετάρτη 24/6, οριστικοποιείται η συμφωνία - Στις 25-26/6 η πολιτική έγκριση
Στόχος είναι η τελική συμφωνία για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης, για να ακολουθήσει η πολιτική έγκρισή της στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων
Νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου προανήγγειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών χαρακτήρισε θετικές τις νέες ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν στους δανειστές και συμφώνησαν πως πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup την Τετάρτη, για την τελική αποτίμηση των ελληνικών σχεδίων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Το Eurogroup συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουνίου για να αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας διήρκησε μόλις μια ώρα, καθώς οι Ευρωπαίοι ζήτησαν πρόσθετο χρόνο για τη διεξοδική εξέταση των προτάσεων της Ελλάδας.
Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι θεσμοί είναι 48 ώρες.
Στόχος είναι η τελική συμφωνία για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης, για να ακολουθήσει η πολιτική έγκρισή της την Πέμπτη και την Παρασκευή, 25 και 26 Ιουνίου, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Tο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup: Καταρτίζεται λίστα με προαπαιτούμενα για την επίτευξη συμφωνίας
Η αποστολή της αναθεωρημένης πρότασης της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ένα θετικό βήμα στην όλη διαδικασία
Το Eurogroup καλωσορίζει ευρέως την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση για μεταρρυθμίσεις την οποία απέστειλαν το πρωί της Δευτέρας οι ελληνικές αρχές, πριν την έναρξη του Eurogroup.
Η αποστολή της αναθεωρημένης πρότασης της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ένα θετικό βήμα στην όλη διαδικασία.
Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς (Kομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν να αναλύουν τη νέα ελληνική πρόταση και από κοινού με τις ελληνικές αρχές να εργαστούν για την κατάρτιση μιας λίστας με προαπαιτούμενα, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις αργότερα εντός της εβδομάδας.
To Εurogroup πιθανότατα θα συνεδριάσει εκ νέου εντός της εβδομάδας.

Η συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup

Dijsselbloem: Στόχος να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας - Άργησαν να σταλούν οι ελληνικές προτάσεις
Την ανάγκη να κλιμακωθεί η προσπάθεια προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Αν είναι δυνατό να φτάσουμε σε μια συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Dijsselbloem, για να επισημάνει πως "Ζητήσαμε συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνει άμεσα η αξιολόγηση".
Είχαμε πολύ λίγο χρόνο για να αξιολογήσουν οι θεσμοί την ελληνική πρόταση, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως οι προτάσεις της Ελλάδας ήταν ευρείες και συνεκτικές.
"Πρέπει να δούμε αν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας συζητήσης", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Dijsselbloem σημείωσε πως "Θα δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες δύο μέρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία".
Όπως γνωστοποίησε επίσης, στους θεσμούς έφτασαν δύο εκδοχές της ελληνικής πρότασης.
"Δεν έκανα αντιπαραβολή, αλλά ήταν παρόμοιες και καλό θα ήταν να έφταναν νωρίτερα", σημείωσε επίσης.

Moscovici (Κομισιόν): Καλή βάση οι ελληνικές προτάσεις – Στόχος μια πολιτική λύση – Χρειάζεται δουλειά
Οι ελληνικές προτάσεις είναι μία καλή βάση εργασίας και οι θεσμοί θα ξεκινήσουν αμέσως εργασία, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Στόχος είναι να επιτευχθεί μια λύση επί πολιτικής βάση, τόνισε ο Επίτροπος της Κομισιόν.
«Λάβαμε πολύ αργά τις ελληνικές προτάσεις, ρίξαμε μια ματιά, πρέπει να γίνει πολύ δουλειά», τόνισε ο Επίτροπος.

Stubb (Φινλανδός ΥΠΟΙΚ): Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - Οι θεσμοί αξιολογούν τις ελληνικές προτάσεις
Την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, A. Stubb, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
"Ολοκληρώθηκε το Eurogroup.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.
Οι θεσμοί αξιολογούν τις ελληνικές προτάσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.

Dombrovskis (Κομισιόν): Προς νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας
Πιθανή νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, με μήνυμά του στο twitter, λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως είπε ο Dombrovskis: «Οι προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά από κοινού με τους θεσμούς.
Το Eurogroup ίσως συγκληθεί εκ νέου αυτή την εβδομάδα.
Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τις επόμενες μέρες».
Μετά την υποβολή νέας πρότασης από την ελληνική πλευρά το Eurogroup της Δευτέρας 22 Ιουνίου ολοκληρώθηκε σύντομα και χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης