Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τελευταία πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup – Τα σημεία «κλειδιά» και οι διαφορές με τους δανειστές

tags :
Η τελευταία πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup – Τα σημεία «κλειδιά» και οι διαφορές με τους δανειστές
Στο τελευταίο αυτό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση
Το κείμενο της ελληνικής πρότασης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Πέμπτης, δημοσιεύει η Καθημερινή.
Η πρόταση στοχεύει - μεταξύ άλλων - σε έσοδα από τον Φ.Π.Α που κυμαίνονται στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές και 0,74% που προέβλεπε η προηγούμενη ελληνική πρόταση. 
Ακόμη, στο τελευταίο αυτό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες η  ελληνική πλευρά προτείνει μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ, αντί 400 εκατ. που ζητούν οι δανειστές.
Για τον ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία.
Ωστόσο οι δανειστές να πάνε στο 23% εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering, ενώ στο 13% μόνο τα βασικά αγαθά.
Στην ελληνική πρόταση παραμένει επίσης η φορολόγηση εφάπαξ ύψους 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
Για το ΕΚΑΣ, η Αθήνα προτείνει σταδιακή αντικατάσταση για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, ενώ οι δανειστές απαιτούν άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων
Ένα διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο αφορά στον φόρο στις επιχειρήσεις.
Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Jeroen Dijsselbloom, έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

H πρόταση της Ελλάδας





























www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης