Τελευταία Νέα
Οικονομία

To ανακοινωθέν του Eurogroup: Πλήρης διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας

tags :
To ανακοινωθέν του Eurogroup: Πλήρης διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση τερμάτισε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26/6
Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 30 Ιουνίου 2015 και τον τερματισμό κάθε πηγής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ανακοίνωσε επισήμως το Eurogroup, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που εξεδόθη.

Aναλυτικά στο ανακοινωθέν του Eurogroup τονίζεται χαρακτηριστικά:

Η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από το πρόγραμμα ομολόγων (SMP) και τα ομόλογα ANFA.
Aπό τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης.
Δεδόμενης της μεγάλης χρονικής διάρκειας των διαπραγματεύσεων και της κρισιμότητας της κατάστασης, οι θεσμοί κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση με όρους, συμπεριλαμβανομένης και μιας σχετικής ευελιξίας στα πλαίσια του προγράμματος.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και παρά την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απερρίφθη από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες οδήγησαν σε τερματισμό τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου μονομερώς.
Το Eurogroup παύει κάθε χρηματοδοτική στήριξη που χορηγήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το Eurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι και την ύστατη στιγμή για πρόσθετη στήριξη του ελληνικού λαού, μέσω της συνέχισης ενός αναπτυξιακού προγράμματος.
Το Eurogroup ενημερώθηκε για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, ήτοι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος.
To τρέχον ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου, όπως και όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με τα κέρδη από τα ομόλογα (SMP, ANFA).
Oι ευρωπαϊκές αρχές είναι έτοιμες να πράξουν ότι είναι αναγκαίο να για να θωρακιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

(Υστερόγραφο του Eurogroup): Το ανακοινωθέν υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του Eurogroup εκτός από τον Έλληνα υπουργό, Γ. Βαρουφάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης