Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fitch και DBRS υποβάθμισαν την Ελλάδα σε CC, από CCC προηγουμένως - Υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Fitch και DBRS υποβάθμισαν την Ελλάδα σε CC, από CCC προηγουμένως - Υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας
Πριν από ένα 24ωρο, η Fitch υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default) και τώρα υποβάθμισε και την Ελλάδα...
(upd)Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μια βαθμίδα, σε CC, από CCC προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Πριν από ένα 24ωρο, η Fitch υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default) και τώρα υποβάθμισε και την Ελλάδα...
Ειδικότερα, η Fitch:
- Υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε CC από CCC προηγουμένως τη μακροπόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας.
- Επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για την Ελλάδα.
- Υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε CCC, από B- προηγουμένως, το Country Ceiling.
Όπως εξηγεί η Fitch, με την απόφασή της να υποβαθμίσει την Ελλάδα παραβιάζει το οικονομικό της ημερολόγιο, αλλά, όπως σημειώνει, είναι πολύ μακριά να περιμένει έως τις 13 Νοεμβρίου για να αξιολογήσει εκ νέου την Ελλάδα δεδομένου ότι οι εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα είναι ραγδαίες.
Σύμφωνα με τον οίκο, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για την ελληνική κυβέρνηση να μην κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος της κατά τους ερχόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα.
Για τον οίκο είναι πιθανή μια χρεοκοπία απέναντει στο χρέος των ιδιωτών.
Εστιάζοντας στο δημοψήφισμα η Fitch, επισημαίνει πως παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να επικρατεί το ναι, ο κίνδυνος για τη χώρα, σε ενδεχόμενη επικράτηση του όχι, είναι σημαντικός.
Κατά τη Fitch, ενδεχόμενη επικράτηση του όχι θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση το Grexit θα είναι ανεξέλεγκτο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Εάν επικρατήσει το ναι, θα απαιτηθεί σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, με βασική αποστολή την εφαρμογή της συμφωνίας.
Η Fitch προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015, προβλέποντας ύφεση της τάξης του -1,5%.

Σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε «CC» από «CCC» προχώρησε και ο DBRS

Μετά τον Standard & Poor's και την Fitch, και ο οίκος DBRS προχώρησε σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε CC από CCC προηγουμένως.
Ωστόσο, η αξιολόγηση παραμένει υπό αρνητική αναθεώρηση, όπως διευκρίνισε ο οίκος.

(πρώτη ενημέρωση 30 Ιουνίου 2015, 23:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης