Το κλίμα στο Eurogroup είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα - Οι μισοί υπουργοί Οικονομικών μίλησαν για Grexit
(upd12)H ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup.
Όπως επισημαίνεται, το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο, Τετάρτη, στον απόηχο του νέου ελληνικού αιτήματος.
Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.
Καταλήγοντας, το Eurogroup καλωσορίζει το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος εξέθεσε την ελληνική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Dijsselbloem: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη
Τη διεξαγωγή νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ελλάδα για αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε τις νέες προτάσεις της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική.
Πιστέψαμε ότι θα είχαμε κάποιες νέες προτάσεις... δήλωσε ο Dijsselbloem, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ελληνική πλευρά.
Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ, επειδή η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, έσπευσε να εξηγήσει.
Το σημερινό Eurogroup 7 Ιουλίου απέβη άκαρπο, με τους υπουργούς Οικονομικών να κατηγορούν την Ελλάδα ευθέως ότι δεν προσκόμισε νέες προτάσεις και την ελληνική κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως προφανώς οι ελληνικές προτάσεις δεν αρέσουν στους Ευρωπαίους και για αυτούς τους λόγους οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως δεν έλαβαν καν νέες προτάσεις...
Δηλώνουμε απογοητευμένοι με την στάση της Ελλάδος ανέφεραν ευρωπαικές πηγές.
Ευρωπαίοι αξιωματούχποι αποκαλύπτουν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα υποβάλλει αύριο νέες προτάσεις.
Νωρίτερα Γερμανοί αξιωματούχοι και έτερες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμη προτάσεις, ωστόσο διακινούν σενάρια πως ίσως υπάρξει μια άτυπη προθεσμία έως αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου, προκειμένου η ελληνική πλευρά να καταθέσει νέες προτάσεις.
To κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ βαρύ, ενώ ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών μιλούν για Grexit.
Η στάση της Ελλάδος σήμερα στο έκτακτο Eurogroup θα έχει ιστορική σημασία.
Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.
Το Eurogroup θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασώσει το ευρώ ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem κατά την προσέλευση του στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο το κλίμα δεν είναι καλό για την Ελλάδα, κυρίως από τη Γερμανία και χώρες που συσπειρώνονται γύρω από το Βερολίνο, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία.
Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση αν μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
Χρειαζόμαστε αξιόπιστη συμφωνία ανέφερε Dijsselbloem τονίζοντας ότι θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πάμε βήμα βήμα.
Από την πλευρά του ο Moscovici (Ευρωπαίος Επίτροπος) δήλωσε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι θα είναι συλλογική αποτυχία ένα Grexit.
Στην Ελλάδα η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαίοι δείξουν μεγαλοθυμία και τερματίσουν την κρίση με μια πολιτική συμφωνία ή σκόπιμα θα χρονοτριβούν για να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερη την ελληνική οικονομία, εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Το Eurogroup ζητάει 13 δισ και σκόπιμα χρονοτριβεί – Θα καθυστερήσει η συμφωνία έως 20/7; – Στο τραπέζι plan A και plan B
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Η ΕΕ, οι δανειστές, μας πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα.
Επί 5 μήνες η Ελλάδα χρονοτριβούσε σκόπιμα φθάνοντας μετά από 3600 ώρες σε αδιέξοδο και επιλέγοντας τον παραλογισμό του δημοψηφίσματος που αναιρέθηκε μετά από ώρες στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ επιλέγει τον δρόμο της χρονοκαθυστέρησης, σκόπιμα θα χρονοτριβεί, δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία με στόχο να ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση και η Ελλάδα να αποδεχθεί όλες τις προτάσεις άνευ όρων.
Η χρονοτριβή όμως δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο με όρους εκδίκησης, έναντι της ελληνικής αλαζονικής και αδιάλλακτης στάσης, αλλά οφείλεται και σε πρακτικούς λόγους.
Η κατάσταση της εθνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, που η πρόταση Juncker δεν μπορεί να καλύψει τις νέες δραματικά αυξημένες ανάγκες της Ελλάδος.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι ευρωπαίοι θέλουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες άρα πάμε για 20 Ιουλίου…και αν μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία.
Το ερώτημα είναι πως θα επιβιώσει η Ελλάδα, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, η οικονομία έχει καταρρεύσει, ο ιδιωτικός τομέας έχει καταρρεύσει, η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση.
Με βάση όλες τις ενδείξεις, στο σημερινό Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αλλά στόχος είναι η κατανόηση θέσεων.
Η Γερμανία ζητάει για να υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα από μηδενική βάση.
Με βάση πληροφορίες η Γερμανία ζητάει 13 δισεκ. μέτρα λιτότητας, χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση, το χρέος κατά τους γερμανούς δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση.
Πρακτικά στην Ελλάδα σήμερα θα τεθούν δύο πλάνα.
Plan A με συμφωνία, δάνειο γέφυρα 30 δισεκ. μνημόνιο 13 δισεκ. χωρίς χρέος και τίποτε άλλο.
Plan B να ξεκινήσει η διαδικασία IOUs δηλαδή υποσχετικών, εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον προθάλαμο εξόδου από το ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος και χρόνος δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο χρόνος έληξε ειδικά στις τράπεζες που βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα, μείωσε στα 5 δισεκ. το τελευταίο απόθεμα ρευστότητας, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν πάνω από 3 με 3,5 δισεκ. ELA.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία.
1)Το Eurogroup να ζητήσει 13 δισεκ νέα μέτρα χωρίς να προσφέρει τίποτε άλλο, πέραν της χρηματοδότησης.
Το χρέος ακόμη και αν εξεταστεί δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.
2)Αν προκύψει μεγάλο χάσμα, τότε το Eurogroup θα εξετάσει το plan B που περιλαμβάνει μέτρα για την χρεοκοπία της Ελλάδος, έκδοση IOUs.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα μπαίνει στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ.
3)Να δείξει μεγαλοθυμία η ΕΕ και να δώσει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Το ποσό των 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, ζήτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, αυτό θα αποτελεί ένα δάνειο - γέφυρα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση, δηλαδή, την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το αίτημα για το «δάνειο - γέφυρα» θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Κυβερνητικές πηγές: Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο για να κλείσει σύντομα για αμοιβαία επωφελής συμφωνία
«Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, αποσαφήνισαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις και περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.
«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος.
Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές του Μαξίμου.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
18:01 - Juncker: Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από τον Τσίπρα - Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο
17:53 - Dijsselbloem: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη - Οι Ευρωπαίοι αναμένουν έως αύριο τις ελληνικές προτάσεις
17:51 - Kazimir (Σλοβακία): Η επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας είναι εφικτή μόνο στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο
17:49 - Stubb (Φινλανδία): Για να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, απαιτούνται σκληρά μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας
17:48 - Guindos (Ισπανία): Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις από την Ελλάδα – Δεν υπάρχει χρόνος
17:34 - Τσακαλώτος προς Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ: Αύριο Τετάρτη θα κατατεθούν οι προτάσεις της Ελλάδας για το νέο πακέτο διάσωσης
17:33 - Βρυξέλλες: Δεν κατατέθηκε αξιόπιστο σχέδιο από την Ελλάδα – Θα υπάρξει νέο Eurogroup
17:23 - Στην αντεπίθεση περνά το Μαξίμου, απαντώντας στους Ευρωπαίους - Δεν έχουμε ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;
17:14 - Κρίσιμη συνάντηση Tusk – Draghi ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα
17:12 - Επίσημο - Απογοήτευση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε νέες προτάσεις.
17:11 - Αύριο, Τετάρτη 8/7, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η Ελλάδα στο επίκεντρο
17:08 - Λαπαβίτσας: Κρατικοποίηση των τραπεζών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές
17:05 - Handelsblatt: Αίτημα για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα καταθέσει στον ESM η Ελλάδα - Εξαντλείται ο χρόνος
16:46 - Κυβερνητική πηγή: Η Ελλάδα κατέθεσε τις προτάσεις που είχαν παρουσιαστεί στο προηγούμενο Eurogroup και δεν είχαν συζητηθεί
16:46 - Reuters: Νέες προτάσεις προς το Eurogroup θα καταθέσει αύριο, Τετάρτη, η Ελλάδα
16:25 - Γερμανός αξιωματούχος: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη νέες προτάσεις
16:21 - Συνάντηση με τους Merkel και Hollande θα έχει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας
16:14 - Επικοινωνία Tusk - Τσίπρα σήμερα, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής
16:01 - ΕΚΤ: Όχι στη χορήγηση ELA χωρίς επαρκή collaterals ή με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους - Τίθεται θέμα moral hazard
15:36 - Διαρροές από Βρυξέλλες: Η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς προτάσεις - Προθεσμία έως αύριο να καταθέσουν νέες
15:11 - Noonan (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Θα κάνω ότι μπορώ για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να έχει βιώσιμο πρόγραμμα
15:10 - Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): Το Grexit θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση
14:50 - ANSA: Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
14:34 - Scicluna (Υπ. Οικ. Μάλτας): Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit
14:20 - Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου
14:16 - Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Δεν ψάχνουμε συμφωνία - γέφυρα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας
14:15 - Dombrovskis: Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί
14:10 - Reirs (ΥΠΟΙΚ Λετονίας): Αν κάποιος δεν προσφέρει τίποτα στο σύστημα, το σύστημα δεν πλήττεται όταν αυτός φεύγει
14:09 - Schaeuble: Ρωτήστε τους Έλληνες αν μπορούν να παραμείνουν στο ευρώ
13:55 - Χωρίς δηλώσεις ο Mario Draghi, της ΕΚΤ, στο Eurogroup
13:50 - Overtveldt (Βέλγος ΥΠΟΙΚ): Εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση στην Ελλάδα - Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα
13:45 - Moscovici: Χαιρετίζει την αλλαγή στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος είναι άνδρας που γνωρίζει τις ευθύνες του
13:43 - Dijsselbloem: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασώσουμε το ευρώ
13:35 - Προσέλευση στο Eurogroup. Τσακαλώς έλληνας ΥΠΟΙΚ, Sapin Γάλλος ΥΠΟΙΚ χωρίς δηλώσεις
Schaeuble: Αναμένω με ενθουσιασμό τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Με... «ενθουσιασμό» δήλωσε ότι αναμένει τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, προσερχόμενος στο Eurogroup που ξεκινά σε λίγη ώρα.
Ο Schaeuble ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της διαγραφής χρέους δεν είναι πιθανή.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ο Γερμανός Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση.
Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): Το Grexit θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση
«Το Grexit θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna.
Υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την ρευστότητα της Ελλάδας, επείγει, καθώς η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Παράλληλα, τόνισε ότι το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ακούσει όλες τις πλευρές, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι προτάσεις, όπως και οι προτάσεις για το χρέος, πρέπει να ακουστούν.
Πρέπει να καταλάβουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα λύσει την αντίφαση του να λέει όχι στις προτάσεις, ενώ θέλει να μείνει στο ευρώ.
Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, όμως πρέπει να υπάρξουν νέες προτάσεις, τόνισε ο Gramegna.
Scicluna (Υπ. Οικ. Μάλτας): Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit
Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit, δήλωσε ο E. Scicluna, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των εταίρων για την Ελλάδα.
Είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους, πρόσθεσε ο Scicluna, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να συζητηθεί, όταν όμως υπάρξει η σωστή βάση.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια πρόταση από την Αθήνα.
Το Εurogroup να λάβει υπόψιν την επιλογή του Grexit και την παραμονή στο ευρώ.
Eιναι 50-50 το πως θα διαχειριστουμε καλα καθε επιλογή», ανέφερε.
Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου
Την θέση ότι έχει σπάσει η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων με την Ελλάδα διατύπωσε ο Peter Kazimir, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι στην απέναντι πλευρά του λόφου.
Στις δηλώσεις του ο Kazimir υποστήριξε πως για την Σλοβακία είναι κόκκινη γραμμή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να βρεθεί συμφωνία σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση η παράταση των διαπραγματεύσεων θα είναι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνολικά.
Πρέπει τις επόμενες ώρες να αποφασίσουμε…» είπε ο Kazimir, αναφέροντας πως αν και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.
«Μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο» είπε ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας.
Dombrovskis: Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί
Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Dombrovskis, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit, αν και δεν αποτελεί στόχο.
Εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας.
Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο και συνολικό πακέτο για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρόσθεσε.
Ο Dombrovskis αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες και τεράστιες προκλήσεις, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Moscovici: Συλλογική αποτυχία το Grexit
Το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εγκαίρως, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, P. Moscovici προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία.
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Περιμένουμε νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα, ανέφερε ο Moscovici, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα δεν θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης του χρέους.
Ο Moscovici χαιρέτησε επίσης την κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι οι 18 χώρες περιμένουν νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα και τον νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο.
Η μπάλα τώρα είναι στο ελληνικό γήπεδο.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει την σταθερότητα.
Dijsselbloem: Πρόθυμο το Eurogroup να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Την θέση ότι το Eurogroup περιμένει να ακούσει τις νέες ελληνικές προτάσεις προκειμένου να καθορίσει τη στάση του διατύπωσε ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πορευτούμε βήμα βήμα.
Το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα αλλά που βρισκόμαστε πολιτικά.
Οι παλιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό.
Άρα περιμένουμε νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα που βρισκόμαστε πολιτικά ύστερα από το Όχι στο δημοψήφισμα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως είπε ο Dijsselbloem, το Eurogroup είναι πρόθυμο και έτοιμο να κάνει οτιδήποτε για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπογραμμίζοντας πως όποιο νέο πακέτο προτάσεων υποβληθεί, θα πρέπει να είναι αξιόπιστο.
SZ: Η Ελλάδα πάει στο Eurogroup με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα – Μικρές οι διαφορές
Η πρόταση της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup δεν θα διαφέρει σημαντικά από την πρόταση που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup προβλέπει διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με την SZ.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει το γεγονός ότι στα νησιά που φιλοξενούν κυρίως ξένους τουρίστες, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Κέρκυρα και η Σάμος ψήφισαν «Όχι» με μεγάλη πλειοψηφία.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο ΦΠΑ και οι συντάξεις αποτελούσαν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει εξαιρέσεις στην αύξηση του ΦΠΑ και καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τις περικοπές στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προτείνει περικοπές 200 εκατ. ευρώ ενώ οι δανειστές 400 εκατ. ευρώ.
Το θέμα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος απείλησε μάλιστα με παραίτηση.
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ οι δανειστές ζητούν την κατάργησή του έως τα τέλη του 2019.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έκρυψε το τρακ ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης στο σημερινό Eurogroup.
«Στην τελική η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η SZ αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα – με εξαίρεση τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα – έδωσαν το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με βάση την πρόταση Juncker.
Παράλληλα, τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν, ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης βαραίνει την κυβέρνηση.
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα ξεκινά ο νέος «αγώνας δρόμου» για την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
Λόγω της οριακής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος αλλά και του ίδιου του κράτους που θα πρέπει την επόμενη Δευτέρα να πληρώσει μισθούς στο Δημόσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος στο σημερινό Eurogroup προσέρχεται με τη νέα του ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών όλα αυτά είναι γνωστά αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα δίπλα στον πρώην τσάρο της πλατείας Συντάγματος Γιάνη Βαρουφάκη έζησε εκ του σύνεγγυς τον «πυρετό» των διαβουλεύσεων με τους εταίρους.
Στη σημερινή πρώτη του συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις δύο σήμερα το μεσημέρι με τους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο κ. Τσακαλώτος θα αναπτύξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων για τη συμφωνία με περισσότερη ευκρίνεια και λιγότερη δόση «δημιουργικής ασάφειας».
Κεντρικό σημείο αυτού του κειμένου που θα κομίσει ο Έλληνας υπουργός θα είναι η πρόταση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους (317 δισ. ευρώ) υποβοηθούμενη από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία κρίνει απαραίτητη την αναδιάρθρωσή του, για να τελεσφορήσει το όποιο νέο πρόγραμμα.
«Ψηλά» στο ίδιο κείμενο βρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα ξεκινούν από την φορολογική διοίκηση, τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, μέχρι την αγορά εργασίας, το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τον τραπεζικό τομέα, τα κλειστά επαγγέλματα και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εκτός από μεταρρυθμίσεις η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και μέτρα που φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.
Είναι αυτά που θα ανοίξουν την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης για να μπορέσει η χώρα να πάρει το νέο «πακέτο» βοήθειας από το μηχανισμό στήριξης.
Η Αθήνα - σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση - χρειάζεται 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2017.
Μόνο για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η χώρα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,335 δισ. ευρώ, ενώ σε 7,191 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Μετά την αθέτηση πληρωμής της δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 1,530 δισ. ευρώ, η χώρα έχει μπροστά της την αποπληρωμή ποσού περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 13 του μηνός, ακολουθεί στις 20 Ιουλίου το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στις 20 Αυγούστου ακολουθεί αντίστοιχο ομόλογο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Συνεχής Ενημέρωση...
10:26 - Weber (ΕΛΚ): Η πρόταση που έγινε στην Ελλάδα ήταν δίκαιη – Η Κυριακή δεν ήταν καλή μέρα για την Ευρώπη
10:12 - Οργή Juncker κατά Αλέξη Τσίπρα
Είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να μας αποκαλεί τρομοκράτες, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Jean Claude Juncker, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ο κ. Juncker εμφανώς εκνευρισμένος από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διενεργήσει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να εξηγήσει στους εταίρους τι ακριβώς σημαίνει το «Όχι» που είπε ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ πάνω σε ένα κείμενο που δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Juncker.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του Grexit.
Θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Είμαι κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά όχι, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται».
«Η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό ήταν πολύ σοβαρό σφάλμα.
Τώρα, πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις.
Θα ήταν υπεραπλουστευμένο να πει κανείς ότι σήμερα θα βρεθεί λύση», τόνισε ο Juncker.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Ρόλος της είναι να επιδιώκει συμβιβασμούς.
Τώρα είναι η στιγμή να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένες προτάσεις ζητούν από την Ελλάδα Μerkel, Hollande
Μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και πως πρέπει να παρουσιάσει σοβαρές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης απέστειλαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Εγώ και η Καγκελάριος Merkel σεβόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού, διεμήνυσε ο Fr. Hollande, για να εξηγήσει ωστόσο πως η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης έναντι των ελληνικών προτάσεων.
Η πρόταση της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή, δεσμεύθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας ταυτόχρονα από την Ελλάδα να καταθέσει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις.
Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς η Ευρώπη είναι δημοκρατία, σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Angela Merkel υποστήριξε ότι αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την απόφαση.
«Πρέπει να δούμε πώς το βλέπουν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης το αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι «η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή, σε αυτό το πνεύμα γίνεται και η σύνοδος».
«Ο χρόνος πιέζει. Θέλουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι» κατέληξε η Καγκελάριος.
Πρώτη ενημέρωση: 00:33, Τρίτη 7 Ιουλίου 2015
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Όπως επισημαίνεται, το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο, Τετάρτη, στον απόηχο του νέου ελληνικού αιτήματος.
Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.
Καταλήγοντας, το Eurogroup καλωσορίζει το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος εξέθεσε την ελληνική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Dijsselbloem: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη
Τη διεξαγωγή νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ελλάδα για αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε τις νέες προτάσεις της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική.
Πιστέψαμε ότι θα είχαμε κάποιες νέες προτάσεις... δήλωσε ο Dijsselbloem, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ελληνική πλευρά.
Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ, επειδή η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, έσπευσε να εξηγήσει.
Το σημερινό Eurogroup 7 Ιουλίου απέβη άκαρπο, με τους υπουργούς Οικονομικών να κατηγορούν την Ελλάδα ευθέως ότι δεν προσκόμισε νέες προτάσεις και την ελληνική κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως προφανώς οι ελληνικές προτάσεις δεν αρέσουν στους Ευρωπαίους και για αυτούς τους λόγους οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως δεν έλαβαν καν νέες προτάσεις...
Δηλώνουμε απογοητευμένοι με την στάση της Ελλάδος ανέφεραν ευρωπαικές πηγές.
Ευρωπαίοι αξιωματούχποι αποκαλύπτουν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα υποβάλλει αύριο νέες προτάσεις.
Νωρίτερα Γερμανοί αξιωματούχοι και έτερες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμη προτάσεις, ωστόσο διακινούν σενάρια πως ίσως υπάρξει μια άτυπη προθεσμία έως αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου, προκειμένου η ελληνική πλευρά να καταθέσει νέες προτάσεις.
To κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ βαρύ, ενώ ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών μιλούν για Grexit.
Η στάση της Ελλάδος σήμερα στο έκτακτο Eurogroup θα έχει ιστορική σημασία.
Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.
Το Eurogroup θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασώσει το ευρώ ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem κατά την προσέλευση του στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο το κλίμα δεν είναι καλό για την Ελλάδα, κυρίως από τη Γερμανία και χώρες που συσπειρώνονται γύρω από το Βερολίνο, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία.
Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση αν μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
Χρειαζόμαστε αξιόπιστη συμφωνία ανέφερε Dijsselbloem τονίζοντας ότι θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πάμε βήμα βήμα.
Από την πλευρά του ο Moscovici (Ευρωπαίος Επίτροπος) δήλωσε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι θα είναι συλλογική αποτυχία ένα Grexit.
Στην Ελλάδα η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαίοι δείξουν μεγαλοθυμία και τερματίσουν την κρίση με μια πολιτική συμφωνία ή σκόπιμα θα χρονοτριβούν για να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερη την ελληνική οικονομία, εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Το Eurogroup ζητάει 13 δισ και σκόπιμα χρονοτριβεί – Θα καθυστερήσει η συμφωνία έως 20/7; – Στο τραπέζι plan A και plan B
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Η ΕΕ, οι δανειστές, μας πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα.
Επί 5 μήνες η Ελλάδα χρονοτριβούσε σκόπιμα φθάνοντας μετά από 3600 ώρες σε αδιέξοδο και επιλέγοντας τον παραλογισμό του δημοψηφίσματος που αναιρέθηκε μετά από ώρες στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ επιλέγει τον δρόμο της χρονοκαθυστέρησης, σκόπιμα θα χρονοτριβεί, δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία με στόχο να ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση και η Ελλάδα να αποδεχθεί όλες τις προτάσεις άνευ όρων.
Η χρονοτριβή όμως δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο με όρους εκδίκησης, έναντι της ελληνικής αλαζονικής και αδιάλλακτης στάσης, αλλά οφείλεται και σε πρακτικούς λόγους.
Η κατάσταση της εθνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, που η πρόταση Juncker δεν μπορεί να καλύψει τις νέες δραματικά αυξημένες ανάγκες της Ελλάδος.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι ευρωπαίοι θέλουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες άρα πάμε για 20 Ιουλίου…και αν μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία.
Το ερώτημα είναι πως θα επιβιώσει η Ελλάδα, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, η οικονομία έχει καταρρεύσει, ο ιδιωτικός τομέας έχει καταρρεύσει, η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση.
Με βάση όλες τις ενδείξεις, στο σημερινό Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αλλά στόχος είναι η κατανόηση θέσεων.
Η Γερμανία ζητάει για να υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα από μηδενική βάση.
Με βάση πληροφορίες η Γερμανία ζητάει 13 δισεκ. μέτρα λιτότητας, χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση, το χρέος κατά τους γερμανούς δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση.
Πρακτικά στην Ελλάδα σήμερα θα τεθούν δύο πλάνα.
Plan A με συμφωνία, δάνειο γέφυρα 30 δισεκ. μνημόνιο 13 δισεκ. χωρίς χρέος και τίποτε άλλο.
Plan B να ξεκινήσει η διαδικασία IOUs δηλαδή υποσχετικών, εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον προθάλαμο εξόδου από το ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος και χρόνος δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο χρόνος έληξε ειδικά στις τράπεζες που βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα, μείωσε στα 5 δισεκ. το τελευταίο απόθεμα ρευστότητας, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν πάνω από 3 με 3,5 δισεκ. ELA.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία.
1)Το Eurogroup να ζητήσει 13 δισεκ νέα μέτρα χωρίς να προσφέρει τίποτε άλλο, πέραν της χρηματοδότησης.
Το χρέος ακόμη και αν εξεταστεί δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.
2)Αν προκύψει μεγάλο χάσμα, τότε το Eurogroup θα εξετάσει το plan B που περιλαμβάνει μέτρα για την χρεοκοπία της Ελλάδος, έκδοση IOUs.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα μπαίνει στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ.
3)Να δείξει μεγαλοθυμία η ΕΕ και να δώσει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Το ποσό των 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, ζήτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, αυτό θα αποτελεί ένα δάνειο - γέφυρα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση, δηλαδή, την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το αίτημα για το «δάνειο - γέφυρα» θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Κυβερνητικές πηγές: Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο για να κλείσει σύντομα για αμοιβαία επωφελής συμφωνία
«Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, αποσαφήνισαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις και περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.
«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος.
Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές του Μαξίμου.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
18:01 - Juncker: Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από τον Τσίπρα - Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο
17:53 - Dijsselbloem: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη - Οι Ευρωπαίοι αναμένουν έως αύριο τις ελληνικές προτάσεις
17:51 - Kazimir (Σλοβακία): Η επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας είναι εφικτή μόνο στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο
17:49 - Stubb (Φινλανδία): Για να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, απαιτούνται σκληρά μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας
17:48 - Guindos (Ισπανία): Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις από την Ελλάδα – Δεν υπάρχει χρόνος
17:34 - Τσακαλώτος προς Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ: Αύριο Τετάρτη θα κατατεθούν οι προτάσεις της Ελλάδας για το νέο πακέτο διάσωσης
17:33 - Βρυξέλλες: Δεν κατατέθηκε αξιόπιστο σχέδιο από την Ελλάδα – Θα υπάρξει νέο Eurogroup
17:23 - Στην αντεπίθεση περνά το Μαξίμου, απαντώντας στους Ευρωπαίους - Δεν έχουμε ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;
17:14 - Κρίσιμη συνάντηση Tusk – Draghi ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα
17:12 - Επίσημο - Απογοήτευση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε νέες προτάσεις.
17:11 - Αύριο, Τετάρτη 8/7, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η Ελλάδα στο επίκεντρο
17:08 - Λαπαβίτσας: Κρατικοποίηση των τραπεζών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές
17:05 - Handelsblatt: Αίτημα για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα καταθέσει στον ESM η Ελλάδα - Εξαντλείται ο χρόνος
16:46 - Κυβερνητική πηγή: Η Ελλάδα κατέθεσε τις προτάσεις που είχαν παρουσιαστεί στο προηγούμενο Eurogroup και δεν είχαν συζητηθεί
16:46 - Reuters: Νέες προτάσεις προς το Eurogroup θα καταθέσει αύριο, Τετάρτη, η Ελλάδα
16:25 - Γερμανός αξιωματούχος: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη νέες προτάσεις
16:21 - Συνάντηση με τους Merkel και Hollande θα έχει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας
16:14 - Επικοινωνία Tusk - Τσίπρα σήμερα, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής
16:01 - ΕΚΤ: Όχι στη χορήγηση ELA χωρίς επαρκή collaterals ή με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους - Τίθεται θέμα moral hazard
15:36 - Διαρροές από Βρυξέλλες: Η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς προτάσεις - Προθεσμία έως αύριο να καταθέσουν νέες
15:11 - Noonan (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Θα κάνω ότι μπορώ για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να έχει βιώσιμο πρόγραμμα
15:10 - Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): Το Grexit θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση
14:50 - ANSA: Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
14:34 - Scicluna (Υπ. Οικ. Μάλτας): Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit
14:20 - Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου
14:16 - Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Δεν ψάχνουμε συμφωνία - γέφυρα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας
14:15 - Dombrovskis: Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί
14:10 - Reirs (ΥΠΟΙΚ Λετονίας): Αν κάποιος δεν προσφέρει τίποτα στο σύστημα, το σύστημα δεν πλήττεται όταν αυτός φεύγει
14:09 - Schaeuble: Ρωτήστε τους Έλληνες αν μπορούν να παραμείνουν στο ευρώ
13:55 - Χωρίς δηλώσεις ο Mario Draghi, της ΕΚΤ, στο Eurogroup
13:50 - Overtveldt (Βέλγος ΥΠΟΙΚ): Εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση στην Ελλάδα - Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα
13:45 - Moscovici: Χαιρετίζει την αλλαγή στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος είναι άνδρας που γνωρίζει τις ευθύνες του
13:43 - Dijsselbloem: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασώσουμε το ευρώ
13:35 - Προσέλευση στο Eurogroup. Τσακαλώς έλληνας ΥΠΟΙΚ, Sapin Γάλλος ΥΠΟΙΚ χωρίς δηλώσεις
Schaeuble: Αναμένω με ενθουσιασμό τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Με... «ενθουσιασμό» δήλωσε ότι αναμένει τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, προσερχόμενος στο Eurogroup που ξεκινά σε λίγη ώρα.
Ο Schaeuble ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της διαγραφής χρέους δεν είναι πιθανή.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ο Γερμανός Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση.
Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): Το Grexit θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση
«Το Grexit θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna.
Υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την ρευστότητα της Ελλάδας, επείγει, καθώς η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Παράλληλα, τόνισε ότι το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ακούσει όλες τις πλευρές, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι προτάσεις, όπως και οι προτάσεις για το χρέος, πρέπει να ακουστούν.
Πρέπει να καταλάβουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα λύσει την αντίφαση του να λέει όχι στις προτάσεις, ενώ θέλει να μείνει στο ευρώ.
Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, όμως πρέπει να υπάρξουν νέες προτάσεις, τόνισε ο Gramegna.
Scicluna (Υπ. Οικ. Μάλτας): Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit
Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit, δήλωσε ο E. Scicluna, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των εταίρων για την Ελλάδα.
Είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους, πρόσθεσε ο Scicluna, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να συζητηθεί, όταν όμως υπάρξει η σωστή βάση.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια πρόταση από την Αθήνα.
Το Εurogroup να λάβει υπόψιν την επιλογή του Grexit και την παραμονή στο ευρώ.
Eιναι 50-50 το πως θα διαχειριστουμε καλα καθε επιλογή», ανέφερε.
Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου
Την θέση ότι έχει σπάσει η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων με την Ελλάδα διατύπωσε ο Peter Kazimir, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι στην απέναντι πλευρά του λόφου.
Στις δηλώσεις του ο Kazimir υποστήριξε πως για την Σλοβακία είναι κόκκινη γραμμή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να βρεθεί συμφωνία σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση η παράταση των διαπραγματεύσεων θα είναι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνολικά.
Πρέπει τις επόμενες ώρες να αποφασίσουμε…» είπε ο Kazimir, αναφέροντας πως αν και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.
«Μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο» είπε ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας.
Dombrovskis: Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί
Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Dombrovskis, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit, αν και δεν αποτελεί στόχο.
Εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας.
Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο και συνολικό πακέτο για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρόσθεσε.
Ο Dombrovskis αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες και τεράστιες προκλήσεις, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Moscovici: Συλλογική αποτυχία το Grexit
Το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εγκαίρως, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, P. Moscovici προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία.
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Περιμένουμε νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα, ανέφερε ο Moscovici, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα δεν θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης του χρέους.
Ο Moscovici χαιρέτησε επίσης την κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι οι 18 χώρες περιμένουν νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα και τον νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο.
Η μπάλα τώρα είναι στο ελληνικό γήπεδο.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει την σταθερότητα.
Dijsselbloem: Πρόθυμο το Eurogroup να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Την θέση ότι το Eurogroup περιμένει να ακούσει τις νέες ελληνικές προτάσεις προκειμένου να καθορίσει τη στάση του διατύπωσε ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πορευτούμε βήμα βήμα.
Το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα αλλά που βρισκόμαστε πολιτικά.
Οι παλιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό.
Άρα περιμένουμε νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα που βρισκόμαστε πολιτικά ύστερα από το Όχι στο δημοψήφισμα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως είπε ο Dijsselbloem, το Eurogroup είναι πρόθυμο και έτοιμο να κάνει οτιδήποτε για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπογραμμίζοντας πως όποιο νέο πακέτο προτάσεων υποβληθεί, θα πρέπει να είναι αξιόπιστο.
SZ: Η Ελλάδα πάει στο Eurogroup με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα – Μικρές οι διαφορές
Η πρόταση της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup δεν θα διαφέρει σημαντικά από την πρόταση που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup προβλέπει διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με την SZ.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει το γεγονός ότι στα νησιά που φιλοξενούν κυρίως ξένους τουρίστες, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Κέρκυρα και η Σάμος ψήφισαν «Όχι» με μεγάλη πλειοψηφία.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο ΦΠΑ και οι συντάξεις αποτελούσαν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει εξαιρέσεις στην αύξηση του ΦΠΑ και καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τις περικοπές στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προτείνει περικοπές 200 εκατ. ευρώ ενώ οι δανειστές 400 εκατ. ευρώ.
Το θέμα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος απείλησε μάλιστα με παραίτηση.
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ οι δανειστές ζητούν την κατάργησή του έως τα τέλη του 2019.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έκρυψε το τρακ ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης στο σημερινό Eurogroup.
«Στην τελική η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η SZ αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα – με εξαίρεση τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα – έδωσαν το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με βάση την πρόταση Juncker.
Παράλληλα, τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν, ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης βαραίνει την κυβέρνηση.
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα ξεκινά ο νέος «αγώνας δρόμου» για την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
Λόγω της οριακής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος αλλά και του ίδιου του κράτους που θα πρέπει την επόμενη Δευτέρα να πληρώσει μισθούς στο Δημόσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος στο σημερινό Eurogroup προσέρχεται με τη νέα του ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών όλα αυτά είναι γνωστά αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα δίπλα στον πρώην τσάρο της πλατείας Συντάγματος Γιάνη Βαρουφάκη έζησε εκ του σύνεγγυς τον «πυρετό» των διαβουλεύσεων με τους εταίρους.
Στη σημερινή πρώτη του συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις δύο σήμερα το μεσημέρι με τους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο κ. Τσακαλώτος θα αναπτύξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων για τη συμφωνία με περισσότερη ευκρίνεια και λιγότερη δόση «δημιουργικής ασάφειας».
Κεντρικό σημείο αυτού του κειμένου που θα κομίσει ο Έλληνας υπουργός θα είναι η πρόταση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους (317 δισ. ευρώ) υποβοηθούμενη από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία κρίνει απαραίτητη την αναδιάρθρωσή του, για να τελεσφορήσει το όποιο νέο πρόγραμμα.
«Ψηλά» στο ίδιο κείμενο βρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα ξεκινούν από την φορολογική διοίκηση, τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, μέχρι την αγορά εργασίας, το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τον τραπεζικό τομέα, τα κλειστά επαγγέλματα και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εκτός από μεταρρυθμίσεις η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και μέτρα που φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.
Είναι αυτά που θα ανοίξουν την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης για να μπορέσει η χώρα να πάρει το νέο «πακέτο» βοήθειας από το μηχανισμό στήριξης.
Η Αθήνα - σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση - χρειάζεται 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2017.
Μόνο για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η χώρα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,335 δισ. ευρώ, ενώ σε 7,191 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Μετά την αθέτηση πληρωμής της δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 1,530 δισ. ευρώ, η χώρα έχει μπροστά της την αποπληρωμή ποσού περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 13 του μηνός, ακολουθεί στις 20 Ιουλίου το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στις 20 Αυγούστου ακολουθεί αντίστοιχο ομόλογο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Συνεχής Ενημέρωση...
10:26 - Weber (ΕΛΚ): Η πρόταση που έγινε στην Ελλάδα ήταν δίκαιη – Η Κυριακή δεν ήταν καλή μέρα για την Ευρώπη
10:12 - Οργή Juncker κατά Αλέξη Τσίπρα
Είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να μας αποκαλεί τρομοκράτες, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Jean Claude Juncker, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ο κ. Juncker εμφανώς εκνευρισμένος από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διενεργήσει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να εξηγήσει στους εταίρους τι ακριβώς σημαίνει το «Όχι» που είπε ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ πάνω σε ένα κείμενο που δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Juncker.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του Grexit.
Θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Είμαι κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά όχι, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται».
«Η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό ήταν πολύ σοβαρό σφάλμα.
Τώρα, πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις.
Θα ήταν υπεραπλουστευμένο να πει κανείς ότι σήμερα θα βρεθεί λύση», τόνισε ο Juncker.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Ρόλος της είναι να επιδιώκει συμβιβασμούς.
Τώρα είναι η στιγμή να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένες προτάσεις ζητούν από την Ελλάδα Μerkel, Hollande
Μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και πως πρέπει να παρουσιάσει σοβαρές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης απέστειλαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Εγώ και η Καγκελάριος Merkel σεβόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού, διεμήνυσε ο Fr. Hollande, για να εξηγήσει ωστόσο πως η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης έναντι των ελληνικών προτάσεων.
Η πρόταση της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή, δεσμεύθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας ταυτόχρονα από την Ελλάδα να καταθέσει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις.
Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς η Ευρώπη είναι δημοκρατία, σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Angela Merkel υποστήριξε ότι αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την απόφαση.
«Πρέπει να δούμε πώς το βλέπουν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης το αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι «η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή, σε αυτό το πνεύμα γίνεται και η σύνοδος».
«Ο χρόνος πιέζει. Θέλουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι» κατέληξε η Καγκελάριος.
Πρώτη ενημέρωση: 00:33, Τρίτη 7 Ιουλίου 2015
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών