Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Eurogroup ζητάει 13 δισ και σκόπιμα χρονοτριβεί – Θα καθυστερήσει η συμφωνία έως 20/7; – Στο τραπέζι plan A και plan B

Το Eurogroup ζητάει 13 δισ και σκόπιμα χρονοτριβεί – Θα καθυστερήσει η συμφωνία έως 20/7; – Στο τραπέζι plan A και plan B
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Η ΕΕ, οι δανειστές, μας πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα.
Επί 5 μήνες η Ελλάδα χρονοτριβούσε σκόπιμα φθάνοντας μετά από 3600 ώρες σε αδιέξοδο και επιλέγοντας τον παραλογισμό του δημοψηφίσματος που αναιρέθηκε μετά από ώρες στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ επιλέγει τον δρόμο της χρονοκαθυστέρησης, σκόπιμα θα χρονοτριβεί, δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία με στόχο να ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση και η Ελλάδα να αποδεχθεί όλες τις προτάσεις άνευ όρων.
Η χρονοτριβή όμως δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο με όρους εκδίκησης, έναντι της ελληνικής αλαζονικής και αδιάλλακτης στάσης, αλλά οφείλεται και σε πρακτικούς λόγους.
Η κατάσταση της εθνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, που η πρόταση Juncker δεν μπορεί να καλύψει τις νέες δραματικά αυξημένες ανάγκες της Ελλάδος.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι ευρωπαίοι θέλουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες άρα πάμε για 20 Ιουλίου…και αν μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία.
Το ερώτημα είναι πως θα επιβιώσει η Ελλάδα, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, η οικονομία έχει καταρρεύσει, ο ιδιωτικός τομέας έχει καταρρεύσει, η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση.
Με βάση όλες τις ενδείξεις, στο σημερινό Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αλλά στόχος είναι η κατανόηση θέσεων.
Η Γερμανία ζητάει για να υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα από μηδενική βάση.
Με βάση πληροφορίες η Γερμανία ζητάει 13 δισεκ. μέτρα λιτότητας, χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση, το χρέος κατά τους γερμανούς δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση.
Πρακτικά στην Ελλάδα σήμερα θα τεθούν δύο πλάνα.
Plan A με συμφωνία, δάνειο γέφυρα 30 δισεκ. μνημόνιο 13 δισεκ. χωρίς χρέος και τίποτε άλλο.
Plan B να ξεκινήσει η διαδικασία IOUs δηλαδή υποσχετικών, εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον προθάλαμο εξόδου από το ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος και χρόνος δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο χρόνος έληξε ειδικά στις τράπεζες που βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα, μείωσε στα 5 δισεκ. το τελευταίο απόθεμα ρευστότητας, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν πάνω από 3 με 3,5 δισεκ. ELA.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ρευστότητα και χωρίς να υπάρξει μέριμνα για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης