Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup o J. Dijsselbloem.
(upd13) Μόλις μερικές ώρες μετά την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το δάνειο - γέφυρα της Ελλάδας μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 15/7 ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά ότι δεν θα έρθει σύντομα η συμφωνία της ελλήνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς επάνω στη χρηματοδότηση - γέφυρα.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ζήτημα της άμεσης χρηματοδότησης θα συζητηθεί στο σημερινό ή αυριανό Euro Working Group.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται τα χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά η συμφωνία «κολλάει» σε κάποια θέματα που καθίστανται ανέφικτα ή σε νομικές αντιρρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Dijsselbloem άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το δάνειο - γέφυρα της Ελλάδας μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 15/7.
Όπως ο ίδιος προειδοποίησε, το θέμα χορήγησης ενός δανείου - γέφυρα για την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, ωστόσο αν οι Έλληνες ψηφίσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, το Eurogroup και το Euro Working Group, μέσω ζυμώσεων και τηλεδιασκέψεων θα μπορούσε να λάβει απόφαση άμεσα.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, άμεση θα μπορούσε να είναι και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Dombrovskis (Κομισιόν): Η Ε.Ε. δεν έχει επιλέξει το σχέδιο για τη χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο σχέδιο για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας», φέρεται να δήλωσε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
Παράλληλα, σχολίασε ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στα σχέδια για την χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM.
Schelling: Σε τηλεδιάσκεψη, αύριο 15/7, θα μπορούσε να εγκριθεί η χρηματοδότηση - γέφυρα για την Ελλάδα
Δεν χρειάζεται να συγκληθεί Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης – γέφυρας για την Ελλάδα, καθώς μια τηλεδιάσκεψη αρκεί, ανέφερε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου, ο Hans Jorg Schelling, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι αύριο 15 Ιουλίου θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έγκριση της χρηματοδότησης – γέφυρας.
Τι ανέφερε από τις 13 Ιουλίου 2015 το www.bankingnews.gr:
Dijsselbloem: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup 16/7 ή 17/7 - Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με αξιόπιστο πρόγραμμα
Την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως τόνισε, στο Eurogroup της Δευτέρας ήταν σύντομη η συζήτηση για την Ελλάδα και απασχόλησε το δάνειο - γέφυρα.
Συζητήσαμε το πρόγραμμα - γέφυρα της Ελλάδας και κάναμε μία αποτίμηση των στοιχείων, ιδίως τα φορολογικά, γνωστοποίησε ο Dijsselbloem, για να προσθέσει πως η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν ουσιαστική και εις βάθος.
"Μας απασχόλησε το ζήτημα της εμπιστοσύνης", διεμήνυσε.
Όπως διεμήνυσε ο Dijsselbloem, είναι πολύπλοκο το ζήτημα του προγράμματος - γέφυρα, για να προσθέσει πως ο χρόνος για τη χρηματοδότηση - γέφυρα πιέζει...
Θα χρειαστούν 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου προγράμματος, τόνισε, για να εξηγήσει πως πριν το δημοψήφισμα μιλούσαμε για επιμήκυνση του προγράμματος, σήμερα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα
Πρέπει μέχρι την Τετάρτη να ψηφιστούν στην ελληνική βουλή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, για να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη το Εurogroup το πρωί της Πέμπτης ή της Παρασκευής για την αποτίμηση της κατάστασης.
Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη νομισματική ένωση, σημείωσε για να επαναλάβει πως δεν θα αναλύσω την ελληνική χρηματοδότηση, ζητήσαμε ένα κατάλογο των αναγκών από γνώστες και ειδικούς.
Μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να ξέρουμε πως θα κινηθούμε στο θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα γέφυρα, τόνισε.
Η τεχνική ομάδα και το Euro Working Group θα εξετάσουν τις δυνατότητες για το πρόγραμμα - γέφυρα, αλλά δεν θα είναι εύκολο, επανέλαβε.
Moscovici: Καταλήξαμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία επιτρέπει την παραμονή στο ευρώ
Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
«Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να αποφύγουμε το Grexit» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος ήταν να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Σήμερα η σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία που επιτέλους ανοίγει διέξοδο στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, ανέφερε εν συνεχεία.
Ο Γάλλος Επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη αποτελεί ένα μεγάλο project πολιτικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ακεραιότητα και σταθερότητα.
Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου την ευθύνη και την αλληλεγγύη από πλευράς θεσμών και κρατών απέναντι σε μια χώρα που είναι στο ευρώ, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Kazimir (Σλοβακία): Ο συμβιβασμός είναι σκληρός για την Αθήνα εξαιτίας των αποτελεσμάτων της «Ελληνικής Άνοιξης»
Ο συμβιβασμός είναι σκληρός για την Αθήνα εξαιτίας των αποτελεσμάτων της «Ελληνικής Άνοιξης» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως εξήγησε, η «Ελληνική Άνοιξη» ευθύνεται για το σκληρό χαρακτήρα της συμφωνίας, που επετεύχθη σήμερα το πρωί.
«Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες σπαταλήθηκαν χρήματα και εμπιστοσύνη» συνέχισε ο κ. Kazimir.
Regling: Άμεση η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα – Να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα
Η Ευρωζώνη έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη στην Ελλάδα, υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Όπως εξήγησε, κατόπιν της συνεδρίασης του Eurogroup, θα ξεκινήσουμε την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα.
Τα 10 δισ. μπορεί να δοθούν πάρα πολύ γρήγορα, συμπλήρωσε ο κ. Regling.
Πολλά από τα προγράμματά μας, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία πέτυχαν, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι τεράστια.
Eurogroup: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Dijsselbloem
Πρόεδρος του Eurogroup, για δεύτερη θητεία, επανεξελέγη ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem.
Η επανεκλογή Dijsselbloem έναντι του Ισπανού ομολόγου του, L. De Quindos, ήταν αναμενόμενη και είχε σχεδόν προεξοφληθεί.
"Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για τη στήριξή τους και τη συνεργασία και ανυπομονώ για τη δεύτερη θητεία μου ως πρόεδρος του Eurogroup", ανέφερε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η επανεκλογή του Dijsselbloem ανακοινώθηκε με τη λήξη του Eurogroup, περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδος.
Συνεχής ενημέρωση...
19:02 - Πρόεδρος του Eurogroup επανεξελέγη για δεύτερη φορά ο J. Dijsselbloem
17:27 - Χουλιαράκης, αντί Τσακαλώτου, στο Eurogroup - Στην Αθήνα ο ΥΠΟΙΚ ενόψει της ψήφισης των πρώτων μέτρων στη Βουλή
17:07 - Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Προσωρινά εκτός συζήτησης το Grexit
16:27 - Moscovici: Το δάνειο - γέφυρα στο επίκεντρο του Eurogroup - Nα περάσει τα νομοσχέδια στη Βουλή η Ελλάδα
15:22 - Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Δεν ισχύει ότι κρατάμε σκληρή στάση - Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα
Μέτρα-σοκ στην πρόταση του Eurogroup - Γεγονός το τρίτο σκληρότερο μνημόνιο με επαχθέστατους όρους
Ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα και τους φορολογούμενους πολίτες της η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» με τους δανειστές, οι οποίοι «φόρτωσαν» με πρόσθετα σκληρά και επώδυνα μέτρα την πρόταση Τσίπρα, φθάνοντας ακόμα και σε ακραίες απαιτήσεις (όπως η ενεχυρίαση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ).
Η προκλητική πρόταση του Eurogroup που τέθηκε στο τραπέζι της συνόδου κορυφής των χωρών- μελών της ευρωζώνης, επισείει και την προσωρινή (για πέντε χρόνια) έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τας υποδείξεις και δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και το μνημόνιο που θα το συνοδεύσει.
Πέρα από την άμεση (εντός της εβδομάδας) νομοθέτηση μέτρων για το ΦΠΑ και τις συντάξεις, αίσθηση προκαλεί η απαίτηση αναβίωσης του συνόλου σχεδόν των μέτρων που προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο, με αιχμή το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και της «ακύρωσης» νομοθετικών παρεμβάσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση.
Και ενώ οι δανειστές επιδιώκουν με κάθε τρόπο να δέσουν «χειροπόδαρα» την κυβέρνηση και τη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια, ούτε λόγος για το μέγα ζητούμενο που είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, παραπέμποντας αορίστως για έναρξη συζήτησης μετά την πρώτη αξιολόγηση του όποιου προγράμματος συμφωνηθεί.
Όσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, υπολογίζονται σε έως και 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. απαιτούνται μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Ένα δεύτερο «πακέτο» ύψους 10 έως 25 δισ. ευρώ, θα απαιτηθεί για τη νέα διάσωση των τραπεζών, οι οποίες ουδείς γνωρίζει πότε θα επαναλειτουργήσουν και κάτω από ποιες συνθήκες. Τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε τη διαφωνία της με πολλά από τα «σημεία» του κειμένου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θεωρώντας ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» οι οποίες δεν μπορούν να παραβιαστούν:
Αναλυτικότερα στο - έτσι και αλλιώς- βαρύ «πακέτο» των μέτρων προστέθηκαν:
*Η αναβάθμιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων «με βελτιωμένη διακυβέρνηση». Οι ελληνικές αρχές καλούνται να βάλουν ενέχυρο περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ, η οποία μάλιστα θα πρέπει να περάσει σε ανεξάρτητο φορέα με έδρα το εξωτερικό και εν προκειμένω σε ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος. Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών. Η αξία της περιουσίας θα υπολογισθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, τον οποίο θα πρέπει να καλέσει η ελληνική κυβέρνηση για να αξιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν, αλλά και για να διερευνήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για «να βελτιωθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Κομισιόν».
*Η πλήρης αντιστάθμιση του δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Αυγούστου 2012.
*Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή η εφαρμογή συμφωνημένων από κοινού εναλλακτικών πολιτικών έως τον Οκτώβριο του 2015.
*Η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης (toolkit ) του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές). Σε ό,τι αφορά το toolkit II του ΟΟΣΑ η μεταποίηση πρέπει να συμπεριληφθεί στα prior actions.
*Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (εκτός αν μπορούν να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα στον ανταγωνισμό, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς).
*Αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα και την οπτική που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
*Μέτρα για την ισχυροποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών στα κόκκινα δάνεια αλλά και μέτρων για την ενίσχυση της «διακυβέρνησης» του ΤΧΣ και των τραπεζών, ειδικότερα μέσω της εξάλειψης πολιτικών παρεμβάσεων ιδιαίτερα στη διαδικασία διορισμών.
*Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, υπό την αιγίδα της Κομισιόν με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την από-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υπάρξει ως τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.
*Η επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα (επί τόπου εργασία αναφέρεται χαρακτηριστικά) και έγκριση κάθε νομοθετήματος από τους δανειστές πριν δοθούν σε διαβούλευση ή κατατεθούν στη Βουλή.
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου τη στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη- μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.
*Η τροποποίηση ή η αναπλήρωση νομοθετημάτων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατά τους μήνες διακυβέρνησής τους, χωρίς την έγκριση των θεσμών καθώς «αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup».
*Η λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προτού οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο, με την εισαγωγή αυτόματων περικοπών σε δαπάνες εάν υπάρξουν αποκλίσεις από φιλόδοξους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα . Οι περικοπές θα γίνονται μετά από εισήγηση του Δ. Σ., η οποία θα υπόκειται στην έγκριση των θεσμών.
Άμεσα μέτρα
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση των μέτρων για:
*Την βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μίας συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.
*Την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα του δικαστικού αστικού κώδικα, που σημαίνει βασικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές το σύστημα αστικής δικαιοσύνης, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα μειώσει το κόστος της.
*Την εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Ενδεικτικό της σκληρότητας και των απαιτήσεων των δανειστών είναι η επισήμανση ότι οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις «συνιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές».
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ξεκαθάρισε πάντως ότι: η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν προκαθορίζει μια πιθανή τελική συμφωνία σε πρόγραμμα του ESM, κάτι που θα πρέπει να βασιστεί σε μια απόφαση πάνω σε όλο το πακέτο (συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για χρηματοδότηση, της βιωσιμότητας του χρέους και πιθανής χρηματοδότησης-γέφυρα).
Αναγνωρίζει επίσης ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μία κανονική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο κίνδυνος της μη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνει πλήρως την Ελλάδα.
(πρώτη ενημέρωση 13 Ιουλίου 2015, 06:47)
www.bankingnews.gr
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ζήτημα της άμεσης χρηματοδότησης θα συζητηθεί στο σημερινό ή αυριανό Euro Working Group.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται τα χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά η συμφωνία «κολλάει» σε κάποια θέματα που καθίστανται ανέφικτα ή σε νομικές αντιρρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Dijsselbloem άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το δάνειο - γέφυρα της Ελλάδας μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 15/7.
Όπως ο ίδιος προειδοποίησε, το θέμα χορήγησης ενός δανείου - γέφυρα για την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, ωστόσο αν οι Έλληνες ψηφίσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, το Eurogroup και το Euro Working Group, μέσω ζυμώσεων και τηλεδιασκέψεων θα μπορούσε να λάβει απόφαση άμεσα.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, άμεση θα μπορούσε να είναι και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Dombrovskis (Κομισιόν): Η Ε.Ε. δεν έχει επιλέξει το σχέδιο για τη χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο σχέδιο για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας», φέρεται να δήλωσε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
Παράλληλα, σχολίασε ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στα σχέδια για την χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM.
Schelling: Σε τηλεδιάσκεψη, αύριο 15/7, θα μπορούσε να εγκριθεί η χρηματοδότηση - γέφυρα για την Ελλάδα
Δεν χρειάζεται να συγκληθεί Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης – γέφυρας για την Ελλάδα, καθώς μια τηλεδιάσκεψη αρκεί, ανέφερε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου, ο Hans Jorg Schelling, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι αύριο 15 Ιουλίου θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έγκριση της χρηματοδότησης – γέφυρας.
Τι ανέφερε από τις 13 Ιουλίου 2015 το www.bankingnews.gr:
Dijsselbloem: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup 16/7 ή 17/7 - Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με αξιόπιστο πρόγραμμα
Την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως τόνισε, στο Eurogroup της Δευτέρας ήταν σύντομη η συζήτηση για την Ελλάδα και απασχόλησε το δάνειο - γέφυρα.
Συζητήσαμε το πρόγραμμα - γέφυρα της Ελλάδας και κάναμε μία αποτίμηση των στοιχείων, ιδίως τα φορολογικά, γνωστοποίησε ο Dijsselbloem, για να προσθέσει πως η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν ουσιαστική και εις βάθος.
"Μας απασχόλησε το ζήτημα της εμπιστοσύνης", διεμήνυσε.
Όπως διεμήνυσε ο Dijsselbloem, είναι πολύπλοκο το ζήτημα του προγράμματος - γέφυρα, για να προσθέσει πως ο χρόνος για τη χρηματοδότηση - γέφυρα πιέζει...
Θα χρειαστούν 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου προγράμματος, τόνισε, για να εξηγήσει πως πριν το δημοψήφισμα μιλούσαμε για επιμήκυνση του προγράμματος, σήμερα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα
Πρέπει μέχρι την Τετάρτη να ψηφιστούν στην ελληνική βουλή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, για να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη το Εurogroup το πρωί της Πέμπτης ή της Παρασκευής για την αποτίμηση της κατάστασης.
Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη νομισματική ένωση, σημείωσε για να επαναλάβει πως δεν θα αναλύσω την ελληνική χρηματοδότηση, ζητήσαμε ένα κατάλογο των αναγκών από γνώστες και ειδικούς.
Μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να ξέρουμε πως θα κινηθούμε στο θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα γέφυρα, τόνισε.
Η τεχνική ομάδα και το Euro Working Group θα εξετάσουν τις δυνατότητες για το πρόγραμμα - γέφυρα, αλλά δεν θα είναι εύκολο, επανέλαβε.
Moscovici: Καταλήξαμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία επιτρέπει την παραμονή στο ευρώ
Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
«Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να αποφύγουμε το Grexit» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος ήταν να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Σήμερα η σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία που επιτέλους ανοίγει διέξοδο στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, ανέφερε εν συνεχεία.
Ο Γάλλος Επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη αποτελεί ένα μεγάλο project πολιτικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ακεραιότητα και σταθερότητα.
Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου την ευθύνη και την αλληλεγγύη από πλευράς θεσμών και κρατών απέναντι σε μια χώρα που είναι στο ευρώ, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Kazimir (Σλοβακία): Ο συμβιβασμός είναι σκληρός για την Αθήνα εξαιτίας των αποτελεσμάτων της «Ελληνικής Άνοιξης»
Ο συμβιβασμός είναι σκληρός για την Αθήνα εξαιτίας των αποτελεσμάτων της «Ελληνικής Άνοιξης» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως εξήγησε, η «Ελληνική Άνοιξη» ευθύνεται για το σκληρό χαρακτήρα της συμφωνίας, που επετεύχθη σήμερα το πρωί.
«Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες σπαταλήθηκαν χρήματα και εμπιστοσύνη» συνέχισε ο κ. Kazimir.
Regling: Άμεση η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα – Να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα
Η Ευρωζώνη έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη στην Ελλάδα, υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Όπως εξήγησε, κατόπιν της συνεδρίασης του Eurogroup, θα ξεκινήσουμε την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα.
Τα 10 δισ. μπορεί να δοθούν πάρα πολύ γρήγορα, συμπλήρωσε ο κ. Regling.
Πολλά από τα προγράμματά μας, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία πέτυχαν, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι τεράστια.
Eurogroup: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Dijsselbloem
Πρόεδρος του Eurogroup, για δεύτερη θητεία, επανεξελέγη ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem.
Η επανεκλογή Dijsselbloem έναντι του Ισπανού ομολόγου του, L. De Quindos, ήταν αναμενόμενη και είχε σχεδόν προεξοφληθεί.
"Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για τη στήριξή τους και τη συνεργασία και ανυπομονώ για τη δεύτερη θητεία μου ως πρόεδρος του Eurogroup", ανέφερε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η επανεκλογή του Dijsselbloem ανακοινώθηκε με τη λήξη του Eurogroup, περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδος.
Συνεχής ενημέρωση...
19:02 - Πρόεδρος του Eurogroup επανεξελέγη για δεύτερη φορά ο J. Dijsselbloem
17:27 - Χουλιαράκης, αντί Τσακαλώτου, στο Eurogroup - Στην Αθήνα ο ΥΠΟΙΚ ενόψει της ψήφισης των πρώτων μέτρων στη Βουλή
17:07 - Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Προσωρινά εκτός συζήτησης το Grexit
16:27 - Moscovici: Το δάνειο - γέφυρα στο επίκεντρο του Eurogroup - Nα περάσει τα νομοσχέδια στη Βουλή η Ελλάδα
15:22 - Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Δεν ισχύει ότι κρατάμε σκληρή στάση - Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα
Μέτρα-σοκ στην πρόταση του Eurogroup - Γεγονός το τρίτο σκληρότερο μνημόνιο με επαχθέστατους όρους
Ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα και τους φορολογούμενους πολίτες της η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» με τους δανειστές, οι οποίοι «φόρτωσαν» με πρόσθετα σκληρά και επώδυνα μέτρα την πρόταση Τσίπρα, φθάνοντας ακόμα και σε ακραίες απαιτήσεις (όπως η ενεχυρίαση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ).
Η προκλητική πρόταση του Eurogroup που τέθηκε στο τραπέζι της συνόδου κορυφής των χωρών- μελών της ευρωζώνης, επισείει και την προσωρινή (για πέντε χρόνια) έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τας υποδείξεις και δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και το μνημόνιο που θα το συνοδεύσει.
Πέρα από την άμεση (εντός της εβδομάδας) νομοθέτηση μέτρων για το ΦΠΑ και τις συντάξεις, αίσθηση προκαλεί η απαίτηση αναβίωσης του συνόλου σχεδόν των μέτρων που προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο, με αιχμή το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και της «ακύρωσης» νομοθετικών παρεμβάσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση.
Και ενώ οι δανειστές επιδιώκουν με κάθε τρόπο να δέσουν «χειροπόδαρα» την κυβέρνηση και τη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια, ούτε λόγος για το μέγα ζητούμενο που είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, παραπέμποντας αορίστως για έναρξη συζήτησης μετά την πρώτη αξιολόγηση του όποιου προγράμματος συμφωνηθεί.
Όσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, υπολογίζονται σε έως και 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. απαιτούνται μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Ένα δεύτερο «πακέτο» ύψους 10 έως 25 δισ. ευρώ, θα απαιτηθεί για τη νέα διάσωση των τραπεζών, οι οποίες ουδείς γνωρίζει πότε θα επαναλειτουργήσουν και κάτω από ποιες συνθήκες. Τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε τη διαφωνία της με πολλά από τα «σημεία» του κειμένου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θεωρώντας ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» οι οποίες δεν μπορούν να παραβιαστούν:
Αναλυτικότερα στο - έτσι και αλλιώς- βαρύ «πακέτο» των μέτρων προστέθηκαν:
*Η αναβάθμιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων «με βελτιωμένη διακυβέρνηση». Οι ελληνικές αρχές καλούνται να βάλουν ενέχυρο περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ, η οποία μάλιστα θα πρέπει να περάσει σε ανεξάρτητο φορέα με έδρα το εξωτερικό και εν προκειμένω σε ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος. Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών. Η αξία της περιουσίας θα υπολογισθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, τον οποίο θα πρέπει να καλέσει η ελληνική κυβέρνηση για να αξιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν, αλλά και για να διερευνήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για «να βελτιωθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Κομισιόν».
*Η πλήρης αντιστάθμιση του δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Αυγούστου 2012.
*Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή η εφαρμογή συμφωνημένων από κοινού εναλλακτικών πολιτικών έως τον Οκτώβριο του 2015.
*Η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης (toolkit ) του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές). Σε ό,τι αφορά το toolkit II του ΟΟΣΑ η μεταποίηση πρέπει να συμπεριληφθεί στα prior actions.
*Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (εκτός αν μπορούν να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα στον ανταγωνισμό, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς).
*Αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα και την οπτική που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
*Μέτρα για την ισχυροποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών στα κόκκινα δάνεια αλλά και μέτρων για την ενίσχυση της «διακυβέρνησης» του ΤΧΣ και των τραπεζών, ειδικότερα μέσω της εξάλειψης πολιτικών παρεμβάσεων ιδιαίτερα στη διαδικασία διορισμών.
*Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, υπό την αιγίδα της Κομισιόν με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την από-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υπάρξει ως τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.
*Η επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα (επί τόπου εργασία αναφέρεται χαρακτηριστικά) και έγκριση κάθε νομοθετήματος από τους δανειστές πριν δοθούν σε διαβούλευση ή κατατεθούν στη Βουλή.
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου τη στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη- μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.
*Η τροποποίηση ή η αναπλήρωση νομοθετημάτων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατά τους μήνες διακυβέρνησής τους, χωρίς την έγκριση των θεσμών καθώς «αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup».
*Η λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προτού οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο, με την εισαγωγή αυτόματων περικοπών σε δαπάνες εάν υπάρξουν αποκλίσεις από φιλόδοξους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα . Οι περικοπές θα γίνονται μετά από εισήγηση του Δ. Σ., η οποία θα υπόκειται στην έγκριση των θεσμών.
Άμεσα μέτρα
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση των μέτρων για:
*Την βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μίας συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.
*Την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα του δικαστικού αστικού κώδικα, που σημαίνει βασικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές το σύστημα αστικής δικαιοσύνης, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα μειώσει το κόστος της.
*Την εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Ενδεικτικό της σκληρότητας και των απαιτήσεων των δανειστών είναι η επισήμανση ότι οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις «συνιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές».
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ξεκαθάρισε πάντως ότι: η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν προκαθορίζει μια πιθανή τελική συμφωνία σε πρόγραμμα του ESM, κάτι που θα πρέπει να βασιστεί σε μια απόφαση πάνω σε όλο το πακέτο (συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για χρηματοδότηση, της βιωσιμότητας του χρέους και πιθανής χρηματοδότησης-γέφυρα).
Αναγνωρίζει επίσης ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μία κανονική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο κίνδυνος της μη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνει πλήρως την Ελλάδα.
(πρώτη ενημέρωση 13 Ιουλίου 2015, 06:47)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών