Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Ποιος έκανε «κουμάντο» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς στη Σύνοδο Κορυφής;

CNBC: Ποιος έκανε «κουμάντο» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς στη Σύνοδο Κορυφής;
«Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβιώσει σε αυτή τη μάχη της Ευρώπης;», διερωτάται το CNBC
Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Research, δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα έχει γίνει το «πεδίο μάχης», ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Όλα καταλήγουν στο αν η Ευρωζώνη θα έπρεπε να διοικείται από τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας ή την πιο ευέλικτη της Γαλλίας, τόνισε ο οικονομολόγος και εξήγησε ότι ή γερμανική θέση ήταν ξεκάθαρη: «οικονομική υποστήριξη μίας χώρας μόνο εάν υπάρξει δέσμευση για νέα μέτρα λιτότητας. Αλλιώς Grexit».
Το να βάζει η Γερμανία στο τραπέζι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι εξαιρετικά σημαντικό, επεσήμανε ο Erik Nielsen για να προσθέσει ότι το Βερολίνο είχε προτείνει το προσωρινό Grexit.
Μετά από μήνες, η Ελλάδα εξασφάλισε υπό όρους συμφωνία, προκειμένου να λάβει έως και 86 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία έτη, σε αντάλλαγμα με σαρωτικά μεταρρυθμιστικά μέτρα, όπως αυξήσεις φόρων, αναμόρφωση των συντάξεων και ενίσχυση της εποπτείας των οικονομικών του κράτους.
Από την άλλη μεριά, η Γαλλία καταπιάστηκε με το να αποτρέψει ένα Grexit και προσπάθησε να ενθαρρύνει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει βοήθεια, γράφει ο οικονομολόγος.
Η συμφωνία που τελικά επετέυχθη, ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και θέτει όλα εκείνα το «άβολα ερωτήματα» για την εθνική κυριαρχία, η αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ και το μέλλον της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy.
«Είναι σαφείς οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει τo καθεστώς της γερμανικής ηγεσίας που έχει αποτύχει δραματικά στην ευρωζώνη, ενώ το τελεσίγραφο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό βυθίζει ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή ενότητα», συνέχισε ο Nicholas Spiro.
Το σημαντικό, όμως, γράφει το CNBC, παραμένει ένα: να αποδώσει αυτό το νέο πρόγραμμα.
«Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβιώσει σε αυτή τη μάχη της Ευρώπης;», καταλήγει το CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης