Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το δάνειο - γέφυρα στην Ελλάδα 7 δισ. ευρώ - Στις 20/7 η εκταμίευση

Συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το δάνειο - γέφυρα στην Ελλάδα 7 δισ. ευρώ - Στις 20/7 η εκταμίευση
Μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε. EFSM η χρηματοδότηση - γέφυρα προς την Ελλάδα
(upd8) Σε επί της αρχής έγκριση του δανείου - γέφυρα προς την Ελλάδα μέσω ESFM, ύψους 7 δισ. ευρώ κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης η οποία ολοκληρώθηκε στις 13:30. 
Το δάνειο θα είναι τρίμηνης διάρκειας και η καταβολή των 7 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, καθώς εκκρεμούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ αναμένεται και οι ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια για την έγκριση της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το τρίτο δάνειο διάσωσης προς την Ελλάδα, μέσω του ESM.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ιδρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Βρετανία και Τσεχία είχαν αντιδράσει στη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέσω του EFSΜ, ωστόσο δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση του σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.

Η όποια απόφαση για περαιτέρω ενδιάμεση χρηματοδότηση (για τον Αύγουστο) θα ληφθεί με γνώμονα το πόσο γρήγορα κινούνται οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

To ανακοινωθέν του Eurogroup
Πράσινο «φως» στην κατ’ αρχήν έγκριση του τριετούς προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - με την επιφύλαξη της σχετικής έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια – άναψε το Eurogroup, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup καλωσορίζει την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή, η οποία υλοποίησε το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά βήματα της τελικής συμφωνίας.
Όπως εξηγεί, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας από τα εθνικά κοινοβούλια και την επίσημη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, η οποία αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας, οι θεσμοί θα επωμιστούν το βάρος των διαπραγματεύσεων του νέου μνημονίου (MoU).
To Εurogroup, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν και το δεύτερο πακέτο μέτρων, στις 22 Ιουλίου και να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία σχετικά με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, ένα βήμα πιο κοντά στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για το δάνειο - γέφυρα της Ελλάδας, με στόχο την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών της αναγκών, φαίνεται πως βρίσκονται οι Ευρωπαίοι.
Το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί. 
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, σε επίπεδο Ecofin (υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η διάθεση είναι πλέον πιο θετική έναντι της χορήγησης ενός δανείου - γέφυρα για την Ελλάδα.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες για το ελληνικό δάνειο, ενώ όπως επιβεβαιώνεται, έχουν μειωθεί οι ενστάσεις από τη Βρετανία και την Τσεχία.
Υπέρ της χορήγησης δανείου – γέφυρας προς την Ελλάδα μέσω του EFSM τάσσεται η Τσεχία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τσεχική κυβέρνηση εγκρίνει την χορήγηση δανείου – γέφυρας στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Εφόσον υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις, τότε εμείς είμαστε σύμφωνοι» υποστηρίζει αξιωματούχος της τσεχικής κυβέρνησης.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος δρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός που προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των χωρών, μη μελών της Ευρωζώνης.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα συζητήσει τις εξελίξεις μετά την ψηφοφορία τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 προς Πέμπτη 16 Ιουλίου για τα προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κομισιόν πρότεινε τρίμηνο δάνειο – γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μέσω του EFSM, για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Valdis Dombrovskis.
Ειδικότερα, σχολίασε πως οι επικρατέστερες λύσεις ήταν είτε ο EFSM, είτε τα διμερή δάνεια, ωστόσο καμία χώρα δεν φάνηκε πρόθυμη να συνάψει διμερές δάνειο με την ελληνική κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτείνει τη λύση του EFSM, μέσω του οποίου θα δοθεί δάνειο τριών μηνών, το οποίο θα αποπληρωθεί μέσω της πρώτης δόσης του ESM.
«Δεδομένης της άμεσης ανάγκης για παροχή ρευστότητας στην ελληνική κυβέρνηση, η καλύτερη πιθανή λύση για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση είναι ο EFSM», τόνισε ο Dombrovskis.
Παράλληλα, τόνισε πως θα αναζητηθούν περαιτέρω εγγυήσεις για τα μη κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Αναλυτικότερα, ισχυρίστηκε ότι θα εξασφαλιστεί η αποζημίωση των μη κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί το δάνειο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι κανείς δεν αρνείται ότι επικρατεί ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ΔΝΤ, προτού πάρει νέο δάνειο από τον ESM, ήτοι θα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ με τα κονδύλια που θα λάβει από το δάνειο-γέφυρα.
«Η ελληνική κρίση χρέους καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος κατέστησε σαφές πως «η Κομισιόν επιθυμεί τη συμεττοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα».
Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για το δάνειο μέσω του EFSM, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Juncker: Η Ελλάδα έχει λάβει πιο πολλή οικονομική βοήθεια, ακόμη και από την Ευρώπη κατά το σχέδιο Μάρσαλ
Με το σχέδιο Μάρσαλ φαίνεται να συνέκρινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jeun Claude Juncker την ποσότητα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη οικονομική βοήθεια σε σχέση με την Ευρώπη κατά το σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Υπενθυμίζεται ότι η έννοια «σχέδιο Μάρσαλ» υποδηλώνει την οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α., μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την αντίληψη ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρώτη ενημέρωση: 07:48, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης